AKTUALIZOVÁNO: Velmi levný přijímač malých rozměrů s velmi obsáhlou pamětí pro stanice zvládne i terabajtový disk a dovolí z jednoho kanálu nahrávat a druhý sledovat.

AKTUALIZOVÁNO, 28. 4. 2020: objevila se nová verze firmwaru, která by možná mohla pomoci s níže uvedenými potížemi. 

Za 599 Kč získáte set-top box s pamětí pro až dva tisíce televizních a rozhlasových kanálů a nahrávání v podobě 1+1, kdy je možné z jedné stanici nahrávat a jinou, na témže multiplexu, sledovat. Do rozhraní USB na zadní straně můžete zasunout flash paměť nebo externí disk s kapacitou až 1 TB. Vedle nahrávání do otevřeného formátu TS můžete využít i funkci přehrávání živého televizního vysílání s časovým posunem, TimeShift.

Přijímač má zabudovány obvyklé tunery DVB-T a DVB-T2/HEVC, k dispozici je EPG a také přehrávání multimédií z USB mimo jiné ve formátech MPEG-2/4 a H.265/HEVC.

Kovové provedení, výtečné třídění kanálů

Lehký set-top box (180 g) vcelku malých rozměrů (150x 30 x 91 mm) je kovový s přední plastovou stěnou a externím zdrojem. I tak najdete odvětrávání po čtyřech stranách, včetně spodní. I přes dané provedení se Opticum Lion, po šesti, sedmi hodinách provozu, trochu více hřeje (stejně jako zasunutá USB paměť), ale je to spíše překvapivé, než nějak alarmující.

Pokud přijímač otočíte, vidíte v přední části nožičky, které jsou ale jen pokračováním tvrdého plastu z čelní strany. Vzadu jsou pouze plechové výlisky bez měkké gumy, která bohužel není ani v balení.

Odlišnou koncepci vidíte také při instalaci. Nejprve se objeví výběr jazyka, pak už dotaz na vyhledávání kanálů. Země se zjevně bere z jazykového nastavení, případné napájení antény si musíte po instalaci zapnout v menu a znovu přijímač naladit.

Nalezené stanice se ukládají od čísla 1, zvlášť rozhlasové a televizní kanály, jejich třídění nabízí celou několik variant, včetně možnosti přesunout více kanálů najednou (!) a nemusí být ani v bloku. Tohle vidíte málokdy a stačí jen přijít na systém, což není nic složitého. Naopak přehlédnout musíte to, že se u skoro všech nalezených stanic objevuje příznak HD, ať jsou nebo nejsou v tomto rozlišení. Podle jakého klíče je ale set-top box vybíral jsme neodhalili.

Dálkový ovladač je přehledný a měl by i výborné rozložení, pokud by ale EPG bylo u kurzorového kříže s OK uprostřed a nikoli mimo běžný dosah.

Ovládání takové i onaké, tlačítko EPG zcela stranou

Dálkový ovladač je sice kompaktnější, je ale také přehledný, což je dáno i tím, že postrádá samostatná tlačítka pro změnu hlasitosti a postupnou volbu kanálů. Ty zastupují kurzorové šipky. OK pak v tuneru vyvolává seznam naladěných kanálů v multimédiích nemá žádnou funkci, resp. jen vyvolá seznam souborů k přehrání. Časovou osu s možností skoku na zadaný čas vyvoláte přes Info.

Ovladač má nezvykle popsána i barevná původem teletextová tlačítka a provedete přes ně například volbu doprovodného audia a titulků, je tu ale i zmiňované tlačítko Info. Pod kurzorovými šipkami vidíte Page+ a Page-, které poslouží k posunu o celou obrazovku (více stanic najednou) v seznamu kanálů i v EPG. Hodně šikovná věcička, jakmile si na ni zvyknete…

Menu nastavení je zajímavě graficky vyvedeno, je na výšku a dovoluje kolování. Zvyknete si na něj nejspíše velmi snadno, protože i pohyb v něm je intuitivní. Jediné co asi budete hledat, je nastavení obrazového výstupu, které je v části Nastavení OSD, kde opravdu nemá co pohledávat. Je to ale menší zlořád, než umístění tlačítka EPG v levém spodním rohu. Jeho vyvolání tak není právě nejpohodlnější a nejoperativnější.

EPG má dva náhledy – klasický, který nejspíše znáte především z televizorů, a tento se snadným přepínáním datumu, ale bez okénka s obrazem.

Programová nabídka se dvěma odlišně se chovajícími náhledy

EPG má dva režimy. V základním à la běžný televizor vidíte i obrazový náhled aktuální stanice a po nabídce se můžete volně pohybovat. Na druhou stranu ale EPG nabíhá s drobným zvukovým výpadkem, což platí i o odchodu.

V tzv. týdenním náhledu (foto výše) už obrazové okénko není, zvuk se ale při vstupu a odchodu nepřeruší, avšak po EPG se zase nemůžete volně pohybovat. Změna stanice tak znamená i změnu v tuneru a záhy se vám vypíší pořady pro aktuální kanál.

Jiný přístup je vidět i tady a něco takového se opravdu nevidí (samozřejmě v dobrém!). Nejlepší ale je, že si přijímač pamatuje poslední zvolený režim EPG, takže je zcela na vás, co budete využívat. Co by však mohlo být výrazně lepší, je umístění tlačítka pro vyvolání EPG, které vše dosti kazí. A protože se v něm pro operace používají i barevná teletextová tlačítka, budou muset prsty pobíhat po ovladači nahoru a dolů.

