UVNITŘ TABULKA PARAMETRŮ A CENY – Náš pravidelný průzkum českého trhu, se po asi půl roce dočkal další aktualizace set-top boxů v nižší střední třídě. Našli jsme jich skoro 40…

I přes zatím stále ještě pozastavený odchod od DVB-T, který po dohodě CRA s MPO a ČTÚ schválila 20. března Vláda ČR, nové a nové výrobky stále přicházejí a starší, či spíše v případě set-top boxů (STB) staré, nenávratně mizí.

Poslední přehled tohoto typu jsme dělali koncem října 2019 a tak opět nastal čas podívat se, jak se trh změnil, jaké jsou nové cenové relace po výpadku dodávek na přelomu roku a co je vlastně v tomto segmentu trhu nového (zdá se, že docela dost).

Po přehledu nejlevnějších přijímačů do 1000 Kč, který vyšel naposledy v březnu 2020, tu tak máme set-top boxy nižší střední třídy u nichž ale – tu a tam – už narazíte zejména na „červené tlačítko“, na zdvojené tunery, propracované nahrávání se spoustou časovačů událostí a třeba už i na tunery pro rozhraní USB.

Přehled kompatibilních set-top boxů s DVB-T2/HEVC najdete, jako obvykle, v tabulce ke stažení na konci článku. V případě excelovské tabulky (XLSX) i včetně funkčních odkazů na výrobky testované na Televizním webu.

Pokud byste si chtěli ověřit, že váš vybraný přístroj, ať už set-top box nebo televizor, skutečně prošel zkouškami u CRA (České Radiokomunikace) a tudíž může používat logo „DVB-T2 ověřeno, podívejte se na stránky dvbt2overeno.cz.

K TÉMATU:

Obsah balení přijímače Xoro HRT 7610 DVB-T2 HDMI určeného k zasunutí do rozhraní HDMI. Jde o podobný systém jako u Strong SRT 82, který jsme i vyzkoušeli.

Jak vypadá současná nabídka? Ceny se příliš nezměnily…

Z přehledu zmizely Amiko Viper T2/C, Di-Way And-40 UHD DVB-T2 a LogiLink DVB-T2 USB 2.0 Dongle. Podstatně více přístrojů se naopak objevilo (skoro deset), a to se ještě do dvou tisíc těsně nedostal například kombinovaný Amiko Viper Combo HDD s cenou kolem 2150 Kč. Naopak u Amiko Impulse H.265 DVB-T2/C se cena snížila na asi 1000 Kč, ale v přehledu jsme ho zatím ponechali. Podobně je na tom i Sencor SDB 5104TD (viz náš test), který ale už najdete v přehledu do 1000 Kč, takže tady není. Celkově vzato se, na rozdíl od nejlevnějších STB pro DVB-T2, ceny moc nezměnily a výrobků se na věčnost také moc neodebralo, což výmluvně vypovídá o současné a dlouho trvající náladě ve společnosti kupovat to nejlevnější a zaplevelovat naši planetu čím, dál tím více. Je proto pochopitelné, že nejvíce přijímačů se uvádí v kategorii nejprodávanější, tedy do tisíce korun. Navíc se u tak levných a jednoduchých věcí, jako jsou běžné set-top boxy pro DVB-T2/HEVC, dá výroba velice operativně změnit, což třeba u televizorů neplatí.

A ještě drobnost. Prodejci se už v drtivé většině případů chovají solidně a nenabízejí nekompatibilní přijímače s DVB-T2/H.264. Pozor si dejte zejména při nákupu u společnosti Conrad, kde byla jen u jediného přijímače pro DVB-T2 uvedena kompatibilita s HEVC a odpovědi na náš dotaz jsme se opět nedočkali. Na rozdíl od Puhy.cz, která nám potvrdila, že USB přijímač Hauppauge WinTV-SOLOHD (1490 Kč) kompatibilní s českým DVB-T2/HEVC je; foto je hned v úvodu, jeho balení pak níže.

Strong SRT 8221 Combo má zabudován jak tuner pro příjem DVB-T2/HEVC, tak tuner satelitní. Předností je i spousta časovačů a paměti pro uložené kanály..

Jak číst tabulku

Sloupec „certifikace u CRA“ nabízí přehled o tom, zda přístroj prošel testy na příjem vysílání u Českých Radiokomunikací a tudíž získal logo „DVB-T2 ověřeno“. V tomto případě se však také například prověřuje lokalizace, HbbTV, EPG, zvukový výstup, atd., atd.

Položka „tunery“ představuje hned několik druhů přístrojů. Jednak ty, které mají zejména DVB-T a DVB-T2/HEVC, a jednak kombinované mající navíc i DVB-S/S2, přičemž některé jsou vybaveny i tunery pro příjem kabelového DVB-C. Někdy tu najdete i tunery tzv. zdvojené, díky nimž můžete – zpravidla – nahrávat dva pořady a třetí sledovat. Pokud vedle českého pozemního vysílání, chcete přijímat i signál typicky ze Slovenska, dbejte na to, aby byl tuner kompatibilní i s DVB-T2/H.264. Ne každý výrobce to udává a ne každý STB to zvládá. V tabulce jde typicky o Technisaty.

Bod „příjem (rozlišení)“ je sice zřejmý, ale u některých set-top boxů není stále jasné, zda dokáží 4K přijímat na všech signálových cestách, tedy i přes tunery.

Položka „PCMCIA (CI+)“ vyjadřuje buď plnohodnotnou mechaniku PCMCIA nebo pouze štěrbinu pro zasunutí příjmové karty. Mějte na paměti, že někdy je karta určena jen pro satelitní příjem, jindy pro jiný než český trh (typicky přijímače pro německou službu Freenet).

„Některé funkce“ – zde nemusí být uvedeny všechny, které přijímač zvládá. Někdy se například vůbec neuvádí EPG. To ale neznamená, že ho přijímač nemá. Tuto položku si raději při absenci údaje ověřte.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ – zde stojí za povšimnutí řada přístrojů vybavených konektorem SCART. Pokud něco takového vyžadujete, můžete zkusit i přístroje s A/V výstupem (jack, cinch), kterým se na SCART ve vašem televizoru také dostanete. Samozřejmě při vědomí snížené obrazové kvality.

Další údaje, které se podařilo najít naleznete v bodu „poznámka“. Je tu například zmínka o přiloženém externím infra čidlu, které znamená možnost ukrýt set-top box třeba za televizor a vytáhnout ven pouze infra očíčko tak, aby na něj „viděl“ dálkový ovladač. V případě tunerů pro rozhraní USB si dobře ověřte verzi operačního systému Windows. Tedy pokud už nemáte Windows 10 s nímž by měly být všechny přijímače kompatibilní.

USB tuner Hauppauge WinTV-SOLOHD se dodává se softwarem kompatibilním s Windows 10.

Přehled set-top boxů pro DVB-T2/HEVC, 1000 až 2000 Kč, duben 2020

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 8. dubna 2020. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém set-top boxu vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2, 1000-2000 Kč, duben 2020

Ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): set-top boxy DVB-T2, 1000-2000 Kč, duben 2020

Štítky