UVNITŘ DOKUMENT – Český telekomunikační úřad již připravil návrh aktualizovaného Plánu využití rádiového spektra, který počítá s vypnutím regionálních multiplexů DVB-T ke dni dokončení přechodu na DVB-T2.

Nikoli 30. června, ale pravděpodobně až o čtyři měsíce později by mohly skončit regionální sítě pro pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T provozované v České republice. Dvacítka multiplexů od vyloženě lokálních sítí s jedním minivysílačem po celoplošnou Regionální síť 7 nyní mají individuální oprávnění pro využívání kmitočtů prodloužené do 30. června letošního roku, přičemž původně měly končit již 5. ledna. Koncem března ale Český telekomunikační úřad (ČTÚ) vypsal veřejnou konzultaci k návrhu aktualizovaného Plánu využití rádiového spektra, v němž počítá s vysíláním regionálních sítí DVB-T i po konci letošního června, nejdéle však do dokončení přechodu celoplošných multiplexů na nový standard DVB-T2.

DVB-T v Praze tak úplně neskončilo, do 30. června budou ve starém standardu vysílat regionální sítě

Do konce října nebo jiného termínu dokončení přechodu na DVB-T2

Nový termín dokončení druhé televizní digitalizace zatím nebyl stanoven. Pracovně se uvažuje o tom, že se všechny termíny od poloviny letošního března v Technickém plánu přechodu na DVB-T2 (TPP) o čtyři měsíce posunou a celý proces by tak měl skončit koncem října. To však musí schválit vláda novelou TPP, kterou předloží ministerstvo průmyslu a obchodu. Na pondělním jednání kabinetu se návrh ještě neobjevil a podle informací, které má Televizníweb.cz k dispozici, tomu tak nebude ani v nejbližších týdnech. Důvodem jsou pokračující jednání ministerstva průmyslu a obchodu s operátory celoplošných sítí DVB-T. Jisté je, že 30. červen jako termín dokončení přechodu na DVB-T2 v Česku se nestihne.

Regionální sítě DVB-T jsou jedinou možností, jak mohou malé a regionální sítě vysílat pozemní cestou pro menší regiony než kraje. V novém standardu DVB-T2 je totiž regionalizace vysílání výrazně omezena a prakticky ji umožní pouze multiplex 24, který je pokračovatelem vypínaného multiplexu 4. V něm bude možné pokrýt regionálním vysíláním každý kraj samostatně. Menší než krajské pokrytí ale nebude možné kvůli naplánovaným jednofrekvenčním sítím, kdy jednotlivé vysílače v kraji využívají shodný vysílací kanál a tudíž musí šířit i shodný obsah (jinak by se vzájemně rušily). Prodloužení existence regionálních sítí DVB-T tedy menší televizní stanice infokanály uvítají.

Návrh ČTÚ na aktualizaci Pl… by Jan.Potucek on Scribd

10 regionálních multiplexů může pokračovat i po roce 2020

Zároveň se ale prodlužuje nejistota regionálních televizí ohledně pokračování jejich terestrického vysílání. Například čistě brněnské televize by nově musely v DVB-T2 hradit poplatky spojené s vysíláním v celém Jihomoravském kraji. Pražský infokanál radnice městské části Praha 13 by zase musel využít některou z plánovaným metropolitních sítí DVB-T2 s pokrytím celé Prahy, což by výrazně prodražilo poplatky spojené s distribucí signálu. Zdá se však, že i na tuto eventualitu ČTÚ ve svém návrhu myslel. Dosavadním provozovatelům 10 (tedy poloviny) regionálních sítí DVB-T chce dát možnost podat žádost o vydání nových individuálních oprávnění. Mezi těmito šťastlivci ale nejsou největší Regionální sítě 7 a 8, které provozují společnosti Digital Broadcasting a České Radiokomunikace.

Z regionálních multiplexů, které mají komerční potenciál oslovit zajímavé klienty, jde například o pražskou Regionální síť 4, již provozuje společnost Prague Digital TV (zůstala by na stávajícím kanálu 46) a rovněž pražskou Regionální síť 12 provozovanou Českými Radiokomunikacemi (i té by zůstal stávající kanál 47). Bez možnosti vysílat v DVB-T by nezůstal ani zmiňovaný infokanál Prahy 13, tedy Regionální síť 6 v pražských Nových Butovicích. Zbytek jsou spíše dokryvné nebo městské sítě – Regionální síť 1 v Kamýku nad Vltavou, Regionální síť 5 ve Svitavách, Regionální síť 14 v Jindřichově Hradci a Dačicích, Regionální síť 15 v Adamově, Regionální síť 16 v Příbrami, Regionální síť 17 v Plzni a Regionální síť 18 v Českém Krumlově. Většina provozovatelů těchto multiplexů ani nepodala k návrhu ČTÚ žádné připomínky.

