Česká televize se dohodla s Českým rozhlasem na pokračování vysílání ve veřejnoprávním multiplexu DVB-T2. Nadále půjde o osm stanic ČRo a jejich EPG.

Novou smlouvu o sestavování datového toku multiplexu veřejné služby v pozemním digitálním televizním vysílání DVB-T2 uzavřel Český rozhlas s Českou televizí. Upozornil na to server DigiZone.cz, podle něhož obě média kontrakt podepsala koncem března. Český rozhlas si tak na příští roky zajistil distribuci osmi svých programů a jejich elektronických programových průvodců v multiplexu 21, který pokrývá signálem celou Českou republiku a šíří zároveň i všechny programy České televize ve vysokém rozlišení obrazu (Full HD). Na rozhlasové programy připadá souhrnný datový tok 1,36 Mb/s.

Český rozhlas se má na nákladech provozu multiplexu 21 podílet čtyřmi procenty celkové částky. Technicky provoz této sítě zajišťují České Radiokomunikace, provozovatelem multiplexu je však Česká televize. Pro rozhlas je vysílání přes DVB-T2 důležité zejména kvůli koncesionářským poplatkům, protože ze zákona pak může tento poplatek požadovat i po domácnostech, které nemají rozhlasový přijímač, ale vlastní televizi. Reálně rozhlas přes pozemní digitální televizní síť poslouchá zhruba 10 až 20 tisíc lidí denně. Rozhlas přes DVB-T/-T2 šíří stanice ČRo Radiožurnál, ČRo Dvojka, ČRo Vltava, ČRo Plus, ČRo Radio Wave, ČRo Rádio Junior, ČRo D-dur a ČRo Jazz.

Štítky