UVNITŘ TABULKA A PREZENTACE – Druhá televizní digitalizace bude pokračovat od 8. července vypínáním multiplexu 2 v Karlovarském kraji skončí 28. října vypnutím multiplexu 3 na vysílači Ploštiny.

Od 8. července se v České republice znovu rozjede přechod na pozemní digitální televizní vysílání ve standardu DVB-T2. Na dnešní tiskové konferenci v Praze to oznámily České Radiokomunikace, které zároveň zveřejnily nový harmonogram přepínání hlavních vysílačů na standard DVB-T2. Jako první po čtyřměsíční přestávce vypne své vysílače DVB-T celoplošný multiplex 2 v Karlovarském kraji. 14. července pak bude následovat Česká televize v Jihočeském kraji. Diváků, kteří již přešli na příjem programů ČT v novém standardu, se to ale nijak nedotkne. ČT totiž na jihu Čech vysílá již od letošního února na finálním kmitočtu DVB-T2, navíc veřejnoprávní multiplex 1 je poslední celoplošnou sítí DVB-T, kterou je třeba v tomto regionu vypnout.

Nový harmonogram přechodu na DVB-T2 pro celoplošné multiplexy 1, 2 a 3 (Zdroj: CRA, kliknutím tabulku zvětšíte)

Jako úplně poslední vypne svůj vysílač multiplex 3

Multiplexy 2, 3 a 4 již vysílání na jihu Čech ukončily. Ještě v červenci, konkrétně 29. července, ukončí Česká televize vysílání DVB-T v Jihomoravském kraji. O měsíc později, 27. srpna, vypne ČT svůj multiplex 1 v Pardubickém kraji, na Vysočině, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji. A konečně 30. září bude následovat Zlínský kraj. Poté již nebude možné programy ČT ve standardu DVB-T naladit (a v pozemním vysílání také už nebudou dostupné ve standardním rozlišení obrazu). Multiplex 2 po vypnutí DVB-T vysílání v Karlovarském kraji, naplánovaném na 8. července, ještě tentýž měsíc ukončí vysílání i v Ústeckém kraji (21. července), na Sušicku a v Libereckém kraji (28. července). Během srpna pak tato síť žádný vysílač nevypne a pokračovat bude až v září.

Na 1. září naplánovaly CRA vypínání multiplexu 2 v Jihomoravském kraji, na 22. září v Pardubickém kraji a na Vysočině. Olomoucký a Moravskoslezský kraj budou následovat 1. října a přechod na DVB-T2 dokončí multiplex 2 ve Zlínském kraji 21. října. Základní vysílače multiplexu 3 se začnou vypínat až v průběhu srpna. Jako první přijde na řadu 4. srpna západočeský Krašov a o den později i zbylé hlavní vysílače Plzeňského kraje – domažlický Vraní vrch a sušický Svatobor. 18. srpna bude následovat Ústecký kraj, 19. srpna Liberecký kraj a 25. srpna Královéhradecký kraj. V Pardubickém kraji se multiplex 3 odmlčí 22. září a v Jihomoravském kraji 30. září. Na 6. října je naplánované vypnutí multiplexu 3 v Olomouckém kraji, na 13. října v Moravskoslezském kraji.

Prezentace CRA k posunu har… by Jan.Potucek on Scribd

Multiplex 22 s finální programovou nabídkou od 3. listopadu

Na úplný závěr si multiplex 3 ponechává zlínský kraj. Hlavní vysílač Tlustá hora vypne 21. října a naprosto poslední vysílač, Ploštiny u Valašských Klobouků, který bude zároveň úplně posledním DVB-T vysílačem celoplošných televizních sítí v Česku, ukončí vysílání na státní svátek 28. října. Termíny vypínání multiplexu 4, který provozuje konkurenční společnost Digital Broadcasting, zatím nejsou známy (vláda novelou Technického plánu přechodu na DVB-T2 určila pro jednotlivé vysílače pouze měsíc, kdy mají ukončit vysílání DVB-T, vypnout přechodovou síť DVB-T2 a zapnout finální multiplex DVB-T2). Operátor je hodlá zveřejnit krátce po CRA, aby v jednotlivých regionech pokud možno sladil postup s konkurencí.

Kromě termínů vypínání celoplošných sítí DVB-T, přechodových sítí DVB-T2 a zapínání celoplošných multiplexů DVB-T2 se také mění datum, kdy finální multiplex 22 změní programovou nabídku do finální podoby. Nyní nabízí stejné programy jako Přechodová síť 12, tedy 19 televizních a jeden rozhlasový program. V této podobě bude multiplex 22 fungovat do 2. listopadu. Od následujícího dne pak bude šířit výhradně programy televizních skupin FTV Prima (Prima, Prima Cool, Prima love, Prima Zoom, Prima Max, Prima Krimi, Prima +1 a CNN Prima News), Óčko (Óčko a Óčko Star) a Rádio Proglas.

DOKUMENT: Vládou schválená novela Technického plánu přechodu na DVB-T2

Štítky