První televizor značky z modelové kolekce 2020/2021 má řadu vylepšení, několik nedotažení a hlavně nové a výborné podsvícení LED diodami v rámu s teplou i studenou bílou barvou. A je to hodně znát!

Bráno od začátku, je Q70 v pořadí druhou řadou televizorů vybavených LCD panelem typu QLED. V porovnání se základní Q60 má výkonnější obrazový procesor, při srovnání s Q80 naopak ještě nemá plošné podsvícení. Více se televizorům z nové kolekce věnujeme v samostatném článku (odkaz vidíte níže).

Novinka je ke koupi v úhlopříčkách 140 cm (55″), 165 cm (65″), 191 cm (75″) a 216 cm (85″). K dispozici má zdvojené tunery s funkcí obraz v obraze (PiP) a bez povšimnutí by neměla zůstat ani čtveřice konektorů HDMI 2.1 i když výrobce stále odmítá zabudovat konektor USB 3.0, takže ho tu nenajdete.

Pár poznámek z on-line tiskové konference místního zastoupení Samsungu k novým modelům televizorů

Podsvícení je sice v rámu, ale bez zajímavosti rozhodně není! Jde totiž o novinku jménem Dual LED a pracuje nejen se studenou bílou barvou LED diod, ale také s teplou bílou. Cílem je vylepšit kontrast a černou barvu a můžeme říci, že je to vidět hned na první pohled ve většině scén.

Samsung QE55Q70T (34.990 Kč) nabízí bezrámečkový design ze tří stran (kryty jsou pouze boky obrazovky), dvojí zrcadlení obsahu, tedy z mobilu na TV a obráceně, a schopnost adaptovat zvuk a obraz na podmínky v místnosti, což lze i vypnout.

Pohodová instalace a nyní už včetně (!) HbbTV

Sestavení podstavce skládajícího se ze dvou dílů je snadné a ve finále se do něj panel jednoduše zasadí. A protože v něm drží, můžete ho pohodlně přišroubovat, takže vše zvládne jeden trochu zdatnější člověk.

Softwarová instalace televizoru je následně sice trochu delší, ale protože Samsung opět ladí TV kanály na pozadí, než dojdete na konec, máte naladěno. Alespoň na pozemních kanálech se kterými jsme televizor zkoušeli.

Instalaci můžete zvolit buď klasickou nebo s pomocí mobilu a aplikace. Ta na nově vytvořeném účtu otálela se zasláním potvrzovacího e-mailu, takže jsme se vrátili k instalaci klasické. V jejím průběhu vybíráte obvyklé věci, jako napojení na LAN (u Wi-Fi lze použít i WPS), volbu anténního připojení a samozřejmě nechybí ani obsáhlý souhlas s podmínkami užívání.

Na závěr se vás ještě televizor zeptá, zda chcete využít tzv. Inteligentní režim, který nabídne optimalizovaný zvuk, jas a hlasitost s ohledem na aktuální podmínky v místnosti a analýze obsahu, čehož jsme využili. První co bylo znát, byl hutnější zvukový doprovod a jasnější a kontrastnější obraz (pár metrů od televizorů je velké, 2,5 m široké okno zasklené napevno).

Po instalaci se ještě ukázala nová verze firmwaru a kupodivu se také objevilo funkční HbbTV, a to už je hodně dlouho, co jsme ho na televizoru Samsung viděli bezprostředně po instalaci. A podle místního zastoupení to má být pravidlem v celé letošní kolekci!

Strong Dual Band Gigabit Router 1200 je postaven na výšku, což znamená méně usazeného prachu a při instalaci, třeba i někde na horní skříňku, rovněž lepší viditelnost signalizačních LED.

Krátká vložka: levný Strong Dual Band Gigabit Router 1200 pro Wi-Fi 5 svou službu odvede

Testujeme s novým dvoupásmovým Wi-Fi směrovačem (routerem), který přijde – s Wi-Fi 5, tedy pěkně postaru s Wi-Fi ac (802.11 ac) – na 1390 Kč. Cena je to nízká a i když nenabízí vše, co dražší konkurence, může to být dobrý vstup, pokud za něj nechcete zaplatit mnoho, do světa „ac“.

Strong pracuje ve dvou režimech – jako směrovač, router, nebo jako tzv. zařízení typu WISP (bezdrátové připojení k poskytovateli internetu – více na PC Tuning).

