DOPLNĚNO: Neotřelý přijímač představuje zařízení typu tři v jednom. Jednak tu máte 4x DVB-T/T2, které využijete buď klasicky s napojeným televizorem nebo si televizní vysílání pošlete do vaší domácí LAN. Třetí cestou je využít ho jako media box s certifikovaným o. s. Android TV 8 a aplikacemi.

DOPLNĚNO O ZRCADLENÍ OBRAZOVKY Z MOBILU: z počátku se zdálo, že funkce vůbec není k dispozici a protože toho bylo ke zkoumání až nad hlavu, už jsme se jí nevěnovali. Nakonec tu byla, byť pouze v podobě Google Chromecast a nikoli obecnější Wi-Fi Miracast. Vyzkoušeli jsme ji zejména s aplikacemi ČT iVysílání a Prima Play, které na Android TV 8 zatím neběží, a to s následujícími mobily:

  • TCL Plex (Android 10) – propojení s VBoxem velmi rychlé, obě aplikace bez potíží.
  • Sony Xperia XZ (Android 6.0) – propojení s VBoxem velmi rychlé, Prima Play bez potíží, ČT iVysílání fungovalo také až na to, že se na televizoru nikdy neobjevilo spuštěné video a přehrávalo se pouze na obrazovce mobilu. Přitom například aplikace ČT24 jela bezproblémově.
  • Samsung Note 8 (Android 9.0) – propojení s VBoxem velmi rychlé, Prima Play bez potíží, ČT iVysílání fungovalo také až na to, že se na televizoru nikdy neobjevilo spuštěné video a přehrávalo se pouze na obrazovce mobilu, což tady platilo i u ČT24,

Problémy s největší pravděpodobností tkví přímo v aplikacích České televize, které poslední dobou více zlobí i při běžném provozu na jiných zařízeních. Navíc několik dalších zkoušených aplikací IPTV/VoD potíže nevykazovalo.

 

Za bratru pět tisíc si můžete pořídit víceúčelové zařízení, které díky sadě čtyř samostatných tunerů pro příjem DVB-T a DVB-T2/HEVC dovolí následně sledovat až čtyři na sobě nezávislé kanály, nebo několik stejných plus nějakou tu kombinaci různých; otázkou je, jak by to vypadalo, kdyby 10 zařízení jelo stejný kanál a další dvě, tři různé….

K dispozici je obvyklé EPG (jako jediné je lokalizované), nahrávání s funkcí TimeShift a díky aplikacím z Google Store můžete využít i řadu on-line videoték či internetových televizí, atd. Pokud si navíc stáhnete třeba VLC Player, můžete rovněž přehrávat multimédia jak z USB nebo karty microSD, tak z lokální počítačové sítě LAN, resp. ze serveru, i když napojení bylo komplikovanější. Ale tady už záleží na konkrétní konfiguraci vaší sítě (LAN).

To vše vyžaduje kvalitní Wi-Fi směrovač (router) a i když můžete VBox připojit k internetu přes zabudovanou Wi-Fi (max. „n“, ale i na 5 GHz) pro streamování TV vysílání, resp. pro naladění kanálů budete potřebovat set-top box napojit k routeru kabelem.

Podmínky pro provoz streamovacího systému

Instalační podmínky pro provoz VBoxu u vás doma jsou tedy jasné: ethernetový rozvod s konektory RJ-45 jako naprostý základ. Wi-Fi směrovač a vcelku jakýkoli televizor s Wi-Fi nebo RJ-45 a mobil (hlavní TV může být klidně „hloupá, musí mít ale HDMI). Na rozdíl od dřívějších modelů má však VBox Android TV XTi 4144 už zabudováno rozhraní HDMI, takže ho můžete využít i jako klasický přijímač DVB-T2/HEVC, který vám navíc z vašeho obyčejného televizoru vybaveného jen HDMI udělá tak říkajíc Smart TV. I tohle je cesta jak VBox využít a jakmile ho zprovozníte, budete se moci napojit z mobilů a tabletů (Android, iOS), počítačů a notebooků (PC, Mac) a pokud půjde o další televizory, ty už musí mít alespoň konektor RJ-45, protože do nich už bude televizní vysílání putovat po LAN.

