Velmi levný přijímač překvapí hned v několika ohledech a má ho dokonce i smysl připojit k internetu. Odvděčí se vám za to funkčním Youtube a také přehráváním síťových multimédií.

Přehled set-top boxů značky Wiwa se základními vlastnostmi najdete u testu Wiwa H.265 Pro. Zde se podíváme na nejvyšší model Wiwa H.265 Maxx DVB-T2 (799 Kč) vybavený taktéž učícím se dálkovým ovladačem, dvojicí rozhraní USB, digitálním koaxiálním audio výstupem a podporou multimédií na síťovém serveru (DLNA), kterou dnes vidíte velmi málo. Od verze Pro se ale liší i jiným dálkovým ovladačem s čitelnějším popisem tlačítek, který je navíc přehlednější. Na další odlišnosti narazíte například v menu.

Set-top box Wiwa H.265 Pro DVB-T2 určitě nezapadne. Ba právě naopak…

Ukázková instalace, snadné třídění kanálů

Set-top box je opět kovový se zabudovaným zdrojem a pasivním chlazením s mřížkami po čtyřech stranách.
Instalace je naprosto ukázková. Na jedné obrazovce vyberete jazyk, zemi a napájení antény a spustíte ladění. Nalezené stanice se ukládají od čísla 1 zvlášť rozhlasové a televizní.

Setřídění naladěných kanálů uděláte v menu, v jejich výpisu na tlačítku OK se ještě můžete přepnout do režimu rozhlasu (má i samostatné tlačítko na ovladači). Jiný filtr tu není i když nápis „DVBT2“ tomu nahrává.

Třídění je velice jednoduché a odehrává se buď přesunem jedné stanice na novou pozici nebo přes oblíbené položky FAV. A ještě drobnost – celkový počet paměťových pozic je tisíc, takže problémy s místem určitě nebudou.

Detail dálkového ovladače s nejdůležitějšími tlačítky. Rozložení je vynikající!

Výtečný dálkový ovladač

Menu nastavení zároveň umožňující i vstup do multimédií (dostanete se tam také přes tlačítko USB), je od verze Pro graficky trochu odlišné a místy se liší i položkami. Dá se v něm ale s výhodou kolovat a ovládání systémem OK, Exit (a občas EPG fungující jako Return) je výtečné. Jediný problém na který jsme narazili, je video výstup přes HDMI. Změna jeho nastavení probíhá zcela bez upozornění a bez obvyklého kontrolního hlášení. Může tak lehce nastat situace v níž narazíte na nekompatibilitu videovýstupu s televizorem z níž nebude návratu.

Tady se musíte pohybovat velmi opatrně.

Dálkový ovladač má vynikající rozložení tlačítek s výtečně čitelnými popisy. Tohle je pro řadu potenciálních zákazníků velmi důležité a tady to, jako v jednom z mála set-top boxů na trhu, najdou. Styl ovládání je sice mírně odlišný, na druhou stranu to není nic zásadního. Například OK v tuneru vyvolá seznam kanálů, ve správci souborů dokáže třeba video spustit, ale při jeho přehrávání už žádnou funkci nemá. Nemluvě o tom, že jakmile video pustíte, zobrazí se nejprve do náhledového okénka a na celou obrazovku ho musíte ručně zvětšit. To se týká i klienta DLNA pro přehrávání multimédií přes domácí síť (LAN).

Jinak se musíte spokojit s absencí samostatných tlačítek hlasitosti a postupné volby kanálů (zastupují je šipky), což ale nevadí. Užijí si tu i ti, kteří stanice mění přes číselnou část ovladače a po ruce rovněž také vyvolání programové nabídky EPG.

Vše nakonec vypadá minimálně na jedničku!

Programová nabídka je jednoduše provedena, ale je příjemně přehledná. Pokud by výrobce vyřešil přechod na jiný den, použitelnost by se výrazně zvýšila. Takhle se na něj dostanete jen listováním šipkou dolů…

Jednoduché EPG, slušné Youtube i Počasí

Jak vypadá programová nabídka, vidíte na snímku výše. Nic jiného se za ní neskrývá, změna kanálu šipkou vlevo či vpravo způsobí i změnu v tuneru. Bohužel problémem je změna dne a tato funkce zde zcela chybí, takže je nutné putovat po pořadech směrem dolů. EPG je tak v praxi použitelné na den, dva dopředu.

Z EPG jde také nahrávat a s výhodou rovnou v něm upravíte i začátek a konec záznamu. Časovač, který jde z dálkového ovladače vyvolat například tlačítkem PLAN, nabízí osm pozic. Při nahrávání, a to i v případě volného záznamu přes tlačítko REC, můžete sledovat jinou stanici na témže multiplexu. Bohužel seznam kanálů na OK není nijak omezen, takže v tom může být trochu chaos. Nicméně pokud najedete na kanál na jiném multiplexu, než z kterého nahráváte, zobrazí se varovné hlášení.