Režim máte k výběru hned na začátku instalace, která je velice snadná a krátká (až moc…). Standardně je směrovač připraven tak, že si automaticky vybírá komunikační frekvenci v konkrétním pásmu a základní hodnoty, včetně těch bezpečnostních, vám nabídne už přednastavené. Zvládnout instalaci by tak měli i ti, kteří se v „síťařině“ neorientují. Vše je navíc nastaveno dobře a jediné, co by ještě měla instalace řešit, je závěrečná změna přístupového hesla. Na tuto operaci ale musíte myslet sami.

Jak vidíte z fotografie, Strong Dual Band Gigabit Router 1200 má čtyři antény, čtyři gigabitová rozhraní s konektory RJ-45; připojení WAN (internet) je pátým. K dispozici je USB 3.0 a mechanika paměťové karty microSD. A i když to na routeru není příliš dobře naznačeno, krátké stlačení Reset vyvolá připojení zařízení přes WPS, využít také můžete separátní síť pro hosty nebo třeba úpravy šířky pásma pro konkrétní IP adresu.

Výrobce udává celkovou maximální rychlost na 1,2 Gb/s, resp. až 300 Mb/s pro pásmo 2,4 GHz a 867 Mb/s pro 5 GHz. K dispozici je zabezpečení přes šifrování WPA 2 s AES (Wi-Fi Protected Access), nebo mixu WPA/WPA 2 plus TKIP & AES. Router při instalaci správně nabídne to první, takže další pomoc pro ty (v této oblasti) méně znalé.

Jasnou nevýhodou je, že 802.11 n nepodporuje 5 GHz, ale jede pouze na 2,4 GHz (možný je ale souběžný provoz v obou pásmech). To se ale dá překousnout, řada zařízení je ostatně postavena právě takto.

Strong Dual Band Gigabit Router 1200 je po nějakých třech týdnech provozu a poté co naběhla síť 2,4 GHz, která zpočátku stávkovala, pohodovým směrovačem jehož asi největší výhodou je překvapivě dobrý dosah, a to i v porovnání s předchozím TP-Link Archer C9. Za danou cenu je to výborná nabídka.

Více informací (minitest) najdete na digirevue.cz

 

Ovladač skoro stejný i když záleží s jakým modelem 2019 to srovnáváme. Škoda sdružených tlačítek numerické klávesnice a teletextu. To je největší problém nejen u HbbTV, ale i některých aplikací.

Ovládání prakticky nastejno, nabídky ale byly vylepšeny

Ani letos Samsung nevyužil divně prázdného místa na dálkovém ovladači k zavedení nového tlačítka, takže vše při starém. Bohužel včetně sdruženého tlačítka pro vyvolání softwarové numerické klávesnice a barevných, původem teletextových, tlačítek. Jejich vyvolání se sice dá urychlit dvěma zmáčknutími rychle po sobě, ale stejně ke spuštění HbbTV (červené tlačítko), potřebujete tři zmáčknutí. To je ale jeden z mála ovládacích mínusů pokud vám tedy nevadí OK pracující v tuneru jako Info. A samozřejmě i to, že seznam naladěných stanic je na delším podržení kombinovaného tlačítka postupné volby kanálů, krátké stlačení pak vyvolá EPG přes které taktéž můžete volit stanice i když to chce trochu zvyku.

Nabídka na domovském tlačítku Home a její ovládání je stejné jako loni a platí to i o vstupu do nastavení a rychlé nabídky s nejčastěji používanými funkcemi, kterých je ovšem snad 20. A protože se ani zde nedá kolovat, je jejich využívání spíše únavné než přínosné. Často jste totiž rychleji přímo na položce v menu nastavení! Na změnu bohužel nenarazíte ani v okamžiku využití softwarové klávesnice na obrazovce, která stále ještě – po stlačení znaku – nabídne tři další, takže pokud potřebujete písmeno hned vedle buď musíte počkat dokud tato „pomoc“ sama nezmizí, nebo přejet na potvrzovací tlačítko.

Co Samsung skutečně vylepšil, je oznámení o zapnutí funkce. V minulosti bylo totiž někdy dosti nejasné, zda je ta která funkce povolena či nikoli. Nyní je to o poznání lepší a jasně to vidíte.

Programová nabídka je tradičně vynikající a hlavně svižná. Jen nějak vypadl přesun na další den. Nebo jsme na něj prostě nepřišli.