Aby tohle všechno VBox zabezpečil, má na Google Store k dispozici vlastní specializované aplikace, domluví se ale i s Kodi (nutný zásuvný modul, tj. plug-in). Proto z napojeného libovolného televizoru udělá televizor s Android TV.

V případě sledování televizního vysílání na počítači, je současná situace takováto: pro Windows budete potřebovat vlastní aplikaci, protože přes webové rozhraní už sledovat TV vysílání nejde. Vedle toho také můžete streamovat signál z tuneru VBoxu přes internet přímo na nějaké vzdálené zařízení (nezkoušeno) a v pokročilém nastavení najdete řadu možností a úprav. Jako třeba výběr ze tří přehrávačů (Internal Player, Native Player nebo ExoPlayer), přičemž zatržen a tudíž používán byl ten poslední a s ním také zkoušíme.

K testované konfiguraci se ještě dostaneme, ale stručně řečeno se skládala ze špičkového plazmového televizoru Panasonic VT20 bez DVB-T2 napojeného přes HDMI a ze tří mobilních telefonů s různou verzí Androidu napojených přes Wi-Fi.

V průběhu testu byla – při aktualizaci set-top boxu – nahrazena aplikace VBox Live Channels, která v našem případě zachránila instalaci, aplikací zcela novou – VBox TV source. Další obecně vzato užívaná, tedy VBox Live TV, však v set-top boxu zůstala zachována a v tomto ohledu v tom má značka poněkud chaos. Po krátkém zkoušení ale bylo jasné, že VBox TV source nenabízí takový ovládací komfort jako VBox Live TV, takže testováno je s touto APP. Nezkoušeno také zůstalo napojení na případný další televizor přes RJ-45 (v průběhu testu nebylo nic k dispozici).

Poslední verze Android TV 8 je výrazně přehlednější, ale stále rozporuplná

Náročnější instalace, špičkové zpracování set-top boxu

Instalace není tak snadná, jak se nám výrobce snaží předestřít. Zpracování přijímače je ovšem vynikající i když se – přes externí zdroj – po více hodinách provozu (šesti, osmi) docela hřeje ovšem v našem případě jen tehdy, když je v prvním (základním) pohotovostním režimu. Ty jsou totiž dva: prosté „Vypnuto“ vás dostane do pohotovostního režimu, ale VBox může dále streamovat televizní signál do LAN, což je jistě rozumné. Při delším podržení tlačítka (u nás fungovalo jen to na přístroji) se přijímač elektronicky přepne do hlubšího pohotovostního režimu a nestreamuje. Nicméně je škoda, že chybí klasický síťový vypínač, který by vše řešil pregnantněji.

Instalace VBoxu vlastně dvě a navzájem spolu nejen že nesouvisí, ale ani na sebe nenavazují. Ještě před nimi ale jako úplně první věc, kterou musíte udělat, je spárování dálkového ovladače pracujícího všem nejen přes Bluetooth, ale také přes infra. Hlášení na obrazovce vám bohužel nepomůže, neříká totiž co máte zmáčknout, abyste se dostali do patřičného režimu. Bohužel vám na první pohled nepomůže ani stručná příručka, která místo toho, aby to měla co nejvýrazněji uvedeno hned na samém počátku to má kdesi v textu pomalu pětibodovým písmem. Ostatně o celé instalaci se tu nedozvíte prakticky nic a přitom není triviální.

Jakmile máte spárován ovladač se set-top boxem (v průběhu testu jednou vypadl), musíte nejprve zprovoznit zařízení jako takové. Tedy pro Android TV, a to včetně napojení na internet (RJ-45, nebo zabudovaná Wi-Fi klidně i s WPS). Následná úvodní obrazovka na tlačítku domečku (Home), kterou si můžete nadále upravovat, a to včetně výmazu vodorovných pruhů (nabídek), je vlastně stejná jako u televizoru taktéž vybaveného Android TV 8.0. Více se o domovské obrazovce, jejím nastavování a třeba i aplikacích dozvíte v samostatném článku.

