Společnost České Radiokomunikace (CRA) oznámila, že lidé nyní sledují, vzhledem k současné situaci, mnohem více internetového video obsahu a navíc ho sledují daleko rovnoměrněji.

Nárůst sledovanosti nezaznamenává jen běžné TV vysílání, ale lidé se více dívají i na obsah, který jim televizní skupiny či vydavatelství nabízejí v rámci služeb OTT, tedy sledování pořadů prostřednictvím internetu. CRA poskytují svou infrastrukturu v oblasti OTT služeb televizním skupinám Nova, Prima a také vydavatelství MAFRA. Jedná se například o služby iPrima, Nova Plus a další, přičemž nárůst přenesených dat v posledním měsíci činil 25 % a užití HbbTV vzrostlo, v porovnání s předchozím měsícem, ve špičkách dokonce o 40 %. Lidé nyní sledují pořady mnohem rovnoměrněji, tedy v rámci celého dne, než tomu bývalo dříve.

„Zatímco dříve byl hlavní vrchol využívání OTT služeb večer, nyní se sledování rozprostřelo do celého dne,“ říká obchodní ředitel CRA Miloš Mastník. A doplňuje: „Je vidět, že lidé mají více času a možností zvolit si, kdy budou co sledovat…“

CRA využívá pro OTT vlastní infrastrukturu pro zpracování video-obsahu a zároveň má vlastní CDN (Content Delivery Network nebo také Content Distribution Network), což je distribuovaná (rozložená) síť pro doručování obsahu nikoli pouze z jednoho serveru, ale z více spolupracujících serverů. To v případě CRA znamená systém robustní a zároveň škálovatelný tak, aby v jeden okamžik zvládal i značné datové objemy.

„Naši zákazníci se mohou spolehnout, že jejich klientům bude obsah doručen kvalitně a bez problémů, bez ohledu na jejich počet. Vlastní CDN nám umožní odolat i nárazovému náporu uživatelů při mimořádných situacích,“ doplňuje Miloš Mastník.

Štítky