Přijímač zanedbatelných rozměrů je proveden v klasické koncepci a má dokonce i konektor SCART k napojení starších televizorů. Vedle příjmu českého DVB-T2 nabízí také několik překvapivých funkcí.

Standardně vybavený set-top box postavený na Linuxu (Define) a čipové sadě ALI3822P zakoupíte v ceně kolem 700 Kč (spíše méně) a dostanete i programovatelný dálkový ovladač dovolující řídit základní funkce televizoru, tj. hlasitost, zapnutí/vypnutí a přepnutí vstupu. Programování je snadné i když ve srovnání s obdobnými ovladači konkurence trochu odlišné (chybí tlačítko Set). Ovladače namíříte proti sobě a u Nytro Boxu nejprve na tři sekundy stisknete OK současně s tlačítkem „0“ dokud se nerozsvítí červená kontrolka. Pak už jen mačkáte příslušná tlačítka na ovladači set-top boxu a následně na ovladači originálním. Poté si často vystačíte jen s jediným ovladačem a v případě televizoru Panasonic VT20 to skutečně klaplo i když bylo třeba operaci opakovat vícekrát.

Jak bylo řečeno je výbava klasická a nijak se nevymyká obecnému základu s tunery DVB-T a DVB-T2/HEVC, jedním USB a digitálním koaxiálním audio výstupem. Set-top boxu nechybí EPG, přehrávání multimédií, nahrávání a také přehrávání živého televizního vysílání se zpožděním, TimeShift, který je ovšem třeba nejprve povolit v menu nastavení. K dispozici máte tisíc míst pro naladěné stanice, což dnes není zvykem, osm časovačů událostí už obvyklých je.

Kovový, ale s nesmyslným plastem na povrchu

Kovový set-top box s externím zdrojem má chlazení i na spodní straně, nožičky chybí a jsou tu pouze kovové výlisky. Škoda, protože by to chlazení určitě pomohlo. Na druhou stranu si je můžete dolepit sami a u levných set-top boxů to není nic neobvyklého. Chlazení ale více pomůže odstranění plastové fólie pokrývající ze tří stran povrch přijímače k čemuž se ještě dostaneme.

Úvodní instalační parametry byly nastaveny poněkud zvláštně – Polsko a angličtina. Nicméně je snadno upravíte. Tedy pokud nejde o napájení antény. Standardně je vypnuto, ale jestliže ho potřebujete, musíte provést úpravu v menu, vrátit se a přeladit.

Naladěné stanice se ukládají od čísla jedna zvlášť pro rozhlasové a televizní kanály, jejich setřídění zajistíte fyzickým přesunem jednoho kanálů na novou pozici. Volba je k dispozici v menu nastavení jak pro televizní, tak rozhlasové stanice.

Detail dálkového ovladače vidíte výše, takto vypadá menu nastavení, konkrétně část s obrazovým výstupem.

Úzký záběr ovladače, dobré menu

Kompaktní dálkový ovladač má překvapivě slušně čitelná tlačítka, kurzorové šipky pak slouží k řízení hlasitosti a postupné volbě kanálů. EPG je hned po ruce stejně, jako Info, Menu (vstup do nastavení a na multimédia). Posledním tlačítkem u OK je Exit potřebné pro pohyb v menu. Záběr ovladače je ovšem trochu úzký a potíže dělá jak v horizontálním, tak i vertikálním směru. Nemusíte sice mířit zcela přesně, ale zlobit může i při běžném sezení trochu více po straně.

OK v tuneru vyvolávalo seznam naladěných kanálů, v multimédiích vyvolalo časovou lištu po které se dalo skákat. Jinak je ale k ovládání multimédií nutno použít vyhrazená tlačítka na spodní straně ovladače, kde jsou samostatně i Play a Pause.

Klasická programová nabídka s jedním náhledem je na obrazovku zbytečně malá, což je dnes bohužel zcela běžné.

EPG s obrazem i zvukem, občas potíže s nahráváním

Klasické EPG s náhledovým okénkem při přejetí na nový kanál změní stanici i v tuneru. Má také jeden náhled a přejetí na další či předchozí den obstarává ovládání na obrazovce s nepříliš zřetelným zvýrazněním pozice kurzoru. Škoda, že k tomu nejdou využít i tlačítka o kapitolu (skladbu) vpřed nebo vzad.

U nahrávání z EPG jde upravit čas a dělá se to stanovením jeho začátku a doby nahrávání. Změny vlastně provádíte rovnou v časovači, kterých je osm.

Nahrávky jsou ukládány do adresáře ALIDVRS2 a dalších podadresářů nazvaných například „[TS]2020-05-23.14.29.45-CT 2 HD T2-44“. V nich už byl konkrétní soubor s koncovkou TS a kodekem MPEH-H Part 2/HEVC (hlásí VLC Player…) volně přehratelný třeba v PC.