Zachované regionální sítě nebudou muset přejít na DVB-T2

Telekomunikační úřad je k regionálním operátorům poměrně štědrý, protože je nechce nutit k nakupování nových vysílacích technologií DVB-T2/HEVC. „Šíření regionálního a lokálního vysílání je možné ve standardu DVB-T nebo ve standardu DVB-T2,“ uvádí ve svém návrhu, který do 20. dubna, kdy končila možnost veřejné konzultace návrhu, připomínkovali jen tři provozovatelé: České Radiokomunikace, Digital Broadcasting a Prague Digital TV. Výkony vysílačů regionálních sítí ale mají dosahovat maximálně 1 kW, v Praze a Středočeském kraji pak 10 kW v závislosti na výsledku mezinárodní koordinace kmitočtů (platí pro nová individuální oprávnění vydaná po vypršení platnosti těch současných). Pokud operátoři do termínu dokončení přechodu na DVB-T2 nepožádají ČTÚ o vydání nových individuálních oprávnění pro regionální vysílání, budou o ně moci žádat jiní žadatelé.

Podle Českých Radiokomunikací by měl ČTÚ o vydání nových individuálních oprávnění pro terestrické regionální sítě počkat až do dokončení přechodu na DVB-T2, protože teprve poté bude jasné, zda některé kmitočty dnešních regionálních sítí nebudou potřeba pro dokrytí finálních celoplošných sítí DVB-T2. „O takové žádosti může být rozhodnuto až za předpokladu, že již došlo k vyjasnění potřeb držitelů přídělů rádiových kmitočtů pro nové celoplošné vysílací sítě s ohledem na mezinárodní kmitočtovou koordinaci,“ navrhují CRA. Požadují také, aby ČTÚ stanovil jasné podmínky pro vydávání individuálních oprávnění k regionálnímu terestrickému televiznímu vysílání, včetně termínů, do nichž lze podávat žádosti, jak bude řešit případné zpracování žádostí dvou různých zájemců o stejný rádiový kmitočet v sousedících allotmentech, které by způsobily vzájemné rušení vysílání.

TV Praha by si mohla zachovat vysílání ve standardu DVB-T i po dokončení přechodu na DVB-T2

Prague Digital TV: Prodlužme regionální sítě do 30. srpna 2020

Digital Broadcasting navrhuje, aby operátoři mohli o nová individuální oprávnění pro regionální televizní vysílání žádat dva měsíce před dokončení přechodu na DVB-T2 v daném kraji. Návrh ČTÚ počítá se lhůtou jednoho měsíce, což je podle Digital Broadcasting nedostačující. Operátor navíc upozornil, že v některých krajích již tato lhůta uplynula, protože přechod na DVB-T2 v nich byl dokončen již před několika měsíci (např. Praha a Středočeský kraj). Rovněž Digital Broadcasting navrhuje, aby stávající individuální oprávnění pro využívání kmitočtů regionálních sítí DVB-T platila do doby dokončení přechodu na DVB-T2, který stanoví vláda na návrh ministerstva průmyslu a obchodu (firma se shoduje s CRA, že by mělo jít o posun o čtyři měsíce, tedy do konce října).

Zajímavě se k návrhu ČTÚ postavil provozovatel pražské Regionální sítě 4, společnost Prague Digital TV. Stávajícím regionálním sítím DVB-T by automaticky prodloužil platnost individuálních oprávnění pro využívání kmitočtů do 30. srpna, tedy o dva měsíce oproti stávajícímu stavu. Nevztahovalo by se to ale na sítě, kterým ČTÚ chce ve svém návrhu umožnit pokračování vysílání i po dokončení přechodu na DVB-T2, tedy i na pražskou Regionální síť 4. Ty by mohly vysílat i po 30. srpnu letošního roku. Jaký bude výsledný návrh ČTÚ po podání těchto tří připomínek, zatím není jasné. Operátoři zatím čekají na jejich vypořádání, na které má telekomunikační úřad ze zákona 30 dní. Jasněji by tedy mělo být již příští týden.