K nahrávání bylo opět využito USB flash paměti Kingston DataTraveler se souborovým systémem NTFS. Záznam najdete v adresáři HBPVR do něhož se – na jednu hromadu – ukládají nahrávky i pomocné soubory. Pojmenovány jsou například „CT_2_HD_T2-20200427154233-.mts“ a jdou volně přehrát nejen v set-top boxu, ale také například v počítači. V případě NTFS pak Wiwa vytvářela jediný soubor se záznamem, který nijak nesegmentovala, ale nikdy se nepodařilo udělat nahrávku větší než asi 4 GB. Pak totiž set-top box záznam ukončil i když měl nastaveno delší nahrávání.

Z aplikací je po připojení k internetu nejzajímavější Youtube. Dal se jí nastavit region a bohatý byl i filtr nabízených pořadů. Bohužel v případě napojení na plazmu Panasonic VT20 v režimu 1080p, 50 sn./s si aplikace občas samovolně měnila poměr stran obrazu. Využitelná ale určitě byla.

Do multimédií se dostanete z menu nastavení, nebo třeba červeným teletextovým tlačítkem.

Multimédia s výbornou kompatibilitou, slušné přehrávání přes LAN

Správce souborů je dobře ovladatelný a kolovat se dá i ve výpisu souborů. Multimédia nemůžete přehrávat najednou, ale musíte si vždy dopředu vybrat, jaký druh požadujete – foto, video nebo hudbu.

V případě fotografií se přehrály formáty JPG, BMP a PNG, u muziky pak obvyklé MP3, WAV a WMA, a také základní FLAC. FLAC HD se sice tu a tam ozval, ale přehrávání nebylo spolehlivé.

I v případě videa byla kompatibilita výborná. XviD i Divx 5.0, H.264 i H.265/HEVC a také například čistý MPEG-4. Neuspěly jsme tak zejména s AVCHD a BDAV.

Externí titulky ve videu nabízejí solidní font a dá se jim zvětšit velikost na docela dostatečnou pro úhlopříčku nějakých 110 cm. Zvolíte jim i barvu a pozadí, bohužel znakovou sadu už nikoli, takže se někdy trefí a jindy ne. Set-top box si navíc při přerušení zapamatuje pozici ve videu na které skončil, což se také moc často nevidí.

Jestliže máte Wiwu připojenou k domácí síti (jde to i přes doplňkový USB W-Fi adaptér) umožní vám přehrávání multimédií ze serveru, což byl v našem případě výborný Synology DiskStation DS414j. Klient DLNA se chová trochu jinak než přehrávání z USB paměti. Jednak tu nejsou externí titulky, jednak, když se přehrávání videa otevře do náhledového okénka, nejde zvětšit přes „1“, ale je třeba zmáčknout Play. Občas se sice ovládání chovalo jinak, ale přehrávání ze serveru určitě využitelné bylo a v každém případě patří k velkým plusům tohoto velmi levného set-top boxu.

Tlačítko Info na druhé zmáčknutí. První zobrazí zejména název kanálu a pořadu a také kvalitu příjmu.

Cena kontra výbava? Pozoruhodná…

Po přepnutí do režimu rozhlasu se sice objeví putující logo jako šetřič obrazovky, ale díky nějaké chybě byla někdy půlka obrazovky černá a půlka světlá. Logo sice putovalo i přes rozhraní, ale vzhledem k situaci se to poněkud míjelo účinkem. Dokud nebude tato chyba opravena, je například s plazmovým televizorem set-top box pro poslech rozhlasu v podstatě nepoužitelný. Pozor také na obrazové režimy na výstupu HDMI, které se v našem případě v menu přepínaly bez upozornění a okamžitě, což může způsobit problém v okamžiku nekompatibility výstupu. Jinak ale klady jednoznačně převažují a za danou cenu tu dostáváte nezvykle vysoký stupeň výbavy, včetně funkčního přehrávání multimédií přes lokální síť, což hned tak neuvidíte, protože tato aplikace z neznámých důvodů často chybí.

Velmi levný set-top box Wiwa H.265 Maxx DVB-T2 nabízí vynikající poměr cena/výkon nebo také cena/výbava a i když tu a tam má nějaké mouchy, rozhodně patří mezi ty nejlepší nabídky na současném trhu. Výtečný dojem nekazí ani úroveň resamplování videa, ani obrazová kvalita na DVB-T2, která ceně více než odpovídá.

Hodnocení

  • PRO: dálkový ovladač s výtečným rozložením (svítí ve tmě…:), vynikajícím držením a bezproblémovým programováním, parádní spotřeba v pohotovostním režimu, výborná formátová kompatibilita, slušná síťová multimédia i Youtube
  • PROTI: v EPG není vyřešen výběr dne, omezené nahrávání, při nahrávání není na tlačítku OK zobrazen seznam dostupných kanálů

Štítky