Opakovaně zkoušíme jeden z nejlevnějších přijímačů s „červeným tlačítkem“ na našem trhu a také jeden z mála pod 2000 Kč. Test volně navazuje na nedávné zkoušení dnešního HbbTV na Technisat Digipal DAB+ a má poskytnout odpověď na otázku: „je takto stále ještě použitelný?“

Set-top box Humax Nano T2 jsme testovali v listopadu roku 2018 a o pocitech výmluvně vypovídá titulek – „…tak trochu jiná liga, navíc s HbbTV“. Ve stručnosti: jde o necertifikovaný přístroj s tunery DVB-T/T2/HEVC s řadou obvyklých funkcí a také funkcí částečně omezených vzhledem k původnímu zaměření přijímače. Zmiňované HbbTV, tedy populární „červené tlačítko“, tu pochopitelně stále je, cena z někdejších 1990 Kč klesla na současných 1490 Kč.

Zabudována je dvojice rozhraní USB, takže v jednom můžete případně využít dokoupitelnou USB Wi-Fi, kterou jsme ovšem zapůjčenu nedostali, a v druhém běžnou flash paměť. Jinak je set-top box určen pro příjem volných kanálů maximálně ve Full HD, zabudovaná mechanika pro kartu Irdeto je pro ČR vypnuta stejně, jako některé aplikace (viz zmiňované omezení – původně je určena pro německou službu Freenet).

Na recenzi přístroje jako takového se můžete podívat na odkazu níže, zakončena byla slovy: „Pokud hledáte přístroj pro HbbTV, který nebude stát tolik co Technisat a bude sofistikovanější než Alma iHD, tady možná budete doma. Zvláště když vám nebudou vadit omezená multimédia a pokud bude Impesat v brzké době nabízet i USB Wi-Fi adaptér nebo rovnou variantu set-top box + Wi-Fi. Doufejme, že se do Vánoc tohoto výborného Humaxu dočkáme.“

ČTĚTE TAKÉ:

A jak set-top box v listopadu roku 2018 spolupracoval s aplikacemi HbbTV?

„V praxi „červené tlačítko“ fungovalo bez problémů, na FTV Prima poněkud pomaleji, ale to dnes dělá potíže i televizorům a kdo ví, kam to všechno povede. Snad mezitím přijde do praxe HbbTV 2.0 a Prima udělá svou aplikaci trochu svižnější. Nicméně pořady na této už poněkud nestandardně dělané aplikaci fungovaly, vnořené či úvodní reklamy správně navazovaly. Aplikace HbbTV na Kinosvět, ČT či na Nově pracují rychleji, přehrávání nevykazovalo žádné potíže. Celkově vzato se HbbTV prakticky blíží tomu v televizorech, až na FTV Prima, ale tady si opravdu netroufám říci, že je problém v set-top boxu. Spíše bych se přikláněl k názoru, že není.“

Pojďme se tedy podívat, jak je tomu v současné době, protože aplikace hlavních televizních skupin od té doby poněkud přitvrdily, což bylo vidět i u zkoušení současného HbbTV na set-top boxu Technisat Digipal DAB+ (3990 Kč). Slova „Celkově vzato se HbbTV prakticky blíží tomu v televizorech, až na FTV Prima…“ nyní už rozhodně neplatí!

Po instalaci set-top boxu bylo HbbTV povoleno. Pokud by nebylo, volbu najdete v této nabídce.

Čtyři aplikace HbbTV v praxi

Zaměřili jsme se na stejné poskytovatele služeb HbbTV, jako v případě set-top boxu Technisat Digipal DAB+, tedy na Českou televizi, Novu, Primu a Seznam.cz TV, která taktéž vykročila směrem ke stylu, kterému říkáme „ HbbTV à la FTV Prima“.

