Stejně jako Technický plán přechodu na DVB-T2, i návazná informační kampaň se posune o čtyři měsíce. Startovat bude před prvním vypínáním vysílačů DVB-T po odvolání stavu nouze.

Rozhlasové a televizní spoty k přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 se do programu České televize a Českého rozhlasu vrátí na začátku července. Stane se tak nejméně dva týdny před obnovením vypínání vysílačů celoplošných sítí DVB-T, přechodových sítí DVB-T2 a zapínání finálních sítí DVB-T2. Rozhodlo o tom ministerstvo průmyslu a obchodu, které je realizátorem kampaně. Ta byla přerušena koncem března poté, co vláda novelou Technického plánu přechodu na DVB-T2 pozastavila realizaci druhé televizní digitalizace. „Přechod na DVB-T2 jsme dočasně pozastavili kvůli pandemii koronaviru. A to proto, aby lidé měli průběžně dostatek informací a nemuseli nový televizní formát a potřebné technické vybavení řešit,“ vysvětlil vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček.

DOKUMENT: Vládou schválená novela Technického plánu přechodu na DVB-T2

Diváci dostanou čas na nákup přijímačů DVB-T2

„Protože teď už lze díky příznivému vývoji mimořádná opatření uvolňovat, a tedy restartovat ekonomiku, je možné dokončit i celý proces přechodu na DVB-T2,“ dodal Havlíček s tím, že vláda v pondělí na návrh MPO schválila další novelu Technického plánu přechodu na DVB-T2, která celý proces posouvá o čtyři měsíce oproti původnímu plánu. Měnit se budou všechny termíny naplánované od 16. března do 30. června, kdy se měla druhá televizní digitalizace v Česku dokončit. Nově se tak má stát do 31. října. Završí se tak uvolnění rádiových kmitočtů pásma 700 MHz, což je základní předpoklad připravované aukce frekvencí pro budoucí mobilní sítě 5G pro vysokorychlostní internet.

„Posunutí termínů přepínání stávajících sítí DVB-T na DVB-T2 vytvoří dostatečný čas k tomu, aby si lidé, kteří ještě na nový vysílací standard nepřešli, koupili potřebné přijímače v opět otevřených obchodech,“ zdůvodnil čtyřměsíční posun vypínání DVB-T a zapínání DVB-T2 náměstek ministra průmyslu a obchodu pro digitalizaci a inovace Petr Očko. Znovuotevřené obchody a obnovení provozu servisních společností také umožní úpravy společných antén pro příjem vysílání DVB-T2 na nových kanálech. Aktualizovaný Technický plán přechodu na DVB-T2 zachovává prakticky všechny technické návaznosti původního plánu, postupovat se podle něj začne 1. července 2020. Reálně by se ale první vysílače DVB-T měly začít vypínat ve druhém červencovém týdnu.

V jakém stavu „zamrzla“ druhá televizní digitalizace? Podívejte se na pokrytí sítí DVB-T a DVB-T2

Televizezadarmo.cz zveřejní nové termíny i pro dokrývače

Schválená novela Technického plánu přechodu na DVB-T2 obsahuje pouze měsíce, během nichž má dojít k vypínání a zapínání vysílačů. Konkrétní dny si mají určit sami operátoři, tedy Česká televize v případě multiplexu 1, Přechodové sítě 11 a finálního multiplexu 21, České Radiokomunikace v případě multiplexů 2 a 3, Přechodové sítě 12 a finálních multiplexů 22 a 23 a Digital Broadcasting v případě multiplexu 4, Přechodové sítě 13 a finálního multiplexu 24. České Radiokomunikace deklarovaly, že přesné termíny dojednají se svými klienty v průběhu tohoto týdne. To samé platí i pro Českou televizi, která sice je provozovatelem vlastních vysílacích sítí, ale technicky jejich provoz zajišťují právě CRA. Digital Broadcasting se hodlá termínově přizpůsobit oběma těmto operátorům.

Jakmile budou známy dny vypínání a zapínání vysílačů celoplošných sítí DVB-T a DVB-T2, zveřejní je i státní informační web Televizezadarmo.cz, který obsahuje informace nejen o hlavních vysílačích, ale i všech dokrývačích. Web postupně smazal všechny původně plánované termíny od 16. března do konce června. Šlo o jediné místo, kde byly ucelené informace za všechny operátory a o všech celoplošných sítích DVB-T a DVB-T2. Termíny bylo možné filtrovat podle krajů a stránka nabízela i interaktivní mapu České republiky s barevně odlišenými kraji podle toho, zda v nich již byly první vysílače DVB-T vypnuty, případně zda se tak stane do tří měsíců či déle.

Kolik televizních programů ještě vysílá v DVB-T? V každém kraji přinejmenším 30, někde až 46