Dnešní často hodně náročné aplikace hybridního televizního vysílání vyžadují silný a spolehlivě fungující přijímač. Podívejme se na to, jak si v tomto ohledu stojí značka Technisat, resp. DigiPal DAB+ (a Isio) společně s dokoupitelným Teltronic Isio USB Dualband WLAN Adapter.

Pokud vlastníte, nebo si chcete pořídit set-top Technisat, ale nemáte možnost k němu přivést ethernetový kabel, pak nastupuje USB Wi-Fi. Originální varianta Teltronic/Technisat je sice drahá, ale za to nabízí i 5 GHz a toto pásmo dnes v takovýchto zařízeních najdete málokdy. V tomto případě jsme ho vyzkoušeli za tvrdého provozu společně se současným „červeným tlačítkem“. A takovýto test HbbTV chystáme i s výrazně levnějším set-top boxem Humax Nano T2.

O USB Wi-Fi adaptéru jsme se na stránkách Televizního webu už minimálně jednou zmiňovali v souvislosti s testem set-top boxu Maxxo Mini TV HD-T2 HEVC a na vyzkoušení máme domluven i další přijímač s externí Wi-Fi, nebo jak se také říká, WLAN. Většina takovýchto adaptérů je velmi levná (200 Kč), ale na druhou stranu nabízí pouze jednoduché Wi-Fi „n“ na frekvenci 2,4 GHz, což pro řadu instalací buďto není ideální nebo to kvůli rušení vůbec nepřipadá v úvahu. Teltronic Isio USB Dualband WLAN Adapter určený pro výrobky Technisat (také na něm nápis Technisat najdete) přijde na 899 Kč, ale umí 5 GHz včetně standardu Wi-Fi „ac“, kterému se dnes oficiálně říká Wi-Fi 5. A to už je pochopitelně jiná káva nejen kvůli podstatně vyšší průchodnosti dat. Samozřejmě také potřebujete kvalitní Wi-Fi směrovač (router), což v našem případě obstaral TP-Link Archer C9. Nyní sice už trochu starší, ale stále solidní a s výtečným poměrem cena/výkon!

Technisat Digipal DAB+ s dvojicí rozhraní USB. Pokud by vám zastrčený adaptér Wi-Fi překážel, je možné využít dodanou prodlužovačku.

Stejně jako ostatní Wi-Fi adaptéry pro USB, můžete Teltronic Isio zastrčit do libovolného rozhraní USB a konkrétně DigiPal DAB+ má dvě. Vše je chytře vymyšleno a pokud by vám náhodou kolidoval s flash pamětí či externím diskem, stačí použít prodlužovací kabel, který dostanete v ceně. V balení máte ještě mini CD pro instalaci na počítači, ale pro spolupráci s plně aktualizovanými Windows 10 nebylo třeba nic dohrávat. Nicméně předmětem testu je provoz v Digipal DAB+ a zejména chování na současných aplikacích HbbTV, kde takováto Wi-Fi rozhodně úzké místo nepředstavuje. Pojďme se tedy podívat, jak to dopadlo a co všechno musíte udělat pro to, abyste Teltronic WLAN v set-top boxu zprovoznili.

A protože set-top boxy DigiPal DAB+ a DigiPal Isio používají stejnou čipovou sadu (Combo Digit Isio STC má už jinou) můžete si chování za provozu HbbTV vztáhnout i na ně. Plnou kompatibilitu Wi-Fi adaptéru Teltronic nalezte v tabulce na konci článku.

ČTĚTE TAKÉ:

Napojení na Wi-Fi? Možná bude nutná aktualizace firmwaru…

Teltronic Isio USB Dualband WLAN zakoupíte například u společnosti Omko a píše se zde, že „Pro starší přijímače TechniSat (se šedým stylem menu) není adaptér určen. Vzhledem k uvedení tohoto volitelného příslušenství na CZ/SK trh až v roce 2020, je třeba u dříve vyrobených, ale kompatibilních modelů přijímačů, aktualizovat před jeho instalací zároveň i firmware přístroje na poslední, dostupnou verzi. Následně se doporučuje provést současně i tovární nastavení a reinstalaci přijímače, včetně jeho WLAN nastavení.“

Přeložte si to tak, že i když jste nyní zakoupili kompatibilní přijímač, třeba DigiPal DAB+ se kterým USB Wi-Fi adaptér testujeme, neznamená to, že jeho firmware bude kompatibilní, což se také v našem případě potvrdilo. Výsledkem bylo laborování a následná prosba o pomoc právě do Omka. Nakonec jsme skutečně skončili u aktualizace firmwaru set-top boxu, protože zabudovaná verze 3556b zjevně nebyla kompatibilní; vyzkoušení funkčnosti adaptéru Teltroniku v PC s Windows 10 u něj žádné potíže neodhalilo.

