UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – V celém Pardubickém kraji v noci na dnešek skončilo vysílání Přechodové sítě 13, která na kanálu 24 šířila ve standardu DVB-T2 programy z multiplexu 4 a Regionální sítě 7.

Pokud ode dnešního rána nemůžete v Pardubickém kraji naladit tematické programy Novy, ale například i Primu Comedy Central, Joj family, televizi Relax nebo východočeskou televizi V1, chyba není na všem přijímači. Vysílací síť, ve které tyto programy vysílaly v novém standardu DVB-T2 na kanálu 24, totiž v noci na dnešek předčasně ukončila vysílání a nahradil ji finální multiplex 24 na novém kanálu 21. Pro diváky to znamená, že pokud chtějí své oblíbené programy sledovat i nadále, musí na svém televizoru nebo set-top boxu spustit automatické vyhledávání kanálů a ony se mu znovu načtou na nové frekvenci. O něco komplikovanější to budou mít diváci se společnými televizními anténami (STA), které si musí zajistit servisní firmu pro přeladění STA na nový vysílací kanál.

Kde nově naladíte multiplex 24 v Pardubickém kraji (kanál 21)?

Ústeckoorlicko přišlo definitivně o multiplex 4

Přeladění programů Přechodové sítě 13 na nový multiplex 24 se týká vysílačů Pardubice – Slatiňany, Svitavy – Hřebečov a Ústí nad Orlicí – Andrlův Chlum. Diváci v dosahu těchto vysílačů naladí programy Nova, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Prima Comedy Central, Joj family, Relax, Rebel, CS Mystery, Galerie, Klenot TV, ABC TV a TV1 ve standardu DVB-T2 už pouze na kanálu 21. Pro diváky na Ústeckoorlicku je to zároveň jediný způsob, jak je ode dneška naladit pozemní cestou, protože v noci na dnešek skončilo vysílání multiplexu 4 ve standardu DVB-T na vysílači Ústí nad Orlicí – Andrlův Chlum (kanál 45). Diváci v dosahu tohoto vysílače tak mohou zmiňované programy naladit pouze v DVB-T2 a na novém kanálu 21.

Další dva vysílače společnosti Digital Broadcasting v Pardubickém kraji, svitavský Hřebečov a Slatiňany u Pardubic, pokračují ve vysílání multiplexu 4 i nadále a tematické programy Novy a další komerční televize ve standardu DVB-T z nich bude možné přijímat až do 29. srpna. Nicméně pokud diváci již přešli na příjem DVB-T2, dnešní přelaďování se jim nevyhne a budou muset naladit nový kanál 21 (finální multiplex 24). Jde o vůbec první přelaďování v Pardubickém kraji, další vysílací sítě přijdou na řadu až koncem srpna (multiplex 1 České televize ukončí vysílání DVB-T k 27. srpnu) a koncem září (multiplexy 2 a 3 budou následovat 22. září), kdy se bude jejich vysílání vypínat na základním vysílači Pardubice – Krásné a návazných dokrývačích.

Černá hora bude šířit všechny sítě DVB-T2, od zítřka i multiplex 24

Řada domácností v Pardubickém kraji však přijímá televizní signál ze severu, z vysílače Trutnov – Černá hora. Na něm se před pandemií koronaviru stačilo vypnout vysílání multiplexů 1 a 2, takže část diváků v Pardubickém kraji již přechod na DVB-T2 řešit musela. Nyní jim kvůli rušení Přechodové sítě 13 a polského multiplexu 3 zmizely programy Přechodové sítě 13, které se jim vrátí v noci na úterý. Dokonce v lepší kvalitě než dosud: pro příjem ze severu totiž museli kombinovat vysílače Černá hora (multiplexy 1, 2 a 3, resp. Přechodové sítě 11 a 12) a Chlum (multiplex 4 a Přechodová síť 13). V noci na úterý ale Digital Brodcasting spustí finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2 nejen na královéhradeckém Chlumu, ale nově i na Černé hoře (z tamní rozhledny).

Z Černé hory tak bude možné v Pardubickém kraji naladit všechny celoplošné sítě DVB-T2 (aktuálně Přechodová síť 11/multiplex 21, Přechodová síť 12/multiplex 22 a multiplex 24, v budoucnu i multiplex 23). Naopak multiplex 4, který dodnes lze v Pardubickém kraji naladit i z královéhradeckém Chlumu na kanálu 45, se v noci na zítřek definitivně odmlčí a na jeho kanálu odstartuje zmíněný multiplex 24 (stejný kanál využije i na Černé hoře a dokrývačích v Trutnově, kde již vysílá, a ve Vrchlabí). Pardubičtí diváci, kteří mají antény otočeny na sever, tak budou muset přelaďovat přijímače a pokud ještě nemají set-top box nebo televizor DVB-T2/HEVC, budou si je muset pořídit, nebo do srpna přetočit anténu na Slatiňany či Svitavy.

Multiplex 24 vylepší pokrytí východních Čech, zkoordinoval nový vysílač DVB-T2 na Černé hoře

Štítky