UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY A CENAMI – Po půl roce přinášíme aktualizaci nabídky přístrojů ve střední cenové relaci. Naposledy jsme ji mapovali loni v říjnu a změn je kupodivu dost.

I přesto, že se už některé set-top boxy neprodávají, celkově vzato se jejich počet opět zvýšil, takže jich pro vás máme skoro 35. Zajímavé je, že mezi novinkami nejsou ani tak kombinované přístroje (DVB-T/S) a přijímače typu „dopracuj si sám“ (zde se objevila zejména značka Zgemma – foto jednoho z přijímačů je v úvodu), ale hlavně už hotové kousky pro každého od značky Amiko a také set-top boxy s Androidem. Zajímavý je v této souvislosti zejména streamer VBox Android TV XTi 4144, který jednak používá certifikovaný operační systém Android TV, který možná znáte z televizorů, a jednak má mít možnost instalovat z Google Store nejrůznější aplikace pro IPTV/VoD.

Druhá televizní digitalizace v Česku už měsíc stojí. A minimálně do konce dubna ještě bude

VBox Android TV XTi 4144 vám zajistí příjem pozemního vysílání a jeho následnou distribuci do vaší domácí sítě LAN a odtud snad na každé připojené zařízení jako jsou televizory, mobily či počítače. A protože má v sobě čtyřtunerovou sadu pro DVB-T i DVB-T2/HEVC dovoluje rovněž nezávislé sledování čtyř kanálů. Přístroj už máme zapůjčen na vyzkoušení.

Co se týče populárního „červeného tlačítka“ HbbTV, které zmiňovaný přijímač nenabízí, v přehledu najdete řadu jiných, které to zvládají nemluvě o tom, že ne každý má doma vybudovanou lokální počítačovou síť (LAN).

V přehledu najdete i řadu výborně vybavených a rozšiřitelných přijímačů určených pro technicky zdatnější majitele (spíše zdatné), jako VU+ či zmiňovaná Zgemma. A ještě se sluší dodat, že situace přijímačů certifikovaných u CRA pro příjem zemského DVB-T2, logo „DVB-T2 ověřeno“, se nijak nezměnila. V tabulce najdete stále jen jediný set-top box…

K TÉMATU:

Nabídka ve střední třídě stále bohatší

Zcela nově se v přehledu objevilo devět set-top boxů. Z nabídky odešly kombinované přijímače AB CryptoBox 652HD Combo a AB CryptoBox 752HD Combo, které se dostaly pod 2 000 Kč a druhý také najdete v příslušném přehledu.

Na nejnižší hranici se už dostal i Ferguson Ariva 4K Combo, který však v tabulce ještě ponecháváme stejně, jako Amiko A4 Combo S2/T2/C Hybrid. Naopak už chybí Technisat DigiPal T2 DVR, který nyní přijde, na místo 2 340 Kč, na 1 850 Kč, a také Tesla TEH-500, která stojí už poměrně výrazně pod dva tisíce korun. Přidali jsme však její nepatrně odlišnou variantu „plus“.

A cenové pády? Velmi zajímavě je nyní na tom Amiko A5 Combo, které z někdejších 3190 Kč spadlo o skoro tisíc korun, za pozornost stojí i Dreambox DM525, DVB-T2/DVB-C (4 590 Kč, nyní 3 375 Kč) a také Technisat DigiPal DAB+ (4 790 Kč, nyní 3 999 Kč). Naopak zdražil Gosat GS7075 COMBOi, který šel z 2 990 Kč na asi 3 300 Kč, což při dané ceně není nijak zásadní.

Z výrobků značky VU+ najdete v přehledu stále jediný, příjemně ho ale rozmnožila podobně koncipovaná značka Zgemma (foto níže), která v něm má hned čtyři přijímače. Další takto postavené stroje pak najdete v aktualizovaném přehledu přijímačů s HbbTV z března 2020.

Jak číst tabulku

O certifikaci u CRA už byla řeč, pojďme tedy rovnou k tunerům. Obecně vzato je tu podstatně více přijímačů kombinovaných se satelitním příjmem, než v nižších kategoriích. Pozor si dejte v okamžiku, kdy potřebujete aby zvládaly HEVC, což se špatně ověřuje. Více je tu také set-top boxů s HbbTV a se zdvojenými tunery, další mají typicky volný slot pro přidání dalšího.

Neméně důležitým, a zároveň také problematickým bodem, je „příjem (rozlišení)“, kde se stále nedaří dohledat na jakých signálových cestách je vlastně příjem ve 4K a firmy to zjevně tutlají. Raději proto vždy počítejte s tím, že to u TV tuneru nepůjde.

Sloupec „čtečka karet“ označuje jak plnohodnotnou mechaniku PCMCIA (CI+), tak štěrbinu pro zasunutí přístupové karty. Údaje se ověřují špatně, výjimkou je zejména Technisat, kde je situace naprosto jasná – je tu sice zabudovaná čtečka karet Irdeto, ale jen pro německou službu Freenet TV. U nás jsou tedy přijímače použitelné jen pro volné pozemní kanály.

U položky „některé funkce“ se může zdát něco vynechaného, bohužel ne vždy je třeba EPG uvedeno. V drtivé většině případů se však dá – alespoň v nějaké podobě – očekávat.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ obsahují – většinou – všechna zabudovaná rozhraní, někdy se však popisy liší a pokud nebyla k dispozici fotografie zadní strany, nebylo jak ověřit skutečný stav, takže skutečně může jít o výběr. Co se týče Wi-Fi, situace se lepší, takže už můžete najít i výrobky s frekvencí 5 GHz a také se standardem Wi-Fi ac.

Varianta Tesla TEH-500 Plus odstraňuje některé zápory původního modelu. Nabízí Android 9, USB 3.0 a větší paměť. Naopak nenabízí digitální audio výstup a Wi-Fi je stále jen v „n“ a na 2,4 GHz.

Přehled set-top boxů od 2000 do 5000 Kč pro DVB-T2/HEVC, duben 2020

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 16. dubna 2020. Přehled si neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, pokud ale víte o nějakém přístroji, který by do něj patřil, dejte nám prosím vědět v diskusi.

Ke stažení (PDF): set-top boxy, DVB-T2, 2000-5000 Kč, duben 2020

Ke stažení (XLSX, aktivní odkazy na testy): set-top boxy, DVB-T2, 2000-5000 Kč, duben 2020