Už při původním testu Humax Nano T2 byl znát výkonný hardware i když start set-top boxu byl pomalejší (kolem 32 s), což se příliš nezměnilo (35, 36 s) a zůstal i otřesně provedený úvodní nápis Humax (nyní se zdá, že vypadá ještě otřesněji…). Běh aplikací HbbTV byl ale spolehlivý, výpadků málo a většinou nebyl problém se základními operacemi vyžadujícími správné navázání na pozici v přehrávaném videu. Jako třeba změna kvality, skoky dopředu a dozadu, nebo delší pauza (alespoň 2, 3 min.) a následné pokračování v přehrávání. Pokud měl provozovatel zařazeny reklamy jakéhokoli druhu, bylo vyzkoušeno, například u vnořené, i následné navázání na přehrávání, a také možnost přeskočit reklamu/reklamy po stanoveném čase. To první vždy klaplo, to druhé někdy ne (Prima), ale to se nám stává i u HbbTV na špičkových televizorech.

Běžné operace v aplikacích HbbTV, jako je prostý pohyb v menu, přechod z jednoho videa v řádku na druhé, apod. byly většinou skoro okamžité. Náročnější operace, jako přechod na jinou úroveň menu, ale někdy trvaly i kolem pěti sekund nebo déle, většinou ale o něco méně.

U Humaxu je ale třeba si dát pozor na mačkání tlačítek. Nepozorovali jsme sice, že by si set-top box počet zmáčknutí či pořadí zapamatoval, ale někdy jednoduše nereagoval, takže bylo – po chvíli – zapotřebí zmáčknout tlačítko opakovaně a někdy i dvakrát. Zahltit se v tomto ohledu Humax nepodařilo, ale co není…

  • Česká televize – Pomalejší aplikace a i když je to míře v rozumné, vyžaduje někdy více trpělivosti. Například vstup z úvodní obrazovky do části iVysílání trval okolo 15 s, prosté akce, jako přesun z položky na položku, zpravidla 2, 3 s (do pěti), přechod z (na) jiných úrovní menu většinou 12, 14 s, někdy ale i výrazně déle – kolem 20 s. A platilo to třeba i u prostého přeřazení seriálových dílů od nejstaršího k nejnovějšímu; díly bohužel stále nejsou řádně označeny, což je letitý problém ČT, takže nevidíte, kde se seriálem začít. Samotné spuštění pořadu trvalo většinou kolem 20 s, někdy bylo rychlejší (16, 17 s), jindy pomalejší (22, 23 s), a to třeba v rozmezí minuty, dvou.
  • Nova – Opět méně odhadnutelně se chovající aplikace, ale stále zcela spolehlivé přehrávání, což je nutné zdůraznit. Někdy však i běžný pohyb v menu trval vyšší sekundy a třeba přechod z jedné úrovně menu na druhou i 6, 7 s i když většinou do 4, 5 s. Na potíže jsme naráželi po delší pauze, kdy následné Play jen roztočilo kolečko na obrazovce a ani po více než minutě se přehrávání nespustilo. Obejít se to ale kupodivu dalo změnou nastavení kvality přehrávaného videa a pak se vše chytlo a od správné pozice. Spuštění pořadu od začátku bylo rychlé a trvalo zpravidla kolem 12 s, kdy většinou naběhla první krátká reklama. Zajímavý byl často i návrat z aktuálně ukončovaného videa, který se někdy protáhl na 6, 7 s. Zobecnit ale chování příliš nešlo ani vzhledem k době zkoušení (přes den, večer i hodně po půlnoci). V každém případě aplikace HbbTV spolehlivě pracovala s vnitřní reklamou, kterých například v jediném dílu seriálu Policie Modrava, který byl v době testu kompletně k přehrání, bylo více než dost. Problémy nebyly ani s úvodní a závěrečnou reklamou. Co do obsahu, je HbbTV Skupiny Nova stále nejslabší ze všech zde zkoušených aplikací, takže byla přehrávána i řada krátkých videí a bonusů u kterých je možné, že se potíže jednoduše neprojevují.
  • Prima – Tradičně nejnáročnější aplikace českého HbbTV, která od verze HbbTV 1.5 požaduje to, na co je připravena 2.0. Zátěž pro hardware je maximální a ani zdaleka se to netýká pouze set-top boxů. Na Humaxu bylo úvodní naběhnutí základního menu poměrně rychlé většinou přes 10 s, někdy kupodivu i jen 8 s. Následný vstup do hlavní části (po odmáčknutí volby iiiPrima) trval zpravidla kolem 20 s nebo lehce nad. Spuštění pořadu cca kolem 20 s (spíše lehce nad) s výkyvy třeba i na 30, 32 s . U HbbTV na Primě byl více než u ostatních vidět (a nejen zejména slyšet) úplný přechod do běžného vysílání, a to klidně na čtyři, pět sekund. Teprve pak se objevilo točící červené kolečko a pokračovalo se v krasojízdě. Na někoho to pochopitelně může působit dosti rušivě, nemluvě o nutné trpělivosti, kterou to vyžaduje.
  • Seznam.cz TV – Aplikace překvapila svižností práce, po delší pauze ale pořad někdy nenabíhal, další zmáčknutí Pause/Play nepomáhalo, ale i tady naštěstí vždy fungoval trik se změnou kvality. Někdy se také stávalo, že po Pause a následném Play pořad nepokračoval, ale spustil se od začátku. Takovéto chování se však nedalo generalizovat a pozorovali jsme ho jen u některých pořadů (zejména Skvrna), takže problém byl nejspíše tady. Náročnější někdy byl běžný pohyb v menu. Aplikace ho zvládala většinou do 2, 3 s, někdy i výrazněji nad pět. Spuštění pořadu bylo kupodivu rychlé (bez ohledu na další nastavení a čas provozu), a to zpravidla do 6, 7 s, což bylo určitě překvapení.