Na DigiPal DAB+ s firmwarem 3556b se u USB Wi-Fi adaptéru po zasunutí do přijímače vůbec nerozsvítila kontrolní LED dioda a už to by vás mělo varovat. DigiPal ho tak vůbec neviděl a přitom v menu povolena funkce WLAN byla. To je také to první (nebo druhé, hned po verzi firmwaru) co musíte před instalací Teltronic Isio WLAN v set-top boxu zkontrolovat.

Znamená to vstoupit do menu nastavení dále pak Nastavení a Nastavení sítě a podívat se, zda je Wireless LAN povolena. Pokud ano a nesedí verze firmwaru, která by dnes měla být označena jako 4263, je třeba někde připojit set-top box k internetu ethernetovým kabelem a přejít v nastavení na položku aktualizace (viz foto níže) a nechat stáhnout nový firmware.

Po aktualizaci bylo vše vyzkoušeno bez opětného uvedení do továrního nastavení, které je ovšem doporučené. Set-top box pracoval, ale občas ne zcela korektně, takže jsme nakonec doporučený postup dokončili a provedli tzv. prvotní instalaci. Vše proběhlo bez potíží a DigiPal DAB+ také Wi-Fi adaptér identifikoval a nabídl jak síť s 2,4 GHz, tak s 5 GHz. V praxi je pak třeba pro připojení zadat heslo, tlačítko WPS použít nešlo.

Pokud chcete vedle HbbTV využívat i UPnP, tedy přístup na síťová média typicky multimediální server, musíte ještě vstoupit do Speciálních funkcí, kde je třeba UPnP povolit (v našem případě byl zakázán). V tomto okamžiku je taktéž dobré zaskočit do volby Internet a zkontrolovat zda je HbbTV povoleno. U nás sice po aktualizaci firmwaru a návratu k továrnímu nastavení povoleno bylo, ale nikdy nevíte.

Technisat Digipal DAB+ – aktualizace firmwaru z internetu (Ethernet LAN).

Dnešní HbbTV na Technisatu v praxi

Zkoušet v této době internetové video není ideální. Testování proto probíhalo jak přes den, tak v hodně popůlnočních hodinách, kdy je provoz přece jen klidnější. Zkoušen byl běžný pohyb v menu aplikací, namátkově také doplňkové aplikace, a v přehrávaném videu pak vždy změna kvality, skok/přetáčení oběma směry a také delší pauza, alespoň dvě, tři minuty, a následné navázání. Pokud měl provozovatel zařazeny reklamy jakéhokoli druhu, bylo vyzkoušeno, například u vnořené, následné navázání na přehrávání, a také přeskočení reklamy po stanoveném čase. To sice někdy neklaplo (Prima), ale to se stává i u HbbTV na špičkových televizorech.

Internetová linka jela minimálně na 10 Mb/s, další provoz byl na ní nulový. Důkladné testování se odehrávalo na aplikacích čtyř vysílatelů, ČT, Nova, Prima a Seznam.cz TV (ten už jde podobnou cestou), namátkou ale byly zkoušeny i některé další jako např. Óčko či Šlágr. Mějte na paměti, že časy uvedené níže se budou u vás nejspíše někdy dosti lišit. Záleželo na době provozování a zjevně i na vytíženosti serverů.

TechniSat Digipal ISIO HD: Drahý, ale kvalitní set-top-box pro příjem DVB-T2

Důležité je, že běh všech aplikací byl na Technisatu spolehlivý, výpadky nešlo přiřadit na vrub přístroje, navíc jich nebylo mnoho. Ve spojení se špičkovým plazmovým televizorem Panasonic VT20 bylo u set-top boxu vidět vynikající resamplování i obrazové podání, překvapivě kvalitní obraz byl kupodivu i v pomalu nejnižších dostupných video režimech (u ČT například 404p, u Seznam.cz TV 480 p). Pochopitelně se v tomto okamžiku výrazně zhoršila pohybová ostrost, což bylo mimo jiné vidět i na závěrečných titulcích, ale o to vůbec nešlo.

Běžné operace, jako pohyb v menu, přechod z jednoho videa v řádku na druhé, apod. byly většinou prakticky okamžité, náročnější operace jako přechod na jinou úroveň menu ale často trvaly od nějakých tří sekund do čtyř, pěti, někdy i déle i když to nejčastěji byly řádově sekundy. Ve všech aplikacích HbbTV pak platilo, že si Technisat pamatoval zmáčknutí tlačítka dálkového ovladače, takže to si bylo třeba hlídat.

Žádné ze zkoušených aplikací nevadila změna kvality (po ní následoval skok na začátek a pak na správnou stopáž), či kratší nebo delší posun po časové ose v obou směrech a případný návrat zpět.