Z EPG můžete i nahrávat, editovat čas přímo ale nejde a musíte tak učinit přes časovač, kterých je osm. Bohužel na dané verzi firmwaru šlo s časovači dělat jen to, že jste je mohli vymazat. Přes EPG šel časovač zapsat (napřímo nikoli) a pak v menu, kde by měl jít upravit, už s ním skutečně nešlo dělat nic jiného, než jeho vymazání.

Oficiálně vzato se nahrávky se ukládají ve formátu TS, jako „kompletní stream, včetně teletextu a titulků“, což v praxi sedí. Soubor pak jde přehrát třeba v PC vcelku libovolným programem, dnes asi nejlépe přes VLC Media Player. Zapůjčený set-top box však zjevně nebyl v nejlepší kondici, resp. spíše nebyl v kondici jeho firmware, jak se postupně ukazovalo. Nahrávání se totiž chovalo dosti rozporuplně a nejen to. Dvakrát se totiž přijímač samovolně vypnul jednou právě při nahrávání.

Nahrávky se vždy ukládaly do adresáře ALIDVRS2 a dále do dalších podadresářů. Set-top box však jednou zaznamenával nahrávku do jednoho souboru („000.ts“) v jednom adresáři, jindy ale hned do několika. První soubor byl pojmenován např. „[TS]CT _D_art HD T2[14-04-2020.15.45.00]“, druhý „[TS]CT _D_art HD T2[14-04-2020.16.06.00]“ a povšimněte si, že se v názvu změnil čas. Set-top box tak někdy vytvářel nové podadresáře zhruba po gigabajtu nahrávky, a to přesto, že souborový formát média byl NTFS, jindy je zaznamenával třeba i déle než dvě hodiny do jednoho souboru. Jednou dokonce nejprve vytvořil úplně prázdný soubor, pak si založil nový adresář a do něj teprve začal nahrávat už do jednoho souboru.

O tom, že situace nebyla zcela v pořádku svědčí i to, že nahrávání by mělo jít ukončit tlačítkem Stop, ale u testovaného přístroje to někdy nefungovalo (zejména při nahrávání přes EPG).

Správce souborů v multimédiích vypadá sice jednoduše, ale umí přehrát vše na jeden zátah a můžete v něm i kolovat.

Výborný správce souborů i když…

Přijímač byl velmi citlivý na rozhraní USB. Pokud do něj byla zasunuta flash paměť (zcela bezproblémový Kingston Data Traveler) za provozu, zpravidla se „kousl“ a stejně se choval (více méně) i s několika dalšími USB flash paměťmi. S multimédii se tedy dalo pracovat jen tak, že se flash paměť zasouvala při vypnutém přijímači a pak už to bylo – opět ale jen někdy – v pořádku. V tom případě však nejspíše půjde jen o problém kusu.

Správce souborů je na pohled velmi jednoduchý, ale ovládá se dobře a dá se v něm kolovat, což je příjemné nejen u objemných paměťových médií. Příjemné je ale i to, že si nemusíte dopředu vybírat co chcete přehrát. Fotografie set-top box zvládl v JPG a BMP, muziku kupodivu nepřehrál vůbec žádnou a jak bylo řečeno, nespolehlivé bylo i video. Například si poradil s DivX 5, ale XviD jednou nepřehrál, jindy zase ano. Přehrával ale i HEVC a H.264, ale skoro vše zlobilo. Jednou se pořad přehrál celý, jindy vypadl třeba po pěti minutách. Multimédia tak byla dosti nespolehlivá a nemělo je smysl zkoušet.

Tlačítko Info po druhém zmáčknutí (první zobrazí spodní informační lištu).

Jaký je? Rozhodně hodně zajímavý, ale firmware potřebuje dopracovat

Jak sami vidíte, zejména multimédia a nahrávání potřebují dotáhnout do provozní a spolehlivé podoby. Potíže byly i s nastavením obrazového výstupu, ale jiného druhu. Volba pro jeho úpravu je totiž v menu jednak špatně umístěna (OSD…) a jednak s ním zachází tak, že když se ho pokusíte přestavit na nějaký režim nekompatibilní s vaším televizorem jednoduše ztmaví obrazovku, takže vám unikne dotaz, zda chcete volbu potvrdit, či nikoli. Podle všech pravidel by sice měl fungovat automatický návrat k původnímu nastavení po nějakém čase, ten ale bohužel nepracoval. Tady musíte našlapovat po špičkách a nejlépe mít připraven další televizor…

Opticum Lion 5-M je hodně levný a také hodně nadějný set-top box, který má některé velmi zajímavé až unikátní vlastnosti a i ovládací styl by mohl (většinou) vyhovovat řadě zákazníků. Potřebuje však dotáhnout a urychleně přijít s novou verzí firmwaru, která jednak zprovozní nefunkční věci a jednak ho celkově udělá spolehlivějším a dotaženějším. Pak to bude výtečná kombinace cena/výkon.

Menu nastavení v trochu jiném stylu. Přes volbu Nastavení OSD kupodivu změníte i obrazový výstup.

Hodnocení

  • PRO: výborné EPG, některé hodně zajímavé vlastnosti, jako tlačítka Page+ a Page-, výtečné třídění naladěných kanálů, včetně přesunutí více kanálů najednou, přehledný ovladač a výborné ovládání, až na…
  • PROTI: …umístění tlačítka EPG a volby obrazového výstupu, problematické rozhraní USB (možná problém kusu), na dané verzi firmwaru nespolehlivé časovače, nahrávání, multimédia i čtení a zápis na USB

Štítky