Služba Freenet TV zaznamenala za první čtvrtletí letošního roku pokles o 0,3 procenta platících zákazníků na 1,017 milionu uživatelů. Další pokles čeká v souvislosti s ukončením satelitní verze.

Nárůst zákazníků placené pozemní digitální televize DVB-T2 v Německu se zastavil. Služba Freenet TV, která nabízí komerční televizní programy v HD verzi, zaznamenala v prvním letošním kvartálu pokles oproti poslednímu loňskému čtvrtletí o 0,3 procenta. V součtu domácností, které Freenet TV přijímají pozemní cestou a přes satelit, šlo o 1,017 milionu abonentů. Další pokles se dá očekávat v souvislosti s plánovaným ukončením vysílání Freenet TV na satelitu ke konci letošního roku a se zdražením měsíčního poplatku za terestrický příjem služby z dosavadních 5,75 na 6,99 euro, k němuž došlo od 1. května. Jenom zrušení satelitní verze Freenet TV připraví operátora o 14 tisíc předplatitelů.

Operátor chce balíčkovat DVB-T2 s IPTV

Freenet TV je jediným způsobem, jak lze v Německu pozemní cestou přijímat programy komerčních televizí. Po přechodu na nový vysílací standard DVB-T2 zůstaly volně dostupné pouze programy veřejnoprávních stanic, což je zhruba dvacet televizních kanálů. Komerční programy jsou zakódované a pro jejich příjem je nutný set-top box spárovaný s dekódovací kartou Freenet TV nebo CA modul spárový s kartou, který se vloží do CI slotu televizoru. Hlavním tahounem prodeje karet Freenetu je nízká cena a fakt, že prakticky všechny programy šířené v placené části této služby jsou dostupné ve Full HD rozlišení. Na druhou stranu na pozemní příjem televize spoléhá ani ne desetina německých domácností.

Nejsilnějšími televizními platformami v Německou jsou kabelová televize a satelit. Zejména kabelové služby a IPTV zažívají nebývalý růst. Těží z toho i provozovatel Freenet TV, který provozuje také internetovou televizní službu waipu.tv. Ta během prvního čtvrtletí letošního roku získala 44 200 nových předplatitelů a celkově jich měla již 452 500, tedy zhruba polovinu oproti Freenetu v DVB-T2 a na satelitu. Ke konci loňského roku jich bylo 408 300, což představovalo meziroční růst o 156 500 předplatitelů. Předloni přibylo službě waipu.tv celkem 149 500 zákazníků. Freenet společně se zdražováním nabídky v DVB-T2 proto naplánoval balíčkování této služby s internetovou waipu.tv.

Placené DVB-T2 má v Německu milion zákazníků, při stejném poměru by jich v Česku bylo 125 tisíc

Podpora Freenet TV Sat skončí 31. prosince

Satelitní verzi služby Freenet TV operátor zruší i přes to, že mu na trhu ke konci loňského roku zmizel konkurent v podobě satelitní platformy Diveo provozované společností M7 Group (provozovatel česko-slovenského Skylinku). Freenet TV ale na tuto situaci na rozdíl od konkurenční satelitní služby HD+ nereagovala speciální kampaní, která by přilákala zákazníky končící služby Diveo. „Neplánujeme samostatnou nabídku pro zákazníky Diveo, protože na trhu již máme velmi atraktivní nabídku s naší standardní cenou a možností zrušení s měsíční výpovědní lhůtou,“ okomentoval tehdy pro server Broadband TV News mluvčí společnosti Media Broadcast, která je provozovatelem Freenet TV.

O ukončení satelitní verze Freenet TV rozhodla Media Broadcast k 5. únoru letošního roku, od té doby nepřijímá žádné nové zákazníky satelitní televize. Stávajícím klientům zachová vysílání do konce letošního roku. Firma nikdy nezveřejnila, kolik klientů měla její satelitní platforma. V kvartálních výsledcích vždy zveřejňovala souhrnný počet zákazníků za DVB-T2 a satelit. Po ukončení satelitní verze Freenet TV a služby Diveo zůstala jedinou satelitní platformou, která šíří volně vysílané komerční programy v HD verzích, satelitní služba HD+. Důvodem krachu obou platforem je zřejmě neochota německých diváků platit za příjem HD verzí volně šířených komerčních programů, zvláště pak když jejich SD verze lze na satelitu přijímat nadále zdarma.

HbbTV u našich sousedů: německý freenet TV Connect posiluje možnosti pozemního vysílání na maximum