Polský veřejnoprávní multiplex 3 na vysílači Jelenia Góra přeladí na nový kanál 24, který ve východních Čechách používá Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting.

Pozdržení přechodu na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2 kvůli vládním opatřením proti šíření nového typu koronaviru může zítra způsobit problémy divákům v Královéhradeckém kraji. Sousední Polsko totiž v noci na středu přeladí veřejnoprávní multiplex 3 na vysílači Jelenia Góra z původního kanálu 49 na nový kanál 24. Ten však ve východních Čechách využívá společnost Digital Broadcasting pro svoji Přechodovou síť 13, v níž šíří programy celoplošného multiplexu 4 a Regionální sítě 7 ve standardu DVB-T2. Přeshraniční překryv by tak mohl narušit signál této sítě z vysílače Hradec Králové – Chlum.

Operátor: Polsko má omezit výkon směrem do Česka

Pokud by nedošlo k přerušení realizace Technického plánu přechodu na DVB-T2, Přechodová síť 13 by již od konce dubna na východu Čech nevysílala a nahradil by ji finální multiplex 24 na kanálu 45, kterého by případné rušení netýkalo. Takto divákům, kteří již přešli na DVB-T2 a začne jim ve středu ráno vypadávat signál tematických kanálů Novy nebo Joj family či Prima Comedy Central, nezbude nic jiného, než dočasně znovu naladit multiplex 4 ve standardu DVB-T (přijímače DVB-T2 jsou zpětně kompatibilní, takže na nich lze přijímat jak programy ve standardu DVB-T2, tak i v DVB-T). Podle Martina Roztočila, ředitele vnějších vztahů ve společnosti Digital Broadcasting, by to však nemuselo být nutné.

„Jednáme o tom s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) a s našimi experty. Podle informací, které mám, by polský operátor měl mít omezení výkonu vysílače směrem k nám. Předpokládáme, že ho dodrží,“ dodal Roztočil. „Pokud ne, budeme to řešit s ČTÚ,“ dodal rozhodně. Digital Broadcasting měl původně 29. dubna v Královéhradeckém kraji vypnout nejen Přechodovou síť 13, ale také celoplošný multiplex 4, který vysílá ve standardu DVB-T. Jeho klienti měli od tohoto dne vysílat ve finální síti 24 v novém standardu DVB-T2. K této změně ale dojde až o čtyři měsíce později, na konci letošního srpna. Vyplývá to z vládou schválené novely Technického plánu přechodu na DVB-T2.

DOKUMENT: Vládou schválená novela Technického plánu přechodu na DVB-T2

Dokončení přechodu na DVB-T2 východní Čechy ještě čeká

Přesný termín přechodu sítí Digital Broadcasting na standard DVB-T2 v Královéhradeckém kraji si musí určit sám operátor. Firma se chystá přizpůsobit harmonogramu, který ve středu na tiskové konferenci v Praze zveřejní České Radiokomunikace pro svoje celoplošné sítě. Operátoři by tak sladili termíny, aby k přechodu na nový vysílací standard docházelo v jednotlivých krajích pokud možnou souběžně. Výjimku bude tvořit síť České televize, která na DVB-T2 v jednotlivých krajích přechází dříve než sítě určené pro komerční televize. Jednotný termín pro ukončení vysílání DVB-T budou mít regionální multiplexy, které by rozhodnutím ČTÚ měly skončit jednotně k 31. říjnu letošního roku. Deset regionálních sítí ale bude moci pokračovat ve vysílání DVB-T i poté, pokud o to jejich operátoři požádají.

Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting šíří ve standardu DVB-T2 televizní programy Nova, Nova Cinema Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Prima Comedy Central HD, Joj family HD, Relax, Rebel, Klenot TV, ABC TV, Galerie, CS Mystery a východočeskou televizi TV1. Z televizních kanálů skupiny Nova mohou diváci v DVB-T2 naladit programy Nova a Nova Cinema také v Přechodové síti 12 provozované Českými Radiokomunikacemi (v některých regionech již vysílá jako finální multiplex 22). Filmový kanál Nova Cinema bude ve finálních sítích DVB-T2 vysílat pouze v multiplexu Českých Radiokomunikací.

Štítky