Opět aktualizujeme náš přehled přijímačů s „lepší“ tunerovou výbavou a nejen s ní. Tentokráte jsme se zaměřili na televizory pouze z letošní kolekce a set-top boxy, u kterých je životní cyklus přece jen delší, ponecháváme jak jsou, tedy do horní hranice 5000 Kč.

Momentálně doprodávané televizory se zdvojenými tunery z kolekcí 2019 najdete zmapovány v loňském přehledu. Tady se podíváme na to, co právě vstupuje do prodeje, tedy pokud je jasné o co vlastně půjde. Někteří výrobci jsou totiž i v dubnu na informace poněkud skoupí. U televizorů se v rámci značky orientujeme zejména na výběr reprezentativního vzorku, v případě set-top boxů pak hledáme všechny v ceně do 5000 Kč.

Jestliže jsme se loni zmiňovali, že s „…letošní modelovou kolekcí přišlo do televizorů nepatrně více modelů se zdvojenými tunery než v loňském roce“ a že u set-top boxů (STB) do 5000 Kč byl nárůst pouhé dva kusy (na šest), v roce 2020 je to v druhém případě o něco více, jak můžete vidět v tabulce. A to se ještě objevilo několik nových linuxových přijímačů s dodatečným slotem pro zasunutí dalšího tuneru, včetně domácího DVB-T2/HEVC, které tu neuvádíme.

V případě televizorů je situace odlišná a od masových prodejců tu máme několik ohlášení, takže si můžete udělat obrázek sami.

K TÉMATU:

K čemu slouží zdvojené tunery, aneb jinak pro televizory a jinak pro set-top boxy

V prvním případě není, v drtivé většině, nahrávání zajímavé, protože je vázáno přímo na konkrétní přístroj a nahrávky nejsou tzv. volné, tedy volně přehratelné jinde, třeba i v počítači. To je na druhou stranu vyváženo funkcí PiP, tedy obraz v obraze a schopností jeden kanál sledovat ve velkém okně a druhý v náhledovém většinou menším okénku. Podle schopnosti toho kterého výrobku pak můžete měnit velikost oken, přepínat se mezi nimi, přehazovat si zvuk a také bývá možné dát pořady na obrazovku tak říkajíc půl na půl.

Nic z toho naprostá většina set-top boxů nezvládne a zdvojené tunery zde slouží výhradně pro nahrávání a sledování jiného kanálu. Podle schopností konkrétní značky, resp. přijímače, pak můžete například dva pořady nahrávat a třetí sledovat, nebo jde nahrávat pouze jeden kanál a na další stanici se můžete dívat.

VBox Android TV XTi 4144 (4990 Kč) streamuje DVB-T2 do domácí počítačové sítě a má, od každého z tunerů, dokonce čtyři sady! V LAN jsou tak mání čtyři různé stanice nezávisle na sobě.

Situace na trhu

U set-top boxů je situace zřejmá. Výrobky tu mají delší, či podstatně delší životní cykly a na rozdíl od TV se také neobjevují v pravidelných intervalech, ale ad hoc. Konkrétně v našem případě se oproti loňskému přehledu žádný z trhu „neztratil“, celkově vzato jich máme nyní nejvíce, a to deset z čehož jsou čtyři nové.

V případě televizorů se zdvojenými tunery je jich sice nesrovnatelně více, ale někteří výrobci už o nich neuvažují, nebo ořezávají vlastnosti jak mohou, čehož jasným příkladem je Sony s loňskou kolekcí. Kdeže jsou ty doby, kdy na tohle někdo dbal a maximálně se tak dozvíte, že to už pro zákazníky není důležité. Pokud je to pravda, zjevně se vytratilo například čekání na premiérový zápas třeba v hokeji, nebo na dokončení přestávky, které se dalo tímto způsobem krásně ohlídat.

Před nákupem televizoru se zdvojenými tunery vezměte v potaz i to, že snad všechny mají zabudovánu mechaniku PCMCIA (CI+) pro pouze jednu přístupovou kartu pro placené vysílání. Pokud opravdu potřebuje dvě mechaniky, dobře si to prověřte, protože tato vlastnost je – obecně vzato – taktéž na ústupu a možná už žádný takový televizor ani neseženete

Nyní se podívejme na vyjádření některých masových výrobců televizorů k jejich kolekcím 2020 a zdvojeným tunerům. Na Alza.cz byly v době psaní článku se zdvojenými tunery ještě vidět výrobky Hitachi, oficiální stránky značky to ale nepotvrdily nemluvě o tom, že opravdu nemůžete tuto vlastnost očekávat v televizoru za 10.000 Kč!

 

CES 2020: Hisense potvrdil, že jeho plošné podsvícení má dva miliony regulovatelných zón

Hisense nebude mít žádný

Značka pro letošek neplánuje modely zdvojenými tunery, takže je v přicházející nabídce ani nehledejte.

 

LG představilo „televizní“ novinky, moc toho ale nevíme

LG: jen na samém vrcholu

Od LG jsme informace neobdrželi (firma v poslední době komunikuje minimálně), na webových stránkách má zdvojené tunery – v kolekci 2020 – jen u OLED řad WX a ZX, tedy u těch nejvyšších. Z kolekce pro sezónu 2020/2021 tu byla uvedena i nejvyšší LCD řada označovaná ve firemní mluvě jako „NanoCell TV“, avšak ani nejvyšší model, LG 75NANO99, zdvojené tunery neměl (loni tu jedna TV byla).

Zdvojené tunery se nevyskytovaly ani v základních 4K řadách, takže nám to vychází na pouhé dva výrobky ve dvou řadách.

