UVNITŘ PARAMETRY A CENY: Chcete sledovat televizní vysílání v počítači nebo v notebooku? Zatímco si ale do stolního PC můžete pořídit i kartu, v případě notebooku je třeba jít přes USB. Právě na takovéto tunery se dnes podíváme.

Slova z našeho posledního přehledu v loňském roce bohužel stále platí: „Výběr standardního set-top boxu je oproti této kategorii hračkou. V případě nákupu tuneru DVB-T2 pro rozhraní USB, nebo microUSB, je totiž potenciálních problémů podstatně více a spolehlivých údajů výrazně méně.“

Co víc! Pozor si stále ještě musíte dávat na prodej USB tunerů jen pro DVB-T, například Evolveo Mars, který je podle oficiálních stránek výrobce, kompatibilní jen s DVB-T. Potíže typicky mohou být i u výrobků nabízených Conrad Electronic o nichž se nedá nic zjistit a společnost má navíc v části kontakt uvedenu pouze korespondenční adresu, takže se zákazníkem vlastně ani nekomunikuje. Výrobky prodávané touto společností tu proto neuvádíme.

Úvodem ještě nezbývá než zopakovat naše varování z minula. Při nákupu buďte hodně obezřetní a kupujte jen tam, kde vám zboží dovolí – bez udání důvodu – vrátit. Vyzkoušení přímo ve vašem počítačovém systému je zde klíčové, protože ten je základem pro fungování USB tuneru.

V tabulce, kterou najdete ke stažení na konci článku jsou rovněž odkazy na naše testy (XLSX) a jsou v ní uvedeny pouze tzv. univerzální tunery a nikoli ty specializované, jako například Vu+ Turbo USB tuner DVB-T2/C (2100 Kč), který pracuje jen se set-top boxy této značky. Všechny zmiňované tunery jsou také určeny jen pro příjem volných kanálů.

ČTĚTE TAKÉ:

Pokud s USB tunerem AVerTV Hybrid Volar T2, H831 využijete i Nvidia 3D Vision Kit, nabídne vám také „prostorový“ obraz.

Situace na trhu a co prověřit před nákupem

Ceny se od loňského srpna, tedy od doby našeho posledního přehledu na toto téma, v podstatě nezměnily. Žádné závažné zlevnění či zdražení se v mezidobí nekonalo, takže můžete počítat s cenou od nějakých 800 Kč výše.

Nejlevnějším USB tunerem v našem přehledu jsou Alma mini TV a Tesla Proxy T2 za 760 Kč, nejdražším je pak AVerTV Hybrid Volar T2 – H831 (uváděn je také jako AverMedia Hybrid Volar T2) za 2190 Kč. Ten vedle tunerů pro příjem televizního vysílání nabízí i příjem rozhlasu v pásmu VKV/FM. Tady je ovšem situace ohledně podpory DVB-T2/HEVC nejasná. Na stránkách výrobce je uvedeno, že HEVC podporuje, ale současný jediný prodejce u kterého jsme ho našli, ab-com.cz, nám odepsal, že na T2 umí jen H.264. Dříve produkt prodávala například i společnost CZC, která má na svých stránkách taktéž podporu HEVC uvedenu. Přijímač jsme tedy v přehledu ponechali a budeme rádi, pokud ho někdo z vás fyzicky vlastní, když nám HEVC potvrdíte, nebo vyvrátíte. Stačí napsat do diskuse pod článkem.

Při nákupu USB tuneru je třeba být výrazně opatrnější, než u ostatních přijímačů DVB-T2/HEVC. Jednak se, jak jsme se už zmiňovali, stále ještě prodávají zařízení jen pro DVB-T (vše je hůře ověřitelné) a jednak na trhu také najdete zařízení přijímající pouze DVB-T2/H.264. Pro jistotu ještě jednou zdůrazníme, že takovýto USB tuner je vám pro naše domácí DVB-T2/HEVC/H.265 zcela k ničemu a že se aktualizovat nedá.

Důkladně si také ověřte kompatibilitu s vaším počítačem, zvukovou kartou a dalšími danými podmínkami pro provoz USB tuneru. Někdy jsou navíc ještě udávány dvojí – jedny pro příjem televizních kanálů v nízkém rozlišení a druhé pro příjem v HD.

V případě že chcete USB tuner provozovat v mobilu či tabletu (pokud tuto funkci nabízí) s konektory microUSB či USB-C je třeba ještě u zařízení s Androidem zkontrolovat kompatibilitu s tzv. USB (OTG), což je varianta určená k připojení dalších zařízení, jako jsou právě tunery.

Evolveo Sigma T2 (890 Kč) má klasickou koncepci. Na jedné straně je tak konektor USB, na druhé připojení antény v plné velikosti.

Jak číst tabulku

První dva body jsou zřejmé a jak ostatně vidíte z tabulky, žádný USB tuner není certifikovaný u CRA a tudíž nemá logo „DVB-T2 ověřeno“.

Dalším bodem jsou veledůležité „požadavky na systém pro příjem DVB-T2 (výběr).“ Jak říká sám název, uvádíme tu z prostorových důvodů jen základ. Podrobnější informaci by měl mít na svých stránkách výrobce nebo prodejce.

Co se týče „tunerů“, můžete tu najít jednak výrobky kompatibilní s DVB-T2/HEVC, některé ale také mají – současně – i možnost příjmu DVB-T2 s kompresí H.264, což se může hodit v pohraničí (Rakousko, Slovensko). Unikátní je pak AverMedia Hybrid Volar T2 nabízející i příjem analogového rozhlasu.

Dalším bodem je „příjem (rozlišení)“ a zde všechny přijímače, až na novinku TBS-5220 USB DVB-T2, zvládají maximálně Full HD, tedy 1920 x 1080 bodů, a umí ho v progresivním, tedy v neprokládaném režimu 1080p.

Bod „některé funkce“ je taktéž zřejmý. Vezměte však v úvahu, že některé výrobky nemusí mít programovou nabídku EPG a kupodivu nemusejí také umět nahrávat. Pokud na některé z těchto funkcí trváte, dobře si to ověřte nebo si USB tuner pořiďte stylem „koupit, vyzkoušet a případně vrátit“.

Velmi jednoduchý je bod „vstupy/výstupy (výběr)“ a jak sami uvidíte, drtivá většina USB tunerů má zabudován anténní konektor ve standardní podobě, takže jen připojíte kabel od svodu. V poznámce pak najdete některé další údaje, jako například zda lze přijímač použít i se systémem Android nebo zda je obslužný software v češtině, což většinou není.

Ukázka lokalizovaného softwaru SMiT Pay TV Player pro Windows 10 na Alma mini TV.

Přehled USB tunerů podporujících příjem v DVB-T2/HEVC – květen 2020

Poslední aktualizace článku a tabulky proběhla 21. 5. 2020. Přehled si sice neklade za cíl ukázat kompletně celou nabídku na českém trhu, ale pokud o nějakém přístroji vyhovujícím parametrům víte, dejte prosím vědět v diskusi pod článkem.

Tabulka ke stažení (PDF): set-top boxy DVB-T2 pro USB, 2020

Tabulka ke stažení (XLSX, odkazy na recenze): set-top boxy DVB-T2 pro USB, 2020

Štítky