UVNITŘ TABULKA S PARAMETRY – Po skoro roce aktualizujeme náš přehled certifikovaných set-top boxů, který je rozšířením originálního seznamu vydávaného společností České Radiokomunikace (CRA).

Pokud chcete stávající pauzy v přechodu na nový standard DVB-T2/HEVC využít k nákupu kompatibilního přijímače a díváte se po těch s ověřeným příjmem, pohledem do tabulky v závěru článku zjistíte, že se situace, po problémech na přelomu roku, vrátila k normálu. Set-top boxů (STB) je už ke koupi dost a často se také přijímače vrátily na původní cenu, resp. blíže k původní ceně. Některé šly dokonce ještě níže k čemuž se dostaneme záhy. A platí to i o dlouhodobě nejlevnějším přijímači na domácím trhu, Antex plus Orion T2 (549 Kč, podívejte se na test), který byl ale nyní trumfnut.

Poslední přehled tohoto druhu vyšel v červnu minulého roku a jediným kritériem díky kterému se do něj libovolně cenově posazený přijímač pro DVB-T2/HEVC mohl dostat, bylo získání loga CRA „DVB-T2 ověřeno“. Oproti originálnímu seznamu, který si můžete stáhnout ze stránek dvbt2overeno.cz je ten náš rozšířený o základní parametry a aktuální ceny, někdy je také zpřesněno označení přístroje (pokud se lišilo od toho udávaného výrobcem).

V tabulce na konci článku najdete všechny CRA certifikované set-top boxy, které se prodávají s jedinou výjimkou – chybí Strong SRT 8116. Ten totiž nakonec výrobce na český trh vůbec neuvedl a podle zprávy ze zastoupení ani neuvede.

ČTĚTE TAKÉ:

Tesla si ve světě tradičních set-top boxů buduje stále lepší pověst. Model TE-320 podporuje USB Wi-Fi a využívat u něj následně můžete aplikaci Youtube.

Situace na trhu

Jak bylo řečeno, všechny u CRA certifikované přístroje se pravidelně objevují na webových stránkách dvbt2overeno.cz. Jsou však bez bližších parametrů a cen, takže odtud je převzata zejména verze firmwaru se kterou byl ten který set-top box certifikován. Pamatujte, že se certifikace týká pouze této verze firmwaru a nikoli jiné.

Posledním set-top boxem, který byl do seznamu připsán, je AB TereBox 2T (březen 2020), nových přístrojů je v něm ale, i přes ignorování certifikace u dražších a drahých set-top boxů (viz typicky Technisat nebo přijímače postavené na Linux Enigma), více než dost!

Novinkou jsou rovněž dva modely Hyundai z nichž jeden, Hyundai DVBT250PVR (629 Kč), jsme i vyzkoušeli.

Výrazně zlevněn byl, od doby našeho testu, Philips DTR3502B a nyní přijde na 799 Kč (dříve kolem tisíce korun) a jak uvidíte dále, více přijímačů než kdy dříve kleslo pod 600 Kč. Jako například Tesla TE-400.

Nejlevnějším set-top boxem, který jsme našli, je Alma 2880 mini za 499 Kč a takto levný snad nebyl žádný jiný v historii DVB-T2.

Cena se naopak zvýšila zejména u GoSAT GS7075 COMBOi (2990 Kč) i když šlo jen o 200, 250 Kč

Ukončen byl prodej Tesla Vista T2, Zircon Ice a mj. také Emos EM170 HD a Emos EM180 HD, které však byly nahrazeny Emos EM190 a Emos EM190-S (odkazy na recenze jsou v tabulce). Totéž potkalo několik modelů značky Gogen, takže tu rovněž máme novinky: Gogen DVB 132 T2 PVR, Gogen DVB 133 T2 Senior a Gogen DVB 272 T2 PVR. Další prodávaný, Gogen DVB 219 T2 Dual, však certifikován není a v oficiálním seznamu tak chybí.

Z trhu zmizel i neslaně nemastně prezentovaný Alcor HDT-4900 (naposledy 590 Kč) a v podstatě totéž se týká i Ambit A100T2, který se ale ještě – za 899 Kč – vyprodává, takže ho v tabulce zatím ponecháváme.

K set-top boxům Hyundai DVBT220PVR i DVBT250PVR lze dokoupit zjednodušený ovladač a také USB Wi-Fi.

Jak číst tabulku

Prvním bodem, s výjimkou ceny, je „ověřovaná verze firmwaru“ a ta byla zkopírována z oficiálního seznamu na stránkách „DVB-T2 ověřeno“.

Co se týče „tunerů“, naprostá většina přístrojů je vybavena DVB-T, DVB-T2 (HEVC). Některé mají navíc tuner kabelový a pouze jeden má také tuner satelitní (GoSAT GS7075 COMBOi). Pokud byla ve specifikacích na stránkách výrobce (distributora, atd.) uvedena kompatibilita s jiným kodekem než s H.265/HEVC, najdete ji zde. V praxi jde o kompatibilitu s DVB-T2/H.264, která je tu navíc k DVB-T2/HEVC.

Dalším bodem je „příjem (rozlišení)“, co je velice jednoduché. Všechny přijímače totiž zvládají maximálně Full HD, tedy 1920 x 1080 bodů a zvládají ho v progresivním, neprokládaném režimu 1080p.

Bod „PCMCIA (CI+)“ znamená nejen případné zabudování této mechaniky, ale také vybavení jakoukoli čtečkou (třeba jen štěrbinou) pro přístupovou kartu k placenému vysílání. Pro pozemní vysílání ji ale nemá žádný přijímač, resp. je u nás vypnuta. Jako například u Philips DTR3502B, kde je určena jen pro německou službu freenet TV.

Bod „některé funkce“ je evidentní. Pozor si dejte zejména u Zircon Air T2, který skutečně nepodporuje nahrávání a přehrávání multimédií.

„Vstupy/výstupy (výběr)“ ukazují jak na klasické set-top boxy, tak na ty určené pro skrytou instalaci (hledejte připojení externího infračidla). Pokud vyžadujete konektor SCART, v tabulce takto vybavené přijímače taktéž najdete. Tzv. společné ovládání HDMI (CEC) má jen, co se podařilo zjistit, jediný přístroj – GoSAT GS7075 COMBOi. Více informací k HDMI (CEC) v samostatném článku.

V poznámce pak najdete další důležité údaje, jako třeba zabudované aplikace či možnost připojit USB Wi-Fi adaptér a tak obejít kabelový ethernet (RJ-45).

Strong SRT 8541 má, jako jeden z mála, zabudovaný zdroj a klasický síťový vypínač.

Přehled certifikovaných set-top boxů pro DVB-T2/HEVC s logem „DVB-T2 ověřeno“ (k 13. 5. 2019)

Poslední aktualizace článku proběhla ve středu 13. května 2020. Při převodu do PDF se bohužel ztrácejí odkazy na testované výrobky, využít ale můžete excelovského souboru s příponou XLSX, kde jsou zachovány.

Tabulka ke stažení (PDF): set-top boxy CRA certif., květen 2020

Tabulka ke stažení (XLSX): set-top boxy CRA certif., květen 2020

Štítky