AKTUALIZOVÁNO, UVNITŘ TABULKA: Po dlouhé době přinášíme aktualizaci našeho přehledu domácích či dobře lokalizovaných aplikací pro „chytré“ televizory na českém trhu. Podívejte se tedy, co který výrobce televizorů nabízí nejen v nové letošní kolekci, ale co je k mání i pro starší modely.

AKTUALIZOVÁNO, 11. 5. 2020: dorazily oficiální odpovědi od dalších dvou značek…

  • Hisense momentálně finalizuje aplikaci pro Seznam.cz TV, jinak: Evropa 2, FilmBox, Frekvence 1, iDnes, Lepší.TV, Pohádky, SledováníTV a Voyo CZ
  • Sony – HbbTV 2.0; aplikace: AntikTV, Stream.cz, Sledování.TV, Abeceda pro děti, Budík, Převodník, jednotek, Svátky jmeniny pro TV a Kuchařka recepty

 

Služby IPTV/VoD, tedy internetové televize a on-line videoték, představují výborný doplněk pro neplacený televizní příjem přes DVB-T/T2. Vedle stanic, které se „po zemi“ nešíří, je tu spousta seriálové a filmové zábavy čekající jen na spuštění. Ovšem používat ji se set-top boxem je pořádná otrava. Daleko lepší je mít IPTV/VoD jako aplikaci v chytrém televizoru a právě o to dnes půjde. Navíc jsou tyto služby v poslední době, v souvislosti se současnou situací, žádané nesrovnatelně více, než kdy jindy. Například internetová televize Lepší.TV zaznamenala od 12. března 2020, podle zaslané tiskové zprávy, nárůst o neuvěřitelných 335 %. Navíc se prý také významně zvýšil podíl diváků sledujících televizní vysílání na mobilním telefonu, a to z 16,5 % na zhruba 20 %.

Přehled aplikací dostupných pro tu kterou značku televizorů si můžete stáhnout v tabulce na konci článku. Skoro všechny přijímače pak mají lokalizovanou aplikaci pro Youtube či otevřený webový prohlížeč, některé rovněž nabízejí možnost sledovat televizní vysílání sdíleně na mobilu (přes tuner) kdekoli v domácnosti například přes aplikaci FollowMe TV.

Vybíráte chytrý televizor pro DVB-T2? Zkontrolujte si, jaké nabízí domácí a lokalizované aplikace

Kde konkrétně zjistím, jaké aplikace mám pro svůj televizor k dispozici?

Aplikace nejen pro IPTV/VoD jsou vždy dostupné jen pro televizory od určitého data výroby nebo verze operačního systému (o. s.). Pokud chcete nějakou nainstalovat na váš stávající televizor, zjistíte možnosti velmi jednoduše (i když pokud nepočítáme tabulku níže). Vydejte se, přímo z vašeho televizoru, do obchodu s aplikacemi toho konkrétního výrobce a vstup zpravidla najdete na tzv. domovské obrazovce (tlačítko Home, domeček, apod.). Po vstupu do tržiště aplikací ho buď můžete prohledávat postupně, nebo podle kategorií a často jde také zadat přímo název aplikace.

Připravte se na to, že se někdy (dnes už spíše často) budete muset před vstupem do tržiště nejprve přihlásit a tohle se zpravidla obejít nijak nedá. Na druhou stranu po přihlášení budete mít výhodu v často automatické aktualizaci aplikací i když někdy je to i tak, že musíte stávající aplikaci odinstalovat, přihlásit se do obchodu a nainstalovat její novou verzi (na starších modelech TV).

Nabídka Home u televizoru Samsung.

Aplikace pro IPTV/VoD z obráceného gardu

V tabulce najdete aplikace příslušející k jednotlivým značkám televizorů (nebo alespoň jejich výběr pokud jich je příliš mnoho – typicky Samsung). Tady se podívejme na ty nejdůležitější z opačné strany a přiřaďme si je naopak zejména k televizorům a jejich operačním systémům, které je podporují.

V praxi jde o Android TV (Philips, Sony a další, vždy je třeba se ale ještě dívat na podporu konkrétní značky TV s Androidem), LG WebOS a Samsung Tizen. Panasonic nebyl, vzhledem k dlouho trvající absenci komunikace osloven, situace Loewe je nadále nejasná, ale značka stejně neměla pro naše potřeby odpovídající aplikace.

Informace níže uvedené byly převzaty ze stránek jednotlivých provozovatelů IPTV/VoD a většinou nebyly nijak dále ověřovány. Což naopak neplatí u těch v tabulce. Ty pocházejí od výrobců TV a mohou se tak lišit.

Aplikace, nebo webové aplikace, jsou vždy k dispozici pro počítač s Windows (dnes zejména 10) a mobilní telefon s Androidem (dívejte se po verzi o. s. od které pracují). Pokud se to také podařilo zjistit, v případě televizorů uvádíme i rok jejich výroby, případně verzi operačního systému televizoru, od kterého lze danou aplikaci využívat, resp. je kompatibilní. Naděje na úpravu aplikace pro ještě starší přístroj je v podstatě nulová.