V případě použití pomalejší flash paměti set-top box někdy zamrzl, prakticky vždy to bylo smrtelné v okamžiku kombinace s výpadkem televizního signálu a muselo se to řešit odpojením od 230 V. Na druhou stranu bylo Nytro schopno ohlásit, že USB flash má pro nahrávání příliš nízkou rychlost, takže se tomu dá částečně vyhnout. Škoda, že v informacích o médiu není možné spustit test rychlosti média, ale to bychom od přijímače v této ceně chtěli příliš. Neobvyklé je už jen to, že nízkou rychlost vůbec oznamuje a že je tu volba pro bezpečné odebrání média. Při nahrávání se také můžete přepínat mezi dalšími kanály v rámci multiplexu.

Vstup do multimédií nabídne i několik dalších možností. Včetně řádného odpojení USB paměti. Jak vidíte, multimédia se dají přehrát jen per partes…

Vynikající kompatibilita ve videu, včetně solidních titulků

Správce souborů kupodivu spouští videa do plné obrazovky (tak by to mělo vypadat!) a dá se v něm – stejně jako jinde – kolovat, což usnadňuje ovládání. Má jen jednu chybu (možná dvě… :).

Delší názvy nerotují, takže je nevidíte celé, a to ani po spuštění souboru, což je problém zejména u seriálových dílů, kde se tak často pohybujete po slepu. Počítejte také s tím, že si set-top box při přerušení přehrávání videa nezapamatuje pozici na které skončil. Naštěstí se dá – po časové liště – skokově pohybovat, přímý skok na čas tu není.

Někdy se stávalo, když bylo chvíli po zahájení přehrávání použito tlačítko pro zpětné převíjení, že se funkce změnila v přechod na přehrávání dalšího souboru. Později už ale bylo vše v pořádku a zpětné převíjení se chovalo jak mělo.

A formátová kompatibilita?

Ve fotografiích JPG a BMP, v muzice pouze MP3 a Nytro tak nezvládne ani prosté WAV.

U videa byla situace nesrovnatelně lepší! Opticum suše přehrálo profesionální Full HD nahrávku s tokem asi 22 Mb/s, záznam z BBC (TS) s tokem kolem 8 Mb/s a poradilo si i s různými druhy MPEG-4, včetně XviD a DivX 5, což dnes zvládne málokterý set-top box i televizor. A zvládlo také kodek H.264 a H.265/HEVC.

V případě vnitřních titulků bylo třeba je zapnout tlačítkem SUB-T, externí se v případě stejného jména spouštěly automaticky. I když titulkům nejde nastavit zhola nic, font je vybrán velmi slušně a je viditelný i na 3, 3,5 m. Znaková sada se zjevně přiděluje automaticky, zajímavé bylo, že to Nytru pro češtinu zafungovalo vždy.

Tlačítko Info po první zmáčknutí vyvolá informace o pořadu, kanálu a signálu, po druhém zmáčknutí podrobnější popisku k pořadu (foto) a při třetím mj. vysílací frekvenci.

Pokud příliš nenahráváte…

Plně kovový set-top s externím napájením má velmi malé rozměry a poměrně dost hřeje i po půl hodině provozu. Postupem času se však ukázalo, že naprosto zbytečná plastová fólie, která set-top box ze tří stran pokrývá, zároveň zakrývá i výdechy v plášti. Po jejím strhnutí bylo vše přece jen lepší, nicméně byla porušena plomba nutná k uznání záruky a s tímhle by měl výrobce urychleně něco udělat!

Jinak set-top box sloužil dobře a i když zahřívání bylo stále trochu znát, příliš se nepřenášelo na zasunutou USB flash paměť. Bylo také vidět pár firmwarových nedotažení, jako třeba u nahrávání, či záměn funkcí tlačítek. Například jednou, při regulaci hlasitosti v právě spuštěném videu, se její snižování samo přepnulo na převíjení vlevo.

Jinak obraz plně odpovídal současnému průměru, který je ovšem dosti vysoký. Citlivost tuneru DVB-T2 si dnes netroufám posuzovat, set-top boxu ale vůbec nesvědčil odražený signál z Cukráku a Žižkova, takže pokud jste ve stejné situaci jako autor, určitě sáhněte po jiném.

Naopak potěšil překvapivě výrazný a co do jasu regulovatelný displej, který v pohotovostním režimu ukazuje čas a který byl dobře viditelný i na střední stupeň. Základní ho pak výrazně utlumí, což je jen dobře. Pro výstupní videosignál také můžete upravit například saturaci, jas či ostrost. Jen moc nepočítejte režimem rozhlasu do kterého se přepnete tlačítkem TV/R. Na obrazovce totiž stále zůstávalo logo DVB-T2 a žádný šetřič se nikdy nespustil.

Set-top box Opticum Nytro Box DVB-T2 má výborný základ s některými překvapivými funkcemi a výborně se dá použít i jako přehrávač videa z USB. Teď jen dotáhnout firmware. V každém případě si ale nejprve promyslete, zda vám bude vyhovovat kompaktní dálkový ovladač s úzkým úhlem záběru. To je zjevně to nejzásadnější.

Hodnocení

  • PRO: ovladač, který si poradí i s TV, výborné rozložení základních tlačítek, včetně EPG, vynikající kompatibilita ve videu, včetně externích titulků v češtině, menu s kolováním, což platí i u správce souborů, někdy překvapivé volby, jako třeba displej s regulací jasu
  • PROTI: úzký úhel infrapaprsku ovladače, občasné potíže s nahráváním

Štítky