UVNITŘ NÁVRH NOVÉHO TPP – Podle návrhu ministerstva průmyslu a obchodu by se poslední vysílače celoplošných sítí pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T vypnuly letos v říjnu.

Již v pondělí 25. května by mělo být jasno, kdy se v České republice obnoví přechod na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Legislativní rada vlády na návrh ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) schválila posun realizace Technického plánu přechodu na DVB-T2 o čtyři měsíce, a to pro původní termíny od 16. března 2020. Nejbližší vypínání vysílačů celoplošných sítí DVB-T by tak mělo proběhnout v červenci v Jihomoravském kraji a na severu Čech (nepočítáme-li výjimku v podobě multiplexu 3 z jihlavského vysílače Javořice, který se odmlčí právě v pondělí 25. května). Definitivní slovo ale bude mít kabinet, který má změnu posvětit na jednání právě 25. května. Novela je v programu zasedání na prvním místě.

Dokončení druhé televizní digitalizace? 31. října 2020

MPO v důvodové zprávě k návrhu novely píše, že Česká republika posunem termínu dokončení přechodu na DVB-T2 o čtyři měsíce neporuší slib Evropské unii, že do konce června uvolní kmitočtové pásmo 700 MHz pro potřeby mobilních operátorů a jejich sítí nové generace 5G. „Pokud jde o navržené posunutí termínu opuštění pásma 700 MHz z 30. června 2020 na 31. října 2020, návrh nařízení je plně v souladu s ustanovením odstavce 4 přílohy Evropského rozhodnutí, když Evropské rozhodnutí výslovně uvádí „vyšší moc“ jako tzv. opodstatněný důvod pro pozdržení možnosti využívání kmitočtového pásma 700 MHz pro zemské systémy schopné poskytovat bezdrátové širokopásmové služby elektronických komunikací po 30. červnu 2020,“ vysvětlil resort.

Aktualizovaný návrh Technického plánu přechodu na DVB-T2 neobsahuje u jednotlivých vysílačů konkrétní termíny vypínání signálu DVB-T a zapínání finálních sítí DVB-T2. U každé lokality stanovuje pouze měsíc, v níž má ke změně dojít a přesný den mají určit operátoři sítí. České Radiokomunikace již deklarovaly snahu posunout všechny termíny o čtyři měsíce. Pokud by nový termín vycházel na víkend, posunul by se na některý pracovní den. CRA hodlají zachovat obdobný časový postup vypínání sítí DVB-T jako před koronavirovou pandemií. Vysílač DVB-T a přechodové sítě DVB-T2 vypnou minutu před půlnocí a finální síť DVB-T2 zprovozní nad ránem následujícího dne.

Novela Technického plánu př… by Jan.Potucek on Scribd

Obnovené vypínání DVB-T začne v Karlovarském kraji

Prvními vysílači DVB-T, které se začnou vypínat po znovunastartování Technického plánu přechodu na DVB-T2, budou vysílače a dokrývače multiplexu 2 v Karlovarském kraji a poté multiplex 2 na Sušicku a Klatovsku. Morava by měla začít vypínat DVB-T vysílání na konci července, kdy se má odmlčet vysílání České televize (multiplex 1) v celém Jihomoravském kraji a v řadě dalších regionů, kde dokrývače ČT přebírají signál z vypínaného vysílače Kojál. Digital Broadcasting obnoví vypínání multiplexu 4 v průběhu srpna v Pardubickém a Královéhradeckém kraji. Poslední vysílače celoplošných sítí DVB-T se mají vypínat koncem října ve Zlínském kraji. Zároveň vyprší i platnost individuálních oprávnění pro všechny regionální sítě DVB-T.

Některé regionální multiplexy DVB-T budou moci pokračovat i po 31. říjnu, ale tato možnost se nebude týkat dvou největších Regionálních sítí 7 a 8. Zachována zůstane například pražská Regionální síť 4, pokud o to ovšem operátor, společnost Prague Digital TV, požádá Český telekomunikační úřad (ČTÚ). Omezenému množství regionálních sítí DVB-T umožní ČTÚ vysílat i po roce 2020, aniž by po jejich operátorech žádal upgrade vysílačů na technologii DVB-T2/HEVC. S regionálními, ale spíše metropolitními či lokálními sítěmi DVB-T2, počítal ČTÚ i při mezinárodní koordinaci kmitočtů pro DVB-T2 multiplexy. Například pro Prahu jsou zkoordinované tři vysílací kanály (včetně kanálu 46, který využívá zmiňovaná Regionální síť 4 provozovaná společností Prague Digital TV).

Regionální sítě DVB-T neskončí 30. června, mohly by vysílat ještě další čtyři měsíce a některé i poté