Přes 80 vysílačů a dokrývačů DVB-T2 operátora Digita pokrývá více než 90 procent území Finska. Společnost od začátku letošního roku nabízí také placenou službu s HD programy v terestrice.

Dokončení modernizace sítě 80 televizních vysílačů a dokrývačů na vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC ohlásila finská společnost Digita, která je největším ze tří operátorů pozemních sítí pro digitální televizní vysílání v zemi. Firma nabízí od ledna letošního roku placenou službu Maksi TV s HD programy v rámci terestrického vysílání. Pro modernizaci vysílačů využila technologie od německé společnosti Rohde & Schwarz, přičemž dodávka prvních vysílačů UHF proběhla dva měsíce od objednávky. Instalace všech vysílačů zabrala šest měsíců a technici museli řešit hned několik logických problémů kvůli drsným podmínkám v lokalitách, kde se nacházejí vysílací věže.

Také Finové certifikují přijímače DVB-T2

Finští diváci mohou prostřednictvím DVB-T2 přijímat jak bezplatné, tak placené televizní kanály. U volně šířených stanic jim postačí televizor nebo set-top box DVB-T2/HEVC. Země podobně jako Česká republika testuje přijímače dostupné na trhu a vydává jim osvědčení o kompatibilitě s technickým řešením pro finské vysílací sítě. Certifikované přijímače jsou označeny nálepkou „Antenna Ready HD“. Testy provádí společnost FiCom, která rovněž provozuje web, na kterém zveřejňuje seznamy certifikovaných přijímačů. Na rozdíl od české pečeti „DVB-T2 ověřeno“, již přidělují České Radiokomunikace, je známka „Antenna Ready HD“ časově omezená a výrobce nebo dovozce ji musí nechat pravidelně prodlužovat.

Přijímače, které prošly úvodní certifikací, ale po vypršení platnosti známky neprošly dalšími testy, v seznamu certifikovaných přístrojů zůstávají, FiCom u nich ale upozorňuje diváky, že nemusí nutně splňovat všechny technické předpoklady pro bezproblémový příjem televizního signálu: „Známka Antenna Ready HD pro toto zařízení již není platná a výrobce nepožádal o její prodloužení. Zařízení proto nemusí splňovat všechny aktuální požadavky na získání certifikace. V případě problému se zařízením doporučujeme kontaktovat zákaznický servis dovozce.“ FiCom certifuje i přijímače pro satelitní a kabelovou televizi, pro které připravil odlišné pečeti kvality. Terestrická známka platí jak pro přijímače k volnému příjmu programů, tak i zakódované placené programové nabídky.

Pečeť pro certifikované přijímače DVB-T2 ve Finsku:

Veřejnoprávní televize v HD verzi pro všechny volně

Přes sítě společnosti Digita, které pokrývají největší území Finska, vysílají i programy veřejnoprávní televize YLE. Ty mají být od 1. června dostupné v HD kvalitě pro všechny diváky (ke konci března je mohlo přijímat 90 procent domácností) a program YLE 1 HD navíc začne v DVB-T2 regionálně odpojovat HD verzi zpráv. Finské domácnosti jsou na příjem DVB-T2/HEVC vysílání dobře připraveny, již v únoru letošního roku bylo podle průzkumu společnosti Traficom vybaveno potřebnými přijímači 67 procent domácností, které přijímají televizní signál pozemní cestou. Na terestrický příjem televize spoléhá polovina finských domácností, a navíc jej využívá i přes 600 tisíc rodinných chat (tzv. druhé domácnosti).

Veřejnoprávní YLE vysílá v multiplexu B, který odstartoval 31. března a je jednou ze tří sítí DVB-T2/HEVC, které ve Finsku provozuje společnost Digita. Další dva multiplexy D a F obsahují placenou televizní službu Maksi TV s programy v SD i HD rozlišení. Digita dále provozuje i tři celoplošné sítě DVB-T, z nichž největší pokrytí má multiplex A s veřejnoprávními programy YLE a dalšími stanicemi, který je dostupný pro 99,6 procenta populace. Nejnověji Digita spustila v oblasti Velkých Helsinek také testovací vysílání mobilní sítě nové generace 5G. Ta využívá stejné vysílače jako DVB-T a DVB-T2. První fázi tohoto projektu chce Digita dokončit letos v létě. Sítě 5G v Evropě mají převzít část vysílacích kmitočtů po vypínaných sítích DVB-T (v pásmu 700 MHz).

Multiplexy společnosti Digita a jejich programová nabídka:

Štítky