Jakmile jste hotoví s touto fází a jste také přihlášení k tržišti Googlu, můžete si nainstalovat libovolnou kompatibilní aplikaci. Už v základu ale dostáváte aplikace VBox Live TV a VBox Live Channels, které budete potřebovat pro příjem a distribuci televizního vysílání do LAN, byť nejsou umístěny přímo na domovské stránce (není problém je tam dát). Bohužel v této fázi už příručka zcela selhává, takže je třeba improvizovat. A i když se v ní hovoří jen o VBox Live TV, instalace s programem nepracovala ani přes Wi-Fi ani při napojení na internet ethernetovým kabelem. Sáhli jsme tedy po aplikaci VBox Live Channels, která byla na začátku testování k dispozici (pak ji nahradila zmiňovaná VBox TV source). Teprve přes ni se daly naladit tunery, ale jen při připojení k domácí síti, a internetu, přes kabel. Jinak se totiž kanály naladily, ale následně vše skončilo na hlášení, že chybí síťové připojení (Wi-Fi bylo zprovozněno a v pořádku) a stanice se neuložily.

Po kompletním zprovoznění už bylo možné využívat televizní stanice v rámci zařízení napojených na celou domácí síť (LAN) a kupodivu (!) se to nezměnilo ani po následném odpojení ethernetového kabelu a využívání pouze Wi-Fi. I přes ni pak set-top box naladěné televizní kanály do LAN bez problémů streamoval.

Zajímavé…

Po přepnutí do hlubokého pohotovostního režimu je VBox Android TV XTi 4144 na síti k nenalezení.

Všechny kanály se – ve VBox Live Channels – při ladění ukládaly s podivnými čísly od 1292 přes 1538 až po 34054. Za den, den a půl po zahájení testování VBoxu se však z čista jasna rozeběhla i aplikace VBox Live TV, která by podle příručky měla být ta správná, a tady byly kanály umístěny od 1292 do 18947. Jejich třídění uděláte přes oblíbené položky (Favorites) a dlužno říci i to, že se přes aplikace VBox Live TV (je i pro mobil) vše daleko lépe ovládá. Třídění, resp. práce s kanály patří ke slabším částem přijímače a je škoda, že nefunguje prostý výběr a přesunutí na novou pozici.

Po instalaci set-top boxu bylo vidět, že výstup HDMI, což je jediné zabudované video připojení, může jít od vcelku nepochopitelných 480p (nastavit můžete i pouze PAL či NTSC), až po 1080p, 60 Hz. Možná ale, po připojení na televizor s rozlišením 4K, nabídne i tento režim, což jsme neměli jak vyzkoušet, protože test probíhal s plazmovým Full HD televizorem Panasonic VT20 u něhož si VBox nastavil 1080p, 50 Hz, což je naprosto správně. Vedle něj se do testu zapojil i nový Wi-Fi směrovač, router, Strong Dual Band Gigabit Router 1200, multimediální server Synology DiskStation DS414j a mj. také bezdrátová mini klávesnice s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001, kterou rozhodně doporučujeme dokoupit. Set-top box se s ní v některých případech lépe ovládá, jindy je ale něco takovéhoto zcela nezbytné, protože jinak nemáte k dispozici všechny funkce. Jde například o ovládání aplikace Lepší.TV (internetová televize).

Spolupráce s televizorem Panasonic VT20 (Full HD) byla výtečná až na jednu věc – na sladění výstupní obrazové plochy s fyzickou velikostí obrazovky televizoru. Zpočátku se musela hodně a často upravovat. V tomto ohledu si však Android TV s televizorem zcela neporozuměl nikdy.

Provoz VBoxu s televizorem napojeným přes HDMI

Vedle základní aplikace pro příjem a streamování televizního vysílání do LAN, tedy VBox Live TV, můžete využívat aplikace typu HBO GO, Lepší.TV, Pohádky. Seznam.cz TV, Mall.TV nebo také například Markízu. Takovéto aplikace můžete mít – z VBox Android TV XTi 4144 – k dispozici pouze na hlavním televizoru napojeném přes HDMI. A tady byla spokojenost skoro maximální i když se aplikační kompatibilita příliš nevymykala televizorům s Android TV 8.0, nicméně nyní už je i tady – navíc – kompatibilní zejména HBO GO a Skylink Live TV CZ. Ani na VBox se však nepovedlo nainstalovat například aplikace ČT a FTV Prima, které se vůbec neobjevily v nabídce na Google Store a platilo to i o videopůjčovně Banaxi.