 

Philips sází na poměr cena/výkon, špičkový zvuk od Bowers & Wilkins a třeba i na ovladač v kůži

Philips: uvidíme v květnu

Společnost TP Vision nám oznámila, že zatím bohužel nemá potvrzené všechny informace o technických specifikacích jednotlivých modelů pro rok 2020, a to včetně specifikace tunerů. Více prý bude moci prozradit po 1. květnu 2020 a jakmile nám dorazí informace, článek aktualizujeme. Loni šlo ale v případě tohoto hong-kongského výrobce jen o několik přijímačů s tím, že zdvojený měly pouze satelitní tuner.

Značka má pro rok 2020 na webových stránkách zatím šest výrobků, zdvojené tunery nebyly vidět u žádného z nich.

 

Televizory Samsung 2020: nové podsvícení, bezrámečkový design a poprvé Wi-Fi 6 i HbbTV 2.0

Samsung: bohatý obraz v obraze

Korejský výrobce má zdvojené tunery v řadách Q70T a vyšší (loni to bylo od Q60), tedy v rámci stěžejní řady QLED prakticky všude. Ty umožní jednak během nahrávání sledovat jiný kanál, a jednak sledovat dva pořady přes zmiňovaný PiP. Navíc ještě jdou kombinovat pořady ze zdvojeného pozemního tuneru a tuneru satelitního (je tu pouze jedna přístupová karta) se vstupy HDMI. Možností je tedy více než dost,a to i v nastavení obrazu v obraze.

 

Sony v Las Vegas představilo první „malý“ OLED, hodně zajímavé technologie a spoustu televizorů i pro Evropu

Sony: budou ve většině produkce

Sony má některé novinky uvedeny na svých stránkách, ale bohužel stále bez parametrů. Výrobce nám však to nejdůležitější sdělil, takže…

Kromě řad X70, XH80, XH81 budou mít zdvojené tunery všechny televizory, což znamená od XH85 výše, což představuje plných sedm řad, včetně dvou OLED.

Na konkrétní informace o vlastnostech jako chování PiP, atd. je ještě brzy, loni ale měla značka zdvojené tunery dělány tak, že funkci obraz v obraze (PiP) nenabízela a šlo pouze výstup z jednoho tuneru sledovat a z druhého tuneru nahrávat.

 

CES 2020: TCL oznámila rozšíření řady televizorů QLED a mimo jiné také vstup „velké bílé“ do Evropy

TCL: bez zdvojených tunerů i nahrávání

„Zdvojené tunery nebude mít žádný náš model uvedený v první polovině roku (a dle mého soudu ani modely jiné, které budou uvedeny v následujícím období 2020). Pokud se podíváme na výskyt této funkce na trhu, tak jsme svědky jejího ústupu. Konkurence ji taktéž postupně eliminuje (eliminovala), resp. se posouvá do stále vyšších a dražších modelů. Nicméně podle mého tyto funkce už dnes nejsou tak poptávané jako možná bývaly kdysi a mnozí tedy ani v jejich absenci nevidí žádný handicap. Naše modely taktéž nemají nahrávání na USB.“ Za TCL, Jan Veselý.

Levný Strong SRT 8222 (Twin) za 999 Kč je určen pro toho, komu stačí jeden kanál nahrávat a další sledovat.

Jak číst tabulku

Tentokráte je to jednoduché, protože kvůli sdružení TV a STB do jedné tabulky bylo třeba některé položky vypustit. V případě set-top boxů jsme však řadu z nich testovali, takže není problém se dozvědět více údajů z první ruky. U televizorů si pak ještě musíme počkat. První modely tu během dubna bude mít nejspíše pouze Samsung a je to vidět i u prodejců, kde se teprve včera objevilo pár modelů dalších masových značek většinou s přídomkem „očekáváme“, nebo „bude v květnu“.

Pojďme ale k tabulce…

Sloupec „certifikace u CRA“ nabízí přehled o tom, zda přístroj prošel testy na příjem vysílání v DVB-T2/HEVC u Českých Radiokomunikací a tudíž získal logo „DVB-T2 ověřeno“.

Další důležitá položka je „úhlopříčka; obrazovka“, kde Edge LED označuje podsvícení v rámu (horší, ale u malých úhlopříček stačí) a Direct LED, tedy tzv. plošné podsvícení na zadní straně obrazovky. Některé výrobky mohou být navíc vybaveny tzv. lokálním zhášením, tedy utlumováním podsvícení v části obrazovky v závislosti na přehrávané scéně, což je to nejlepší co si můžete pořídit.

Položka „tuner; výkon zesilovače, audio systém“ je více méně také zřejmá, zvukové formáty se často ale zjistit nepodařilo. Pokud jde o zvuk OTS, více zjistíte v článku o televizorech Samsungu pro rok 2020. Systém audia označovaný například jako 2.0 znamená prosté stereo a osazení širokopásmovými reproduktory, 2.1 přidává basový kanál (subwoofer) a 4.2.2 znamená čtyři hlavní kanály, dva basové a dva typicky určené pro směrování zvuku na strop nebo do stran. Tento systém má vytvářet dojem prostorovosti à la vrcholově osazený Dolby Atmos.

Další údaje, které se podařilo najít, naleznete v bodu „poznámka“, včetně operačního systému a standardů pro přehrávání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR (High Dynamic Range).

LG OLED65WX – model těsně pod vlajkovou lodí ZX, který je taktéž vybaven zdvojenými tunery.

Přehled TV a set-top boxů pro DVB-T2/HEVC se zdvojenými tunery, duben 2020

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 23. dubna 2020. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém set-top boxu vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Ke stažení (PDF): tabulka – přehled TV a STB 2x DVB-T2, 2020

Ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): tabulka – přehled TV a STB 2x DVB-T2, 2020

Štítky