O nových termínech Technického plánu přechodu na DVB-T2 by měla do měsíce rozhodnout vláda. České Radiokomunikace chtějí zachovat původní intervaly mezi vypínáním vysílačů.

O čtyři měsíce oproti původním termínům by se měla kvůli opatřením proti šíření nového typu koronaviru COVID-19 posunout realizace Technického plánu přechodu na DVB-T2. Navrhují to České Radiokomunikace (CRA) s tím, že vypínání vysílačů DVB-T, přechodových sítí DVB-T2 a zapínání finálních sítí DVB-T2 by mělo pokračovat od 16. července. Českému rozhlasu Radiožurnál to řekl Marcel Procházka, ředitel sekce regulace CRA. Firma nyní o návrhu jedná s Českým telekomunikačním úřadem a ministerstvem průmyslu a obchodu. Do diskuse se zapojí i Česká televize a společnost Digital Broadcasting, které rovněž provozují vlastní sítě DVB-T a DVB-T2.

Pokud by vláda přistoupila na návrh CRA a přechod na DVB-T2 by znovu pokračoval od 16. července, k jeho dokončení by podle Procházky došlo v říjnu. CRA totiž trvají na zachování původních intervalů mezi vypínáním jednotlivých vysílačů. Jejich zkrácení není podle Procházky možné z technických důvodů a také kvůli tomu, aby diváci měli dostatek času na nákup nových přijímačů a úpravy společných televizních antén. „Nemůžeme přechod zahájit hned druhý den, co se otevřou prodejny. Musíme lidem nechat čas, aby mohli jít do obchodů a nakupit si, protože řada lidí teď řeší úplně jiné problémy než přechod na DVB-T2,“ řekl Procházka v rozhovoru pro Radiožurnál.

S čtyřměsíčním odkladem realizace Technického plánu přechodu na DVB-T2 souhlasí i společnost Digital Broadcasting, která je provozovatelem celoplošného multiplexu 4, Přechodové sítě 13 a finálního multiplexu 24 pro standard DVB-T2. Definitivní slovo však bude mít vláda, která se podle náměstka ministra průmyslu a obchodu Petra Očka bude návrhem zabývat v následujících třech až čtyřech týdnech. Ministři musí odsouhlasit další novelu Technického plánu přechodu na DVB-T2. Čtyřměsíční odklad by zároveň znamenal, že Česká republika nedodrží termín uvolnění pásma 700 MHz (30. červen) pro potřeby mobilních operátorů, k němuž se zavázala Evropské komisi.