  • ČT – Zkoušeno bylo zejména iVysílání a na DigiPalu patřilo k nejoperativnějším aplikacím. Odezva na stisk klávesy u náročnějších operací snad vždy do čtyř sekund, většinou dvě, tři a výjimkou bylo jen spouštění videa, které zpravidla nabíhalo kolem 15, 17 s.
  • Nova – Přehrání několika seriálových a řady dalších kratších videí neodhalilo problémy. Reakce na náročnější pohyb v menu (změna úrovně, atd.) většinou do čtyř, pěti sekund, naběhnutí spouštěného videa zpravidla za 20, 25 s, přičemž někdy kolem 11, 12 s problikla jakási okamžitá (velice krátká) reklama a po celkových 20, 25 s pak buď naběhl vybraný pořad nebo regulérní reklama.
  • Prima – Dnes nepochybně nejnáročnější provozovaná (provozované) aplikace HbbTV v Česku, která sice pracovala spolehlivě a videa z ní byly sledovatelné, ale někdy s vyšší mírou trpělivostí. Připravte se tak na delší odezvu a pečlivě si musíte hlídat zmáčknutí tlačítka a nemačkat je opakované, což sice platilo u všech televizí, ale tady se odezva významně prodlužuje. Reakce na stisk tlačítka u náročnějších operací často kolem 9, 10 s, někdy ale i 15 s, a delší může být i samotné spuštění HbbTV. Spuštění videa do plného náběhu zpravidla nad 30, 35 s. Často je také – v mezipauze – servírováno běžné vysílání, zatímco se červené kolečko točí a točí. Zkoušen byl jak běžný provoz, tak provoz po přihlášení. Do placené sekce bohužel přístup nemáme, takže ta zkoušena nebyla. Při celkovém ukončování aplikace se objevovala tendence znova zobrazovat úvodní menu.
  • Seznam.cz TV – Seznam jde ve šlépějích zbylých tří velkých hráčů, takže opět hodně náročná aplikace i když se v rychlosti běhu řadila po bok ČT. Po zhlédnutí skoro kompletního seriálu Lajna jsme snad nezaznamenali vnitřní reklamu, jen úvodní a maximálně závěrečné s automatickým pokračováním na další díl, resp. „video blogísek“. Přeskakování reklamy uživatelem bylo po vymezeném čase bez potíží stejně, jako pokud se nechala dojet na konec. Náročnější pohyb v menu snad vždy do cca 4 s, spuštění videa (úvodní reklamy) kolem 10 s, zpravidla 12 či 13 s, někdy ale i kolem 20 s.

U všech aplikací vysloveně zřídka (po dobu testování jednou, max. dvakrát) nastal nějaký větší problém. Jednou kompletně vypadl zvuk a bylo třeba fyzicky zapnout a vypnout set-top box, jindy se zacyklil bonus, resp. reklama. Těžko ale říci, co bylo na vině a tyto věci (zejména tu druhou) pozorujeme i u velmi výkonných televizorů.

Aktualizace firmwaru plus obnova továrního nastavení a následná instalace nějaký čas zaberou. Klidně může jít o půl hodinu nebo i déle.

Jaké je HbbTV? Určitě použitelné, někdy to ale chce trochu té trpělivosti

Teltronic Isio USB Dualband WLAN Adapter je výborný a za provozu byl také bezproblémový a spolehlivě a dosti hbitě se napojoval na router hned po startu set-top boxu. Připojíte si ho podle svého buď na síť s 2,4 GHz nebo s 5 GHz; pokud máte kompatibilní směrovač, router, objeví se vám v seznamu obě.

Jak bylo řečeno, přístup na síťová multimédia bylo třeba nejprve povolit v menu nastavení. Kompatibilita i externí titulky ve videu na tom byly stejně, jako například u Technisat Sonata 1 (více zde), takže to druhé bohužel podporováno stále není a set-top box si také nepamatuje na jaké pozici jste případně přehrávání skončili.

A HbbTV? O náročnosti současných aplikací a o přístupu à la FTV Prima toho bylo řečeno dost i na těchto stránkách. Možná by ale ještě bylo dobré zdůraznit, že starší televizory a ani současné set-top boxy nebyly na takto extrémně postavené aplikace navrženy a i v případě Technisatu, který je na tom v porovnání s většinou ostatních do nějakých 4000 Kč hardwarově přece jen lépe, vyžadoval někdy provoz přece jen vyšší míru trpělivosti, což platilo zejména u FTV Prima. Občas sice přehrávání vypadlo, ale těžko to v dnešní době svádět na set-top box. Funkční HbbTV bylo a jak vidíte z textu, nebyl například problém sjet na pomalu jeden zátah celou seriálovou řadu Lajny a přitom výpadek byl zaznamenán jediný. A i když nejde o standardní seriálovou stopáž, přece jen to o něčem vypovídá.

Štítky