Aplikace, které se naopak nainstalovat povedlo, fungovaly s naprostým minimem problémů, nebo zcela bez nich, a prakticky naprosto spolehlivě (tu a tam nějaká drobnost se klidně „dala hodit“ na internetovou linku nebo server). Občas zazlobilo jen domovské prostředí Android TV 8 v němž se vymazaná lišta (jedna nebo dvě) samovolně objevila a možná to Google dělá schválně, protože nemá rád, když mu vymažete pruh s doporučeními třeba na Youtube. To byl ale jediný „problém“ operačního systému. Jinak byl totiž naprosto spolehlivý, stabilní a bezproblémový. A právě tohle je u Androidu to nejdůležitější!

Programová nabídka na televizoru přímo připojeném k VBoxu přes HDMI. Její naběhnutí ovšem chvíli trvá (cca 20 s, někdy i méně) a vidět je to i u přístupu z mobilu.

Jak bylo řečeno, aplikace jsou přímo v set-top boxu dvě, ale VBox Live TV, jakmile byla ochotna spolupracovat, fungovala komplexněji, například včetně nahrávání (nahrávat ovšem můžete i na dálku třeba z mobilu), a měla lepší ovládání. Některé funkce také byly lépe dostupné a bylo jich víc.

EPG VBoxu na televizoru vidíte na snímku výše a je s obrazem i zvukem. Na mobilech se projevuje ještě jinak a na různých verzích Androidu různě; vždy ovšem bylo bez obrazu a zvuku k čemuž se dostaneme.

Vstup do EPG u set-top boxu jako takového doprovází asi 22 s čekání (zejména při prvním spuštění, jinak se časy měnily), i když zvuk naběhne zhruba po polovině doby. Ostatně při spuštění samotné „televizní“ aplikace VBox Live TV (zejména prvním v dané relaci, a to i na mobilech) čekáte na tzv. „nastavování TV kanálů“ (vše je v angličtině – lokalizováno je pouze EPG) nějakých deset sekund. Pokud je aplikace rozeběhnuta, je to otázka nižších sekund, ale časy měnily i zde. Potíže byly občas se stahováním dat do EPG a je škoda, že tu není funkce, která by nahrála celou nabídku, resp. by si ji sama na pozadí stahovala třeba o půlnoci apod., jako to má dělané Technisat. Tady se stahovala tak nějak ad hoc, princip se odhalit nepodařilo.

Nahrávání přes aplikaci VBox Live TV a telefon TCL Plex. Jak vidíte, nemusíte ho zadávat pouze přes set-top box.

Nahrávání zatím nevyrovnané, ale docela propracované

Co se týče nahrávání, které můžete udělat i z EPG, přímo v něm bohužel čas začátku a konce záznamu neupravíte a i když to jde v časovačích, jejich nalezení v rozsáhlých menu je náročnější. Při přímém nahrávání (tlačítko je na obrazovce) čas upravit šel, ne vždy ale na něj VBox dbal a tady by bylo třeba firmware dotáhnout. Nicméně přijímač neměl problém s nahráváním ani během sledování nějaké aplikace IPTV/VoD (internetová televize a on-line videotéky), sledovat samozřejmě můžete i jiný kanál (tunery jsou tu „na 4x…“) a v případě záznamu na médium se souborovým formátem NTFS dokázal klidně vytvořit i 11 GB soubor.

Pro nahrávání si musíte nejprve vybrat jedno ze tří paměťových médií: USB, kartu SD nebo něco na lokální síti. Zkoušeno bylo pouze nahrávání na USB paměť. V tomto okamžiku vám VBox nabídne buď ukládání všech nahrávek (i s doplňkovým souborem) do kořenového adresáře, nebo do nějakého nového vámi vytvořeného adresáře. Nahrávka byla například označena jako „A jitra jsou zde tichá, 75 let od konce 2. světo__CT 2 HD T2__02-05-2020_12-35.mpg“, takže jak vidíte, je tu i název pořadu, a to dnes mnoho zařízení neumí. Bohužel se po delším zkoušení ukázalo, že takto to nefunguje vždy. Jindy byl výsledkem záznam označený „CT 1 HD T2-15-59__CT 1 HD T2__03-05-2020_16-00.mpg“

Nahrávka byla provedena s kompresí HEVC a šla přehrát například VLC Playerem.

