Průzkum společnosti Nielsen Admosphere reflektoval situaci ještě před nasazením vládních opatření proti šíření koronaviru. Informovanost o termínech může být nyní ještě horší.

Vybavenost českých domácností přijímači pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace ve standardu DVB-T2 je již velmi slušná, informovanost diváků o termínech přechodu na DVB-T2 v jejich regionu ale stále pokulhává. Zatímco set-top box nebo televizor DVB-T2 si pořídilo již na 80 procent diváků, pouze 37 procent tuší, kdy k přechodu na DVB-T2 dojde v jejich kraji. Vyplývá to z průzkumu společnosti Nielsen Admosphere, jehož výsledky zveřejnily České Radiokomunikace. Data pochází ještě z doby před zavedením vládních opatření proti šíření koronaviru a přerušením realizace Technického plánu přechodu na DVB-T2. Informovanost o aktualizovaném harmonogramu druhé televizní digitalizace tak může být ještě horší.

Jaké jsou přesné termíny posunutého přechodu na DVB-T2? CRA zveřejnily nový harmonogram, začíná 8. července

Vypnuta je už třetina vysílačů a polovina dokrývačů DVB-T

Všeobecné povědomí o přechodu na DVB-T2 v Česku je velmi vysoké, v únoru o něm vědělo 98 procent respondentů. Necelá polovina domácností (48 procent) pak byla vybavena televizorem s tunerem DVB-T2 a toto vysílání již přijímala. Všechny celoplošné sítě DVB-T, které jsou postupně vypínané, už šíří svoje programy celostátně v DVB-T2, ať již v přechodových nebo finálních sítích nové generace. Do přerušení přechodu na DVB-T2 v polovině března se podařilo vypnout již třetinu všech hlavních vysílačů celoplošných sítí DVB-T a polovinu dokrývačů. Sítě DVB-T2 mají momentálně lepší pokrytí než končící sítě DVB-T (např. veřejnoprávní multiplex 1 má pokrytí 56 procent populace, multiplex 2 okolo 87 procent, multiplex 3 může naladit 88 procent diváků a multiplex 4 pouze 46 procent).

Nový harmonogram přechodu na DVB-T2, který 25. května přijala vláda, počítá se čtyřměsíčním posunem termínů oproti původnímu Technickému plánu přechodu (od 16. března do 31. června podle starého harmonogramu). Přesné dny vypínání vysílačů DVB-T, přechodových sítí DVB-T2 a zapínání finálních sítí DVB-T2 si určí sami operátoři multiplexů. České Radiokomunikace již zveřejnily termíny pro základní vysílače multiplexů 1, 2 a 3, Přechodové sítě 11 a 12 a finální multiplexy 21, 22 a 23. Termíny pro přepínání dokrývačů budou k dispozici v průběhu tohoto týdne. Digital Broadcasting zatím přesné termíny vypínání multiplexu 4, Přechodové sítě 13 a zapínání finálního multiplexu 24 nezveřejnil – s výjimkou „kolizních“ oblastí v jižních a východních Čechách.

Ministerstvo průmyslu a obchodu od července obnoví státní informační kampaň k přechodu na DVB-T2

Nové termíny přechodu postupně zveřejňuje Televizezadarmo.cz

Informovanosti diváků o nových termínech přechodu na DVB-T2 by měla napomoci státní informační kampaň připravovaná ministerstvem průmyslu a obchodu. Televizní a rozhlasové spoty ve vysílání České televize a Českého rozhlasu znovu odstartují začátkem července, již nyní se ale nové termíny přelaďování vysílačů objevují na státním informačním webu Televizezadarmo.cz. Druhá televizní digitalizace bude v Česku pokračovat od 8. července vypnutím vysílačů multiplexu 2 v Karlovarském kraji a skončí 28. října vypnutím multiplexu 3 na vysílači Valašské Klobouky – Ploštiny. Mimo tyto termíny předčasně skončí vysílání multiplexu 4 v Královéhradeckém a části Pardubického kraje již 22. a 23. června.

Společně s celoplošnými sítěmi DVB-T ukončí 28. října vysílání i polovina regionálních multiplexů DVB-T. Deset těchto sítí bude moci pokračovat ve vysílání, musí ale o tuto možnost požádat Český telekomunikační úřad nejpozději měsíc před dokončením přechodu na DVB-T2. Tyto regionální sítě pak budou moci nadále vysílat ve standardu DVB-T, ale pokud o to jejich operátoři projeví zájem, mohou přejít i na DVB-T2 (to by však znamenalo zvýšené náklady na upgrade vysílací technologie). O termínech vypínání regionálních sítí DVB-T diváci už ztratili přehled, protože se za poslední dva roky několikrát měnily a navíc nejsou komunikovány v rámci státní informační kampaně k přechodu na DVB-T2.