K již dříve oznámeným projektům TVP Dokument a TVP 4K přibudou ještě hudební stanice TVP Muzyka a vzdělávací kanál TVP Nauka.

Čtyři nové celoplošné programy hodlá v souvislosti s přechodem na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 spustit polská veřejnoprávní televize TVP. Vyplývá to z návrhu charty závazků veřejné služby pro roky 2020 až 2024, který TVP předložila polské Národní radě pro rozhlasové a televizní vysílání. Dokument obsahuje projekty, které hodlá TVP v rámci své služby veřejnosti realizovat v následujících pěti letech a také plán jejich financování. Vedle již dříve zveřejněného záměru spustit dvě nové stanice TVP Dokument a TVP 4K v něm polská veřejnoprávní televize informuje o plánu na další dvě samostatné stanice: převážně hudební TVP Muzyka a vzdělávací kanál TVP Nauka.

TVP již nyní provozuje 12 televizních stanic. Vedle základních plnoformátových programů TVP 1, TVP 2 a TVP 3 jde o vysílání pro Poláky v zahraničí TVP Polonia, zpravodajský kanál TVP Info, sportovní kanál TVP Sport, kulturní TVP Kultura, na historii zaměřený TVP Historia, plnoformátový TVP HD s výběrem toho nejlepšího a především v nativním Full HD natočeného obsahu, TVP seriale, dětský TVP ABC a zábavný TVP Rozrywka. Plán na vznik dokumentární kanálu TVP Dokument oznámila Polská televize již v roce 2015, nakonec ale jeho realizaci posunula na později. Tehdejší ředitel TVP Jacek Kurski prozradil, že by program nabízel výhradně dokumentární filmy a seriály a měl by odstartovat v souvislosti s přechodem na DVB-T2.

Rovněž Polsko přejde na DVB-T2, použije stejně jako Česko a Německo kodek HEVC

Sport, zprávy i zábava ve 4K rozlišení

Další program TVP 4K má v podstatě kopírovat myšlenku existující stanice TVP HD, jež nabízí to nejlepší, co má Polská televize k dispozici v nativním Full HD rozlišení. Hlavně má jít o sportovní přenosy, zpravodajství, celovečerní filmy a zábavné pořady. V podstatě by tak tento program přepínal mezi již existujícími stanicemi tak, jako to kdysi dělala Česká televize u svého programu ČT HD v terestrické síti DVB-T „multiplex 1a“ a kombinovala obsah z programů ČT 1, ČT 2 a ČT Sport (předtím, než je začala nabízet všechny tři v HD rozlišení). Vysílání ve 4K rozlišení si Polská televize vyzkoušela v reálnu již při posledním fotbalovém šampionátu. Příjem tohoto speciálního programu byl ale možný pouze přes IPTV a satelit. Do terestriky se 4K programy dostanou až po zavedení DVB-T2.

Nový hudební kanál TVP Muzyka se má zaměřit na různé hudební žánry, klipy, koncerty a dokumentární filmy i hrané filmy věnované umělcům a skladatelům a také dokumenty. A konečně vzdělávací kanál TVP Nauka se má zaměřit na klasické vzdělávací pořady, má nabízet televizní vyučování pro školy, ale i novinářské formáty, dokumenty a praktické informace zaměřené na medicínu, technologie, biologii a výzkum. Polská televize ve svých plánech deklaruje, že TVP Nauka rovněž podporovala polský technologický rozvoj a rozvíjela potenciál polské vědy. Nové programy mají vzniknout koncem letošního roku a pro ten příští pro ně Polská televize počítá s ročním rozpočtem 19,2 milionu zlotých (115 milionů korun) pro TVP Dokument a 20 milionů zlotých (120 milionů korun) pro TVP Muzyka.

Jak se vyrovnávají s přechodem na DVB-T2 u našich sousedů: Polsko a Maďarsko

Polsko dokončí přechod na DVB-T2 až v roce 2022

Polsko spojí uvolňování kmitočtového pásma 700 MHz s přechodem na nový standard pozemního digitálního televizního vysílání DVB-T2 a použije přitom kodek HEVC jako Česká republika nebo Německo. Vyplývá to z návrhu aktualizace „D-Booku“ se základními technickými parametry televizorů a set-top boxů určených pro polský trh. Podle něj nebude možné od 30. června letošního roku prodávat televizní přijímače bez tuneru DVB-T2 a kodeku HEVC. Polsko hodlá uvolnit pásmo 700 MHz do poloviny roku 2022, tedy o dva roky později než Česká republika. Poté bude televizní vysílání využívat pouze pásma VHF a UHF v rozsahu 470 – 694 MHz.

Polské ministerstvo pro digitalizaci šlo ve svém dokumentu ještě dál a prosadilo, aby Ultra HD přijímače podporovaly vysoký dynamický rozsah HDR a vysokou snímkovou rychlost HFR. Operátoři multiplexů DVB-T2 budou moci ve svých sítích použít nový zvukový formát AC-4 od společnosti Dolby Labs. Televizory a set-top boxy, které umožňují příjem hybridního vysílání, musí být vybaveny verzí HbbTV 2.0.1, která umožňuje využívat platební kanály. Specifikace také již netrvá na vybavenosti televizních přijímačů analogovým rozhraním SCART a optickým S/PDIF.