České Radiokomunikace zajistí dvoutýdenní souběžné vysílání dvou sítí DVB-T2 z Bukové hory, aby bylo možné přeladit stovky společných televizních antén v Ústeckém kraji.

Nikoli 21. července, ale až 3. srpna vypnou České Radiokomunikace vysílání Přechodové sítě 12 pro pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 na hlavním severočeském vysílači Ústí nad Labem – Buková hora. Celoplošný multiplex 2 ve standardu DVB-T na stejném vysílači skončí již 21. července a hned druhý den nad ránem odstartuje finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2. „Důvodem prodloužení vysílání Přechodové sítě 12 je usnadnění přeladění společných televizních antén (STA) v Ústí nad Labem a Děčíně, kde by anténáři nestihli během jednoho dne přeladit stovky STA. Bude to podobné řešení, které jsme v lednu uskutečnili v Praze,“ vysvětlil Marcel Procházka, ředitel regulace Českých Radiokomunikací (CRA).

Jedlová hora delší souběh nenabídne

Změna se nedotkne plánovaného vypínání multiplexu 2 a Přechodové sítě 12 na dalším severočeském vysílači Chomutov – Jedlová hora, který vysílá s Bukovou horou v jednofrekvenční síti. Multiplex 2 z této lokality přestane vysílat 21. července minutu před půlnocí a ve stejnou dobu skončí u vysílání Přechodové sítě 12, kterou nad ránem 22. července nahradí finální multiplex 22. Na Chomutovsku tak budou muset anténáři stihnout přeladit STA za nepoměrně kratší dobu než na Ústecku. Úprava termínu vypnutí Přechodové sítě 12 z Bukové hory pomůže i řadě anténářů v Praze a ve Středočeském kraji, protože Buková hora je tradičním zdrojem signálu pro severní část metropole. Ačkoli tedy Praha přešla na DVB-T2 již letos v lednu, severní část města ještě čekají řady úprav antén.

Podobný postup jako v Praze a Ústí nad Labem plánují CRA použít ještě v Brně, kde také zajistí mezi vypnutím Přechodové sítě 12 a spuštěním finálních multiplexů 22 a 23 dvoutýdenní souběh všech tří sítí DVB-T2 (mezi 1. a 15. září). Naopak v Ostravě k takovému souběhu nedojde, protože úpravy STA nebudou nutné – finální sítě DVB-T2 totiž využijí kanály po přechodových sítích nové generace, které už mají STA v regionu naladěny. Totéž se týká i Olomouce, Zlína, Jihlavy a Pardubic. Diváci v těchto regionech, kteří používají STA, tedy pouze přeladí své přijímače, aby se jim na dosavadních kanálech zobrazila nová programová nabídka. Stejná „operace“ čeká i diváky s individuálními venkovními i pokojovými anténami.

Přechod na DVB-T2 den po dni: kdy se bude co vypínat a zapínat po změně Technického plánu přechodu?

Na Ústecku bude hotovo 19. srpna

Ústecký kraj čeká už pouze vypínání celoplošných multiplexů 2 a 3 ve standardu DVB-T, Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2 a zapínání dvou finálních sítí nové generace: multiplexů 22 a 23. Zatímco k přechodu multiplexu 2 na vysílání ve standardu DVB-T2 dojde mezi 21. červencem a 3. srpnem, multiplex 3 provede tutéž operaci mezi 18. a 19. srpnem. Zbývající dva celoplošné multiplexy DVB-T, veřejnoprávní síť České televize a multiplex 4 společnosti Digital Broadcasting, svoje vysílání v kraji ukončily v lednu a únoru letošního roku. Ústecký kraj byl jedním ze dvou regionů v České republice, kde ČT kromě vypínání DVB-T multiplexu 1 přelaďovala přechodovou síť DVB-T2 na jiný finální kanál (druhým regionem byl Jihočeský kraj).

Přechod na DVB-T2 potrvá v Česku do konce října, posledním vypínaným vysílačem DVB-T budou 28. října Ploštiny u Valašských Klobouků, konkrétně pak multiplex 3. Původně měl celý proces skončit již koncem června, ale pandemie koronaviru a s ní spojená vládní opatření přerušily v polovině března vypínání televizních vysílačů a přechod bude oficiálně obnoven 8. července vypínáním vysílačů multiplexu 2 v Karlovarském kraji. Celkově se pak všechny termíny přechodu na DVB-T2 původně plánované od poloviny března do konce června přesunou o čtyři měsíce, na červenec až říjen. Do přerušení druhé televizní digitalizace stačili operátoři vypnout třetinu velkých vysílačů a poloviny dokrývačů malého výkonu. Čechy jsou takřka kompletně přeladěny na DVB-T2, přechod na nový standard nyní čeká Morava.

Jaké jsou přesné termíny posunutého přechodu na DVB-T2? CRA zveřejnily nový harmonogram, začíná 8. července

Štítky