Aplikace VBox Live TV na Sony Xperia XZ s Android 6.0 dávala vždy jen černou obrazovku na které se dala vyvolat i tato nabídka.

Provoz aplikace VBox Live TV na mobilních telefonech

Zkoušeli jsme ji na třech: Sony Xperia XZ (Android 6.0), Samsung Note 8 (Android 9.0) a TCL Plex (Android 10). Na každé verzi o. s. se chovala trochu jinak. Na Androidu 6, jak vidíte na snímku výše, se ji sice podařilo nainstalovat a spustit, ale příjem vysílání se nikdy nepodařil.

Obecně vzato se ale aplikace VBox Live TV vždy chovala stabilně a i když občas měla nějaké své chvilky (skutečně málokdy, tedy na dvou mobilech, kde skutečně fungovala), spolehlivě se spouštěla a po ukončení příchozího volání a provedení hovoru či jiné operace se stačilo na ni opět jednoduše přepnout přes tlačítko aktivních aplikací. Tedy pokud vám ji mobil udržel v operační paměti….

Fungoval také prostý návrat na plochu přes domovské tlačítko a opětné spuštění VBox Live TV. Příjemná byla například i prostá změna kanálu gestem od shora dolů či obráceně, potíže ale někdy byly s EPG, jehož pořady se ne a ne natáhnout třeba i po pěti minutách čekání.

Nejlepší spolupráce VBox Live TV byla s operačním systémem Android 10 (TCL Plex), protože ten si s aplikací (a VBoxem) zjevně rozuměl nejlépe i když, jak vidíte, vpravo bylo třeba překousnout lištu s ovládáním naštěstí alespoň v černé barvě.

Aplikaci VBox Live TV, resp. jejímu EPG, na mobilu Samsung Note 8 s Android 9.0 trochu neseděla grafika a v EPG také zobrazoval méně stanic.

VBox Live TV na špičkovém telefonu Samsung Note 8 s Android 9.0 neseděla grafika i jinde než v EPG a například v seznamu kanálů byla vidět překrývající se písmena (viz také níže). Nicméně daleko důležitější je to, že i po několika hodinách zkoušení, fungovala aplikace na jedničku. Z fotografie byl vypuštěn boční bílý pruh s tlačítky mobilu, který můžete vidět na snímku níže.

Informace o pořadech přes VBox Live TV na mobilu Samsung Note 8.

Jaký je? Výborný, pokud si tedy nemyslíte, že vrcholem techniky je dotykový mobil

Zabudovaný Android TV je zde ve verzi 8.0 a používá dvě rozlišení uživatelského rozhraní – 720p nebo 1080p – a volbu najdete v menu nastavení. To, že tu není HbbTV, VBox poněkud sráží (není snad u žádného set-top boxu s Androidem), horší ale je, že se bohužel ani nedá nahradit aplikacemi ČT a FTV Prima, které nejsou kompatibilní, za což pochopitelně výrobce přijímače nemůže (zrcadlení obrazovky či Google Chromecast, který by tu také měl být, jsme zatím u tohoto VBoxu vůbec neřešili, později snad přineseme aktualizaci článku – zatím s výrobcem řešíme zásadnější doplňky). Ostatně pokud Skylink a HBO dotáhly své aplikace ke kompatibilitě na Android TV 8, proč to nemůže učinit FTV Prima a ČT? Ostatně nepracovaly nám například ani na televizorech Sony…

Co jsme nenašli, bylo nastavení kvality nahrávání (působilo jako 1:1), hodně by se také hodilo vyhledávání stanic hned v úvodním menu a to jsme si tak nějak ještě před pár lety v pozemním vysílání asi vůbec neuměli představit. Tunery VBoxu jsou subjektivně vzato dosti citlivé, takže naladěných kanálů byla z různých vysílačů spousta, takže by se už také hodila i typicky „rádiová“ funkce – „ladit jen ty nejsilnější“. Co se týče funkce pro tzv. společné ovládání HDMI (CEC), to neobstarává Vbox, ale Google Android, takže ho najdete v jeho nastavení pod položkou Standby. S televizorem Panasonic VT20 pracovalo docela dobře. Umí ale dálkovým ovladačem VBoxu TV jen zapnout a vypnout.

