Digitální vysílání nebyl první důvod, proč si čeští diváci museli vyměňovat televizní přijímače. Poprvé se tak stalo již v roce 1970 v souvislosti se startem druhého programu Československé televize.

Kulaté padesáté výročí zahájení vysílání oslaví tuto neděli 10. května druhý program České televize. Stanice, která poprvé v historii televizního vysílání v tehdejším Československu umožnila divákům vybírat mezi nabídkou dvou programů, donutila Čechy a Slováky ke koupi nových televizorů nebo konvertorů. Druhý program totiž vysílal na jiných frekvencích než první a řada televizorů tehdy byla jednotlačítková. Spuštění druhého programu ČST tak způsobilo v československých domácnostech podobnou revoluci jako o 40 let později přechod z pozemního analogového na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T. A i když nový program vysílal již barevně, mnoho diváků jej mohlo přijímat pouze černobíle, protože barevné televizory byly nedostatkovým zbožím.

O druhém programu uvažovala Československá televize již v 50. letech minulého století, tedy krátce poté, co u nás začalo pravidelné televizní vysílání. V době jeho startu byl příjem ČST 2 omezený jen na čtyři městské vysílače v Praze, Brně, Ostravě a Bratislavě. A druhý program také vysílal pouze tři dny v týdnu, respektive tři večery. Část vysílání přitom sdílel s prvním programem. Podobně jako dnešní ČT 1 a ČT 24 vysílaly souběžně hlavní zpravodajskou relaci (tehdy Televizní noviny). Dvojka se ale zaměřila na žánrově náročnější filmy, divadelní inscenace, ale i zábavné pořady jako Dvacet minut s písničkou nebo Třígrošové romány. Televize nechtěla nutně vytvářet úplný opak prvního programu, pouze jej doplnit.

Co vysílal druhý program ČST v době svého startu (obrázek kliknutím zvětšíte)

Původní redakci tvořilo 50 dramaturgů

„Z každé redakce – literární, dramatické, hudební, mládežnické nebo zábavné, vybrali jednoho z dramaturgů a přeřadili je do samostatné redakce o nějakých padesáti zaměstnancích,“ vzpomíná na začátky druhého programu tehdejší dramaturg zábavných pořadů a dlouholetý pracovník Československé televize Gustav Oplustil. Nová stanice sloužila zpočátku k rozšíření nabídky zábavy i zpravodajství, zejména sportovního. V devadesátých letech se ale kanál stále více orientoval na kulturu. Už tehdy získaly na druhém programu neotřesitelnou pozici původní dokumenty. Dnes je ČT 2 nejvýznamnějším partnerem českých dokumentaristů a autorů publicistiky, zaměřuje se i na originální hranou tvorbu, ceněnou zahraniční produkci a menšinové žánry.

Než se objevily specializované kanály jako ČT sport a ČT art, diváci Dvojky měli k dispozici velké množství kulturních pořadů jako Paskvil, Noc s Andělem nebo Filmopolis. Zájem byl ale zejména o sport. „Přinejmenším dva tematické okruhy se tehdejším divákům nesmazatelně zapsaly do paměti právě ve spojení s druhým programem Československé televize. Prvním je sport. Druhý program nabízel obrovské množství přenosů od zápasů první ligy v kopané či v hokeji, až po mezinárodní akce, včetně přenosů z olympijských her či evropských a světových atletických mistrovství,“ říká analytik televizních formátů ČT Milan Kruml a dodává: „Druhým okruhem je Televizní klub mladých, kterému patřily po mnoho let úterní večery v délce několika hodin. V druhé polovině osmdesátých let se s velkým úspěchem přidal navíc ještě pátek.“

Zvláštní vydání Tiskového b… by Jan.Potucek on Scribd

Během oslav Dvojka nabídne nejúspěšnější pořady z minulosti

Dnes je Dvojka především programem zaměřeným na dokumenty. Jejich podíl dosáhl loni bezmála na polovinu vysílacího času ČT 2. „V roce padesátého výročí druhého programu jsme se rozhodli přijít s jednou novinkou, aktuálním dokumentem. Je to žánr, který je ve světě velmi úspěšný, nicméně u nás dosud neměl takovou tradici. Jsme ale přesvědčeni, že bude fungovat i v našem vysílání. Pro letošní rok chystáme takových dokumentů hned deset. Pro Dvojku chceme dokumentární tvorbu jako profilový žánr zachovat i do budoucna, tak aby se ČT 2 a dokument staly svým způsobem synonymem,“ říká generální ředitel ČT Petr Dvořák.

V rámci oslav 50 let existence Dvojky nabídne tento program úspěšné pořady ze svojí minulosti. Snímky, které uvedla ČT 2 v rámci oblíbených filmových klubů jako Bazén, Hodný, zlý a ošklivý nebo Čínská čtvrť, záznam nesmrtelného představení Dlouhý, Široký a Krátkozraký Divadla Járy Cimrmana nebo televizní premiéry cestopisu Trabantem tam a zase zpátky. Po dva víkendové dny 9. a 10. května odvysílá ČT 2 navíc dvojfilm Olgy Sommerové O čem sní ženy a O čem sní muži, biografické snímky Miroslav Horníček: Humor není žádná sranda, Zátopek nebo Král železa a smíchu Franta Kocourek, ale i historické dokumenty jako Akce Hagana a Bohatýři dvacátých a třicátých let připomínající úspěchy československého sportu.

Štítky