Návrh ministerstva průmyslu a obchodu počítá s tím, že termín dokončení druhé televizní digitalizace se posune o čtyři měsíce z 30. června na 31. října 2020.

Dnes by mělo být jasno, jak a kdy bude v Česku pokračovat přechod na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2, který byl přerušen 16. března kvůli vládním opatřením proti šíření nového typu koronaviru. Kabinet má na svém jednání jako první bod novelu Technického plánu přechodu (TPP) na DVB-T2, v níž jsou všechny termíny od zmiňovaného data posunuty o čtyři měsíce. Digitalizace by tedy pokračovala od července a končila by nejpozději 31. října. Jedinou výjimkou, kterou připouštěla i březnová novela TPP, je dnešní vypínání multiplexu 3 na hlavním jihlavském vysílači Javořice.

I když dnes vláda novelu TPP odsouhlasí, nepřinese to zatím žádné konkrétní termíny vypínání vysílačů. TPP totiž obsahuje pouze měsíce, v nichž má ke změně dojít. Konkrétní dny si mají určit sami operátoři sítí ve spolupráci se svými klienty, provozovateli televizního vysílání. Teprve poté bude možné aktualizovat databáze termínů, jako např. u státního informačního webu Televizezadarmo.cz, který pro ministerstvo průmyslu a obchodu provozuje vydavatel serveru Televizníweb.cz, agentura TAKTIQ Communications.

Legislativní rada vlády schválila posunutí přechodu na DVB-T2 o čtyři měsíce. Kabinet rozhodne 25. května