Pokud se díváte po novém televizoru a chcete něco z ročníku 2020/2021 zkuste porovnání modelů jedničky na trhu. Není v něm sice vše, ale pomůže a my vám k ní ještě doplníme standardy HDR, které televizory řad QLED zvládají.

HDR (High Dynamic Range, tedy vysoký dynamický rozsah, je funkce, resp. technologie, dovolující na kompatibilním televizoru zobrazit o dost širší rozsah jasu a kontrastu a tak někdy až výrazně zkvalitnit podání světlých a tmavých míst. Tahle funkce je při nákupu nového televizoru hodně zásadní a platí to zejména u těch od střední třídy výše.

Pár poznámek z on-line tiskové konference místního zastoupení Samsungu k novým modelům televizorů

Existují sice jasně dané názvy jednotlivých technologi HDR, ale každý výrobce si z marketingových důvodů vyvtáří ještě své vlastní, které – mimo jiné – slučují několik z nich. Standardy HDR tak v jinak výborně dělané tabulce zaměřené na televizory s LCD obrazovkami QLED nenajdete. Například u základní řady Q60 tak vidíte jen Quantum HDR.

A jaké standardy tedy Samsung QLED skutečně zvládají? Jak jste se mohli dozvědět ve zprávě z nedávné on-line tiskové konference budou stejné, jako loni. Tedy klasické HDR10, HLG (určeno je zejména pro televizní vysílání) a HDR10+ schopné dynamické upravovat svou funkci v průběhu přehrávání pořadu.

Tabulku se srovnáním vlastností jednotlivých řad Samsung QLED, včetně například druhu podsvícení, najdete na webu Samsung.cz.