Kterých krajů se dotklo pozastavení realizace Technického plánu přechodu na DVB-T2 a které to ještě do konce dubna čeká?

Již měsíc je v České republice přerušen přechod na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. A nejméně dva týdny ještě pozastaven bude. Po dobu stavu nouze, který vyhlásila vláda v souvislosti s bojem proti šíření nákazy novým koronavirem COVID-19, totiž provozovatelé televizních vysílačů od 16. března pozastavili vypínání celoplošných sítí DVB-T, přechodových multiplexů DVB-T2 a zapínání finálních sítí DVB-T2. Kabinet tento stav posléze posvětil přijetím novely Technického plánu přechodu (TPP) na DVB-T2, jehož realizaci přerušil na dobu neurčitou. Nastartuje ho další vládní novela, která přijde nejdříve s odvoláním stavu nouze, tedy v nejoptimističtější variantě začátkem května. Mezitím uplynulo několik lhůt TPP, které bude nutné nahradit. Kterých krajů se to týká?

Karlovarský kraj

16. března měl ukončit celoplošný multiplex 2 vysílání ve standardu DVB-T pro Karlovarský kraj. Ve stejný den měla v kraji skončit i Přechodová síť 12, která ve standardu DVB-T2 šíří programy multiplexů 2, 3 a vybrané stanice z Regionální sítě 8. Následující den, 17. března, měl odstartovat finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2. Na 1. dubna bylo naplánované ukončení vysílání multiplexu 3 v Karlovarském kraji, a hned den poté měl odstartovat multiplex 23 ve standardu DVB-T2 z Karlových Varů. Kdyby vše šlo podle plánu, včera měl startovat multiplex 23 z chebské Zelené hory a zítra z Klínovce u Jáchymova.

V jakém stavu „zamrzla“ druhá televizní digitalizace? Podívejte se na pokrytí sítí DVB-T a DVB-T2

Plzeňský kraj

Na 30. března bylo naplánované vypnutí multiplexu 2 na Sušicku a Klatovsku. Ve stejný den se také měla odmlčet Přechodová síť 12 ve stejných lokalitách a navíc také v Nemanicích na Domažlicku. 31. března ji měl nahradit finální multiplex 22. Na 1. dubna bylo naplánované vypnutí multiplexu 3 z hlavního plzeňského vysílače Krašov a 5. dubna ze sušického Svatoboru a domažlického Vraního vrchu. 2. dubna pak měl z Krašova odstartovat finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2 a stejná síť měla 6. dubna zahájit vysílání ze Svatoboru a 8. dubna z Vraního vrchu.

Ústecký kraj

Multiplex 2 se měl v tomto kraji navždy odmlčet 23. března, stejně jako Přechodová síť 12. Na 24. března byl naplánovaný start finálního multiplexu 22 ve standardu DVB-T2. Vypínání multiplexu 3 je naplánované na 20. dubna, ale také se v tomto termínu neuskuteční. Stejně jako start multiplexu 23 ve dnech 21. dubna (Buková hora) a 22. dubna (Jedlová hora).

Liberecký kraj

30. března mělo proběhnout vypínání multiplexu 2 a Přechodové sítě 12, které měl den na to – 31. března – nahradit finální multiplex 22. Nestalo se. A nedojde ani k vypnutí multiplexu 3 z libereckého Ještědu 26. dubna, jak bylo původně naplánováno, a ani ho 27. dubna nenahradí finální multiplex 23 ve standardu DVB-T2.

Královéhradecký kraj

Ani v Královéhradeckém kraji se do vyhlášení stavu nouze nepodařilo dokončit přechod na DVB-T2. Zbývá vypnout multiplex 3, který měl ukončit vysílání z Černé hory 28. dubna a o den později ho měl z této lokality nahradit finální multiplex 23. Rovněž na 29. dubna bylo naplánované vypínání všech vysílačů a dokrývačů multiplexu 24 a Přechodové sítě 13 v tomto kraji. Tento den je měl nahradit finální multiplex 24.

Jaký dopad má pandemie koronaviru na televizní vysílání? Dotčen není pouze přechod na DVB-T2

Pardubický kraj

Jeden z mála krajů v Čechách, kde přechod na DVB-T2 ještě ani nezačal (nepočítáme-li diváky, kteří mají příjmové antény otočené na sever na vysílač Černá hora v Královéhradeckém kraji). Jako první měl DVB-T vysílání vypínat multiplex 4 společně s Přechodovou sítí 13, a to 29. dubna. Ve stejný den je měl nahradit finální multiplex 24. O den později, 30. dubna, pak měl v Pardubickém kraji přestat vysílat veřejnoprávní multiplex 1 České televize. Vypínání dalších sítí DVB-T bylo naplánované až od května.

Kraj Vysočina

Na Vysočině se měla koncem dubna vypínat první celoplošná síť DVB-T, konkrétně pak multiplex 1 České televize. Stejně jako v sousedním Pardubickém kraji se tak mělo stát 30. dubna. Vypínání multiplexů s komerčními televizemi je naplánováno až na květen a je tedy možné, že tyto termíny budou zachovány.

Jihomoravský kraj

Jednou z největších operací přechodu na DVB-T2 mělo být vypínání starého vysílání v Jihomoravském kraji. Hlavní vysílač Českých Radiokomunikací Kojál je totiž primárním zdrojem signálu pro řadu dokrývačů v dalších krajích. 31. března měla na jihu Moravy ukončit DVB-T vysílání Česká televize, ale nestalo se tak. Multiplexy s komerčními televizemi mají termíny vypínání stanoveny až na květen.

Olomoucký kraj

30. dubna měla Česká televize ukončit DVB-T vysílání také v Olomouckém kraji. Termín se posune na později, ale pokud dojde od května k restartování Technického plánu přechodu na DVB-T2, nemělo by jít o zásadní posun. Sítě s komerčními televizemi mají v Olomouckém kraji vypínat signál DVB-T v květnu a červnu, což by se s trochou štěstí mohlo podařit dodržet.

Moravskoslezský kraj

Na 30. dubna je naplánované vypínání DVB-T signálu České televize také v Moravskoslezském kraji. Rovněž zde se termín nepodaří dodržet. Sítě komerčních televizí mají ukončit DVB-T vysílání na přelomu května a června, což se s největší pravděpodobností stihne. Naprosto bez omezení by mohly být původní termíny přechodu na DVB-T2 ve Zlínském kraji, kde se mají první DVB-T vysílače vypínat až koncem května.

Vypínání DVB-T je pozastavené, kraje ale neposunuly termíny pro žádosti o dotace na nákup přijímačů DVB-T2