UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Signál digitální rozhlasové sítě s 12 soukromými rádii může aktuálně naladit zhruba pětina obyvatel Česka. Potřebuje k tomu ale digitální rozhlasový přijímač.

Dvanáct komerčních rádií lze naladit prostřednictvím pozemní rozhlasové digitální sítě DAB+ provozované Českými Radiokomunikacemi (CRA) v Praze, Ostravě a Plzni. Po veřejnoprávním multiplexu ČRo DAB+ jde již o druhou multiregionální síť DAB+, již CRA provozují na svých vysílačích. Multiplex obsahuje Radio Impuls, Rockzone, Český Impuls, Radio Dechovka, Frekvenci 1, Evropu 2, Radio ZET, Pigy radio, Rádio Blaník Praha, Hitradio City, Expres FM a Classic Praha. „Některé z těchto stanic nejsou dostupné v běžném analogovém FM vysílání, takže posluchači DAB+ mají větší možnost výběru stanic,“ upozornily CRA. Jde o Český Impuls, Pigy radio a Radio Dechovka.

Pokrytí digitální rozhlasové sítě CRA DAB+ v Praze na kanálu 7A (Zdroj: CRA)

Vedle rádií také multimediální funkce

„Rozhlas je posledním analogovým médiem, které na digitalizaci a její rozšíření ještě čeká,“ uvedl generální ředitel CRA Vít Vážan. „Na rozhlasové digitalizaci intenzivně pracujeme společně s Českým rozhlasem a nyní také se soukromými rozhlasovými stanicemi. K rozšíření digitálního rozhlasového vysílání by mělo přispět také to, že DAB+ přijímače jsou již dnes součástí standardní výbavy mnoha nových řad automobilů,“ dodal šéf CRA. Kromě klasického rozhlasového vysílání chce operátor v nové síti rozvíjet také nové audiovizuální služby, jako jsou mapy se zobrazováním dopravní situace, zobrazování sportovních výsledků a další.

V Praze vysílá nová síť DAB+ na kmitočtu 7A (188,928 MHz) ze žižkovského vysílače výkonem ERP 800 W. V Plzni je dostupná na kmitočtu 6D (187,072 MHz) z vysílače Košutka výkonem 1 kW a v Ostravě na kmitočtu 7D (194,064 MHz) z vysílače Hošťálkovice výkonem 200 W. Stejné lokality využívá i veřejnoprávní multiplex ČRo DAB+, který však vysílá výrazně větším výkonem a z více lokalit a aktuálně pokrývá signálem 80 procent populace. Letos na podzim by měl pokrytí zvýšit až na 95 procent obyvatel Česka. Také tato síť nabízí některé programy, které posluchač jinak v analogovém FM pásmu nenaladí. Jde o speciální stanice ČRo D-dur, ČRo Jazz, Rádio Wave či pražské regionální studio ČRo DAB Praha (dříve Regina).

Pokrytí digitální rozhlasové sítě CRA DAB+ v Plzni na kanálu 6D (Zdroj: CRA)

Jistota pro terestrické vysílání po roce 2025

Síť pro komerční rádia provozovaly CRA již dříve, v Praze ale do letošního ledna využívaly pouze strahovský vysílač na kanálu 10D. Poté k němu přidaly i vysílač Žižkov na novém kanálu 7A. Nyní multiplex nově vysílá i v Ostravě a Plzni a přibylo v něm rádio Classic FM. Síť má ale ještě volnou kapacitu a láká další klienty. Zejména pro internetová rádia a regionální stanice je to jediná možnost, jak se dostat do terestrického vysílání, neboť FM pásmo je už zcela využito a Rada pro rozhlasové a televizní vysílání přiděluje již jen malé dokrývače v regionech stávajícím rádiím. Ta si však podle zákona musí do roku 2025 zajistit digitální vysílání.

Komerční rádia totiž souhlasem s přidělením podruhé prodloužených licencí pro analogové vysílání v FM pásmu stvrdila, že právě do roku 2025 přejdou na digitální vysílání. Jejich provozovatelé se ale zároveň brání možnosti vypnutí analogového signálu v FM pásmu. Aktuální tzv. „transformační“ licence však rádiím již nelze znovu automaticky prodloužit a pokud by analogové vysílání pokračovalo, musela by Rada pro rozhlasové a televizní vysílání na kmitočty u končících licencí vypsat veřejné licenční řízení. Proto se nyní řeší úprava příslušné legislativy, aby bylo zajištěno FM vysílání i po roce 2025.

Pokrytí digitální rozhlasové sítě CRA DAB+ v Ostravě na kanálu 7D (Zdroj: CRA)