Bleskurychlé EPG bez zvukové pauzy, potíže se zrcadlením

EPG, zde Guide, je klasika sama. Kvalitní rychlé a tímto si značka taktéž udělala jméno. Bohužel v tomto případě nešlo přepnout na další den jinak, než postupným posunem po pořadech, což snad bude rychle napraveno. Nicméně v nápovědě, kterou si můžete vyvolat (e-manual) pod „Guide“ nebo pod „programovou nabídkou“ vidíte, že přesun na další den najdete u filtrování pořadů (pokud do nich chcete vstoupit, musíte být na prvním kanálu). U tohoto televizoru, a na dané verzi firmwaru, tomu ale tak nebylo.

V případě EPG je také škoda, že se pořady nestahují na pozadí a že se televizor, při nastaveném upozornění, neprobudí z pohotovostního režimu. Když Samsung na pozadí dokáže ladit, proč nedokáže stáhnout data do EPG? Takto je třeba na daný multiplex nejprve vstoupit…

HbbTV bylo bezproblémově funkční a ještě se k němu dostaneme. Co se aplikací týče, na první pohled to nevypadalo nejlépe, protože v domovské nabídce nebyla jediná domácí (nebo dobře lokalizovaná, jako HBO GO). Z místního zastoupení nás však ubezpečili, že se vše brzy vrátí k normálu, protože aplikace jsou právě v procesu schvalování, což nějaký čas zabere. Pokud chcete vědět, co značka nabízí, podívejte se na náš speciální článek.

Nově zavedený režim Multi View je jednoduše vynikající a Samsung jasně ukazuje konkurenci nejen jak se má zacházet se zdvojenými tunery, ale také s různými druhy video signálu. Tady máte v jednom okně běžný TV kanál a v druhém zrcadlenou obrazovku z mobilu.

K vyzkoušení zrcadlení jsme opět použili tři telefony se třemi verzemi operačního systému Android. Sony Xperia XZ (F8331) s Android 6.0, Samsung Note 8 s Android 9.0 a TCL Plex s nejnovějším Android 10.

U TCL Plex se při zrcadlení dole na obrazovce neustále objevovalo hlášení od režimu Multi View, ale byl to jediný telefon se kterým jsme se na Samsung napojili snadno. Jak v případě Sony, tak Note 8 televizor buď zobrazil hlášení, že se připojení nezdařilo nebo jen na obrazovce probleskla žádost a nic se nedělo. U Sony Xperia probíhalo zrcadlení přes certifikovaný Wi-Fi Miracast, u Samsungu jsme opět využili aplikaci Smart View, která se v minulosti osvědčila jako bezproblémová. Jakmile jsme však zkusili jinou aplikaci Samsungu, SmartThings, televizor se propojil. Bohužel tohle jde využít pouze u mobilů Samsung s o. s. Android 8.1 a vyšším.

Jak vidíte, zjevně ještě není vše odladěno tak, jak má být. Mimochodem pokud si u SmartThings povolíte napojení „klepnutím“, stačí zadní stranu odpovídajícího mobilu Samsung přiložit k rámu televizoru a propojení se provede automaticky přes Bluetooth. Obě zařízení pochopitelně opět musí být na jedné síti LAN.

Aplikace SmartThings se také používá k ovládání televizoru a zrcadlení opačným směrem, tedy sledování TV obrazovky na mobilním telefonu je zapotřebí. Počítejte však s tím, že vyžaduje povolení vaší polohy s čímž může mít řada lidí problém a často chtěla stažení dalších a dalších doplňků. Doufejme proto, že výborné a hlavně jednoduché Smart View zůstane zachováno a bude zprovozněno i s televizory 2020. Doladit se však zjevně musí i Wi-Fi Miracast.

Multimédia vypadají totožně a i kompatibilita se zdála být stejná. Včetně absence třeba DTS…

Multimédia nastejno

Správce souborů je stejný jako loni, tedy dvouřádkový ikonový výpis bez možnosti kolovat, ale s tříděním a filtrací buď podle druhu multimediálního souboru nebo s výpisem všech. Stejná se zdá být i kompatibilita.

U fotografii z USB se tak například, vedle JPG, přehrálo i MPO (3D) jako 2D snímek, u muziky MP3, WAV a mimo jiné také FLAC, včetně FLAC HD.