  • HBO GO – LG WebOS (od 2015), Sony PlayStation 3 a 4, Samsung Tizen (od 2012, včetně Orsay – uvedeno takto), Android TV (7.0 a vyšší, ověřte si to ještě v jejich seznamu v němž jsou i další zařízení s tímto o. s.).
  • Lepší TV – Android TV (Bang & Olufsen, Philips, Sony, TCL, Thomson, vše bez udání verze), Hisense (2017-2019), Finlux, Gogen, LG WebOS (od 2016), Panasonic (od 2017), Samsung Tizen (bez udání verze). V přípravě zařízení ACL, řada dalších televizorů je uvedena na stránkách poskytovatele aplikace.
  • O2 TV – Samsung Tizen (od 2017) a Microsoft XBox, v přípravě aplikace pro LG a Android TV (Sony, Philips).
  • Skylink Live TV – LG WebOS (3.0 a vyšší) a Samsung Tizen (od 2015); dále na platformě MB211 a MB130: Finlux, Hitachi, JVC, Toshiba, Gogen a mj. Hyundai; Android TV (Sony a Philips, od verze 7.0), Panasonic s platformou B211S, MB130B, MB130S nebo MB130T.
  • Telly (Digi TV) – Android TV („většina televizorů s Androidem od 2016“, značky: Sony, Philips, TCL, JVC, Toshiba, Hisense, Thomson, GoGen a další), Samsung Tizen („většina TV Samsung od 2016“), Microsoft Xbox. Na odkazu ještě najdete uvedeny některé starší kompatibilní, nebo jen částečně kompatibilní modely televizorů. Telly momentálně dokončuje také aplikaci pro „chytré“ televizory LG.
  • T-Mobile TV Go – Android TV (od 7.0) a Samsung Tizen (od 2017).

Domovská obrazovka televizoru Philips 55OLED803 s Android TV 8 po uživatelské úpravě.

Co chystají výrobci televizorů

  • Společnost LG Electronics nám oznámila, že vedle aplikací uvedených v tabulce připravuje ještě O2 TV a Telly, což je přepracovaná Digi TV.
  • U Samsungu jsou podle místního zastoupení „hlavním tahounem“ aplikace O2 TV, T-Mobile TV Go, Magio Go a Skylink Live TV, záměry do budoucna společnost neoznámila, ale aplikací má vysoce nad míru obvyklou.
  • Sencor nám sdělil, že nabízí lokalizovaný webový prohlížeč a Filmbox Live s řadou pořadů a také několika televizními kanály jako Fast&Fun Box, či FilmArt House Box. Tržiště aplikací je lokalizováno do češtiny.
  • TCL potvrdilo, že je nemožné zjistit všechny pro něj kompatibilní aplikace pro Android TV a je třeba si je u konkrétního televizoru prostě zkusit vyhledat. To na tržišti Google Store bohužel vůbec není jednoduché.

HBO OD u Lepší.TV: protože je tato služba na řadě zařízení, kde HBO GO nenajdete, výrazně rozšiřuje působnost této placené on-line videotéky.

Dodatek: Krátká charakteristika vybraných aplikací pro IPTV/VoD

  • Banaxi – typická služba VoD (Video on Demand – video na vyžádání), tedy pěkně po česku on-line videotéka. Pracuje jak formou předplatného, tak formou nákupu jednotlivých titulů. Možný je pronájem titulu, nebo tzv. neomezená licence dovolující jeho sledování kdykoli. V poslední době jsou ale aplikace služby často nefunkční.
  • FilmBox Live – kombinace IPTV, tedy internetové televize, a VoD. Najdete tu tedy jednak klasickou on-line videopůjčovnu a jednak sledování televizních kanálů společnosti, jako jsou DocuBox, FashioBox či FilmBox Premium. V poslední době jsou ale aplikace služby často nefunkční, nebo určeny pro jinou zemi než je Česko nebo Slovensko.
  • HBO GO – VoD, tedy on-line videotéka, nabízející jak vlastní pořady, tak pořady převzaté. Základem jsou kategorie Seriály, Filmy a Kids. Dříve byla HBO GO nabízena výhradně přes poskytovatele televizního signálu, nyní je možné zakoupit ji i přímo. Stále vynikající a nyní ještě levnější!
  • Lepší.TV – zcela typická služba IPTV, tedy internetové televize, nabízející celou řadu stanic a možnost dokoupení některých dalších, nově včetně videotéky HBO OD. Zavedena byla také spousta rozhlasových stanic.
  • O2 TV – služba IPTV/VoD s vlastním sportovním obsahem (např. O2 TV Sport), včetně dokoupení dalších balíčků.
  • Pohádky – dětská část videoportálu Stream.cz s vlastní aplikací.
  • Skylink Live TV – kombinace IPTV, tedy internetové televize, a VoD, která je v současnosti na trhu unikátní v tom, že je k dispozici zdarma pro všechny zákazníky satelitního Skylinku. Není ovšem samostatnou a plnohodnotnou IPTV.
  • Stream.cz – videoportál Seznamu, jehož obsah najdete i v aplikaci HbbTV stanice Seznam.cz TV. Je rozdělen na kategorie, nabízí se ale i vlastní tvorba.
  • Telly (Digi TV) – služba IPTV/VoD s vlastním sportovním obsahem, bývalá Digi TV opět přejmenovaná. Dnes představuje jak internetovou, tak satelitní televizi.
  • Voyo – kombinace videotéky (VoD) s možností sledovat televizní kanály Skupiny Nova, jako Nova Sport či Nova Cinema. Videotéka je rozdělena do řady kategorií a co do podpory nejrůznějších zařízení, typicky televizorů, šlo dříve o nejrozšířenější službu svého druhu. Dnes jsou ale aplikace této služby často nefunkční.

 

Ke stažení (PDF): tabulka – CZ a lokalizované aplikace v TV 2020