Únorová monitorovací zpráva ČTÚ ohlásila, že 4G/LTE rušilo příjem televizního vysílání pouze v jednom případě, v březnu tomu nebylo jinak.

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) oznámil, že v březnu přijal 94 hlášení o rušení televizního příjmu (v únoru 74, v lednu 124) a ukončil 120 šetření (v únoru 119) z čehož mj. šlo o 77 (74) případů rušení televizního příjmu. Z toho se ale plných 67 (50) týkalo DVB-T2 a mimo jiné 4 (únor 5) se týkaly rušení rozhlasového a satelitního příjmu. Ve čtyřech případech rušení veřejných mobilních komunikačních sítí byl pak zdrojem aktivní prvek televizního příjmu.

Únorová monitorovací zpráva ČTÚ: BTS 4G/LTE rušila příjem televizního vysílání pouze v jednom případě

Výsledkem šetření 67 stížností na špatný příjem nastupujícího DVB-T2 byla například ve 49 případech závada zařízení diváka, v 7 případech rušení ustalo, nebo mělo sporadický výskyt a ve dvou případech se jednalo o příčiny mimo vysílací a přijímací stranu (zastínění, odrazy od terénních překážek). Jako zdroj rušení DVB-T a DVB-T2 byla, celkově vzato, základnová stanice (BTS) LTE/4G zjištěna opět jen v jednom případě.

Úřad také oznámil, že k 31. 3. 2020 bylo ve zkušebním provozu 222 BTS 4G/LTE, v trvalém provozu pak 16.768 stanic. V březnové monitorovací zprávě se rovněž v souvislosti s epidemií viru Covid-19 konstatuje, že „Nárůst datového provozu české sítě zvládají“.

Štítky