U videa nejsou ani letos podporovány kodeky DivX a DTS a i když například DivX 5 a Xvid televizor v ikonovém náhledu zobrazí, nepřehraje je. Zvládá čistý MPEG-4, soubory s H.264 i HEVC, AVC i AVCHD a výtečně si také poradil se špičkovou nahrávkou ve Full HD s datovým tokem přes 20 Mb/s a s nahrávkou z britské BBC (kolem 8 Mb/s) s koncovkou TS.

Pokud jde o externí titulky, ty jsou jako obvykle vynikající a nechají se všestranně nastavit, včetně například synchronizace a výtečně je také zvolena jejich velikost ve střech stupních. Takhle by to mělo vypadat!

Obsah s vysokým dynamickým rozsahem HDR, byl jak v HDR10, tak v HLG podán citlivě se slušnou viditelností v temnějších scénách i v těch přejasněných. Někomu možná bude podání připadat méně výrazné, ale to už je o konkrétním člověku.

Nastavení inteligentního, nebo lépe adaptivního režimu.

HbbTV určitě potěší mnohé, obraz značnou většinu

„Červené tlačítko“ je automaticky zapnuto hned po instalaci a platit to má o celé letošní kolekci. Ovšem výsledek „testu“ HbbTV 2.0 na České televizi příliš nepotěšil. Samsung má zabudováno oficiální HbbTV 2.0.1 a výsledek 85 % kompatibility byl skutečně trapný. Nikoli pro Samsung, nýbrž pro Českou televizi. A není to jediná značka s HbbTV 2.0 u které jsme tento test provedli a nedopadl.

Že by jediné správné HbbTV 2.0 měla Česká televize?

Tomu se skutečně nechce věřit!

Teď je navíc situace trochu jiná. Samsung totiž své televizory prodává s logem „DVB-T2 ověřeno“ a České Radiokomunikace, které ho vydávají už zkoušejí i kompatibilitu s HbbTV 2.0. Televizor, stejně jako ostatní z kolekce 2020 (zpráva pochází od místního zastoupení), u nich prošel. U ČT ale nikoli, a to je také zvláštní. Tohle tedy televizoru rozhodně vytýkat nebudeme a za nos by se měla spíše chytit ČT a konečně zveřejnit jakou testovací sadou HbbTV Suite používá. Mezitím by měla přestat děsit zákazníky (!) a svůj pokus o „test HbbTV 2.0“ by měla zrušit.

Co se týče obrazu a zvuku, inteligentní režim Samsungu optimalizující parametry podle aktuální situace místnosti televizoru svědčí a rozhodně mu svědčí i nové podsvícení Dual LED. Po pravdě udeří to do očí (a uší) hned po spuštění. Samsung je sice vyhlášen svými „živými barvami“, které nesedí každému a jsou hodně vidět, ale v nastavení je můžete omezit stejně, jako vypnout inteligentní režim starající se o adaptaci obrazu a zvuku, včetně hlasitosti. Lepší práci třeba s kontrastem však vidíte ve většině scén, zejména u černobílého obrazu ale naopak spatříte, že černá stále není až tak černá, jak by být mohla. Všechno má zkrátka svou cenu.

Televizor není nejlevnější ale za 34.990 Kč nabídne hodně. Včetně výborného resamplování a práce s pohybovou ostrostí, ať už z USB nebo z méně kvalitně šířených televizních kanálů. Operační systém je rychlý, což je vidět nejen na EPG, a i když se nějaké chybky najdou, výrobce je jistě svižně opraví stejně, jako spustí slibované aplikace, kterých má více než dost a jejich vyzkoušení si tedy necháme někdy na příště.

Pokud hledáte obrazově kvalitní televizor s excelentní prací se zdvojenými tunery a několika novými a nesporně hodně zajímavými funkcemi, pak se určitě neopomeňte na Samsung QE55Q70T podívat. Drobné chybky na které jsme u této novinky narazili, neměly žádný vliv ani na stabilitu ani na rychlost operačního systému a televizor se v tomto ohledu choval spolehlivě.

Hodnocení

  • PRO: výborný obraz a výborný nový adaptivní režim, zdvojené tunery s vynikající funkcí obraz v obraze (PiP), režim Multi View, HbbTV spuštěno hned v instalaci, ale…
  • PROTI: …nemá samostatná tlačítka, takže se s ním pracuje o něco hůře, bez DTS a zejména Dolby Vision, chybí USB 3.0