Přes set-top box speciální kanál o vesmíru od americké NASA většinou nenačtete. Pro sledování programu NASA UHD je nutný 4K/UHD televizor. Signál pokrývá třetinu populace.

Fanoušci vesmíru a záběrů Země z oběžné dráhy mohou od včerejška naladit v pozemním digitálním televizním vysílání zcela nový program NASA UHD. Speciální kanál od Národní americké vesmírné agentury (NASA) je zároveň první televizní stanicí, která u nás vysílá pozemně v Ultra HD (4K) rozlišení. České Radiokomunikace sice tento obrazový formát v minulosti testovaly společně s Českou televizí a Rozhlasem a televizí Slovenska (RTVS), tehdy však šlo o časově velmi omezený experiment s omezeným obsahem v nativním 4K/UHD rozlišení. Oproti tomu NASA UHD přináší nonstop vysílání zajímavých záběrů z vesmíru v Ultra HD rozlišení, které je čtyřikrát vyšší než u Full HD programů (např. u České televize).

Pokrytí vysílačů, které šíří program NASA UHD:

V dalších regionech ji naladíte od srpna

Jak lze tedy program NASA UHD naladit na vaší televizi? Předně je třeba upozornit, že šanci mají pouze ti diváci, kteří už přešli na příjem pozemní digitální televize nové generace DVB-T2. Dále musí být vybaveni přijímačem schopným reprodukovat vysílání v Ultra HD (4K) rozlišení. Takto vybaveny jsou dnes už prakticky všechny nové televizory, problém je ale u set-top boxů. Mezi nimi lze sice rovněž nalézt několik „Ultra HD ready“ přijímačů, ale na trhu je jich jako šafránu. Aby divák vůbec mohl vychutnat efekt Ultra HD rozlišení, musí tento program sledovat na televizoru s větší úhlopříčkou. U menších televizorů prakticky není vidět rozdíl mezi UHD a Full HD rozlišením (pravda, hodně záleží na tom, z jaké vzdálenosti jej divák sleduje).

K programu NASA UHD se pozemní cestou dostanou zatím jen diváci v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji. Vysílá totiž v multiplexu 23, což je finální síť DVB-T2, která má nahradit vypínaný multiplex 3. Tato síť zatím vysílá z obou hlavních pražských vysílačů (Žižkov a Cukrák) na kanálu 23, ze středočeského vysílače Votice – Mezivrata a jihočeských vysílačů České Budějovice – Kleť a Vimperk – Mařský vrch (kanál 22) a z návazných dokrývačů. Signál tedy zachytí i někteří diváci na Vysočině, v Plzeňském a Ústeckém kraji. Celkem jde asi o třetinu všech televizních diváků v Česku. Další by se měli dočkat postupně od letošního srpna, kdy se začne multiplex 23 rozšiřovat do dalších regionů. Nejprve 5. a 6. srpna do Plzeňského kraje, 19. srpna do Ústeckého a 20. srpna do Libereckého kraje.

Pokrytí dokrývačů, které šíří program NASA UHD:

Jde o výplň volné kapacity, která může kdykoli zmizet

26. srpna začne multiplex 23 s programem NASA UHD vysílat pro Královéhradecký kraj, 23. září pro Pardubický kraj a Vysočinu. V říjnu pak tato síť dokryje zbytek republiky: 1. října Jihomoravský kraj, 7. října Olomoucký kraj, 14. a 20. října Moravskoslezský kraj a 22. a 29. října Zlínský kraj. Jenže není úplně jisté, zda se diváci ve všech těchto regionech skutečně programu NASA UHD dočkají. České Radiokomunikace totiž dopředu avizují, že jej mohou kdykoli vypnout, pokud by se objevil zájemce o komerční vysílání v multiplexu 23. NASA UHD tak v podstatě vyplňuje volnou kapacitu, pro kterou nyní CRA nemají klienty. Operátor programu vyčlenil velmi slušný datový tok 12 Mbit/s a v síti je společně s programy Nova, Nova Cinema, stanicemi skupiny Barrandov, Seznam TV a oběma kanály Šlágru.

Pro CRA nepředstavuje zařazení NASA UHD do multiplexu 23 žádný náklad navíc, síť by se stejnou kapacitou vysílala i bez něj. Je to tedy opravdu využití volného prostoru a zároveň marketingový tah, jak přilákat k příjmu DVB-T2 vysílání více diváků. Nedá se očekávat, že by v dohledné době nějaká televizní stanice chtěla za běžných komerčních podmínek vysílat celoplošně v DVB-T2 s rozlišením Ultra HD (4K). Taková distribuce je velmi finančně náročná, odpovídá sedmi pozicím televizních stanic ve standardním rozlišení nebo třem kanálům ve Full HD rozlišení. Diváci by si tedy měli vysílání NASA UHD co nejvíc užít, dokud je v terestrice dostupné. Na další dlouhodobější kanál UHD si pravděpodobně nějakou dobu počkáme.