Co se týče připojení k internetu přes Wi-Fi, oficiální adaptér Humax WNA699U8N3 už nikde ke koupi nebyl. CZC.cz však v diskusi doporučuje AB CryptoBox WiFi za 349 Kč (na snímku).

Jaké je? Rozhodně použitelné, trpělivost to ale někdy chce nejen u Primy

Aplikace HbbTV se chovaly (vzhledem k Technisatu) trochu jinak, čímž chceme říci, že se někdy hůře definovaly vzorce chování, a to i vzhledem k času zkoušení. Nicméně tou nejdůležitější zprávou je to, že běh byl spolehlivý a občasné výpadky se nedaly připsat na vrub přijímači. V každém případě můžeme potvrdit, že i v dnešní době je jeden ze tří nejlevnějších set-top boxů s HbbTV použitelný, někdy ale s vyšší, až výrazněji vyšší, mírou trpělivosti, což lze ale očekávat a nikdo si asi nepředstavuje, že takto levné zařízení se bude na současných hodně náročných aplikacích chovat naprosto bezchybně a bude mít okamžitou odezvu na stisk klávesy. A když jsme u ní… Na rozdíl od Technisatu, který si vždy jasně pamatoval zmáčknutí, na což se pochopitelně muselo myslet, tady to neplatilo, nebo jsme to alespoň nepozorovali. Set-top box, pokud byl zaměstnaný nějakou činností, na zmáčknutí jednoduše nereagoval a vy jste museli odhadnout, že „doba už uplynula“ a je čas příslušné tlačítko zmáčknout podruhé či potřetí. Při intenzivním několikadenním zkoušení (desítky a desítky přehraných pořadů) se to částečně dalo odhadnout, někdy to ale prostě nevycházelo. Naopak potěšilo to, že například po přehrání pěti, šesti seriálových dílů na jeden zátah byl zaznamenán jediný problém.

Za dané peníze je Humax Nano T2 stále výborná koupě. Samozřejmě až na omezení uvedená v původní recenzi. Co se týče „častého sekání“ uváděného na různých diskusních fórech, problém sice byl tu a tam zaznamenán (pouze u ČT), ale nikoli ve vyšší míře než u ostatních zařízení, které se u autora doma testují.

Štítky