VBox Android TV XTi 4144 – podrobná nastavení.

VBox Android TV XTi 4144 není pro každého a rozhodně musíte umět zvládat techničtější věci, včetně nějaké té základní „síťařiny“, což je bohužel dnes problém napříč generacemi a paradoxně zejména u té mladší a mladé. Nutným předpokladem je také vyladěná domácí síť, kvalitní Wi-Fi směrovač a již připravené ethernetové rozvody. Bez toho posledního jsme VBox nedokázali ani naladit. Přičtěte si k tomu ještě značné možnosti nastavení a je zřejmé, že se takovéto zařízení plně otestovat nedá. V každém případě je však VBox Android TV XTi 4144 zatím nejpovedenějším zařízením výrobce z těch, které jsme zkoušeli. Řadě znalejších lidí, kteří se snaží pochopit svět kolem nás i jinak než dotykem přes displej mobilu, může tenhle technický zázrak sednout. Dá se používat jako hodně vyspělý set-top pro jeden televizor, tedy jako zdroj TV signálu tam, kde nemáte DVB-T2 nebo jako multimediální doplněk s vynikající implementací o. s. Android TV. Nebo ho můžete využít naplno se vším všudy, včetně distribuce TV signálu do vaší domácí sítě a následné redistribuce na mobil, tablet, další televizor, počítač, atd.

V případě použití jako „prostého“ DVB-T2 set-top boxu s Androidem a TV napojenou přes HDMI jsme nenarazili na žádný velký problém i když lepší práce s EPG by se hodila. V případě multimediálního centra můžeme, po desítkách hodin s aplikacemi jako HBO GO, Lepší.TV, atd., potvrdit výtečnou funkčnost. A TV vysílání do LAN? Je třeba si uvědomit, že televizní vysílání je jen další aplikací pracující na operačním systému Android se všemi možnými klady a zápory. VBox v případě streamování nefunguje zcela na 100 %, což asi nelze úplně očekávat nikdy, možná jen na ideální síti a při ideálním příjmu TV vysílání (buffer byl – při odpojení antény – asi 2 s). Nicméně je pozoruhodné, že při náročném týdenním provozu fungoval VBox dosti spolehlivě a například dokázal jet – bez chybičky – třeba i tři, čtyři hodiny, pak se něco málo objevilo (často to ale možná byl problém příjmu) a pak zase fungoval na jedničku. Někdy zkrátka televizní vysílání zlobilo více, jindy méně nebo prakticky vůbec. Streamer je tak ideálním doplňkem televizoru kompatibilního s DVB-T2 nebo pracujícího se satelitním příjmem. Ten pak poslouží jako záloha (pokud na záloze TV příjmu vůbec dnes ještě trváte). Navíc VBox Android TV XTi 4144 budete moci používat – na hlavním televizoru připojeném přes HDMI – i jako velmi kvalitní multimediální centrum a tady jel prakticky bez chybičky (potíže se omezily jen na občasné objevení už vymazaných horizontálních pruhů s ikonami).

Případné problémy se streamováním TV kanálů do vaší LAN, které nejspíše tu a tam nastanou, jsou podle nás slušnou cenou za rozvod televize po domácnosti bez nutnosti tahat anténní svod do každé místnosti zvláště když s tím nepočítáte už při výstavbě. A to ještě nemluvíme o mobilním televizním příjmu třeba na zahradě.

Hodnocení

  • PRO: vynikající kvalita obrazu, vynikající sladěnost hardwaru s firmwarem a neméně vynikající implementace Android TV, „chytat televizi“ můžete na nejrůznějších zařízeních s přístupem k LAN bez vlastních tunerů, poslouží i jako velmi kvalitní multimediální centrum, podpora obsahu s HDR10 a HLG, HDMI (CEC), prakticky všestranné zařízení pro distribuci TV signálu, ale…
  • PROTI: …chybí HbbTV a klasický síťový vypínač, mizerná příručka, dálkový ovladač někdy/často nepracoval přes Bluetooh, ale jen přes infra