Je to dobrá zpráva nejen pro diváky z Královéhradeckého, ale i z Pardubického kraje, kteří mohou z Černé hory přijímat všechny čtyři celoplošné sítě DVB-T2 a nehýbat s anténou.

Nejen z královéhradeckého Chlumu, ale i z rozhledny na krkonošské Černé hoře bude pro východní Čechy vysílat televizní multiplex 24 v novém standardu DVB-T2. Jeho provozovateli, společnosti Digital Broadcasting, se podařilo zkoordinovat nový kmitočet, díky němuž výrazně zlepší dosah sítě. Multiplex 24 bude z Černé hory vysílat na kanálu 45, který nyní využívá multiplex 4 a který pro multiplex 24 využije i vysílač Hradec Králové – Chlum. S ním vytvoří Černá hora jednofrekvenční síť. Informoval o tom operátor sítě na svém webu. Spuštění multiplexu 24 z Černé hory uvítají ti diváci v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, kteří ze stejné lokality (ale ne ze stejného vysílače) přijímají multiplexy 21 a 22 (v budoucnu i 23) a nebudou tak muset kvůli příjmu multiplexu 24 upravovat příjmovou anténu.

Pokrytí Regionální sítě 7 z vysílače Trutnov – Černá hora rozhledna. Stejný vysílač a výkon využije i multiplex 24. (Zdroj: Progress Digital)

Usnadní regionalizaci sítě na východě Čech

Digital Broadcasting měl původně šířit multiplex 24 pouze z dokrývače Trutnov – Šibeniční vrch, stejně jako v případě multiplexu 4. Ten nikdy z Černé hory nevysílal, ale dceřiná firma Digital Broadcasting, společnost Progres Digital odtud šíří svoji Regionální síť 7. Stejně jako ona, i multiplex 24 bude moci z Černé hory vysílat maximálním vyzářeným výkonem 20 kW. Kmitočtový příděl od Českého telekomunikačního úřadu již operátor získal a plánuje jej spustit společně s dalšími vysílači a dokrývači multiplexu 24 pro Královéhradecký kraj příští úterý 23. června. Zároveň dojde k přeladění dokrývače Trutnov – Šibeniční vrch z primárního vysílače v Libereckém kraji na krkonošskou Černou horu, aby vysílal shodné regionální programy určené pro Královéhradecký kraj.

Rozšíření počtu vysílačů multiplexu 24 ve východních Čechách souvisí s regionalizací této vysílací sítě. Na rozdíl od multiplexu 4, který v DVB-T nenabízel možnost regionálního odpojování pro Královéhradecký a Pardubický kraj zvlášť, multiplex 24 bude vysílat v každém z těchto krajů na jiném kanálu a dokáže tak v obou nabízet odlišné regionální vysílání (v praxi to je však jedno, protože jediný regionální klient multiplexu 4 ve východních Čechách, který přejde do multiplexu 24, je východočeská televize V1, která vysílá pro oba kraje najednou tentýž obsah). V Královéhradeckém kraji využije multiplex 24 kanál 45 po vypínaném multiplexu 4, v Pardubickém kraji pak kanál 21. Finální síť DVB-T2 bud v obou krajích dostupná již od příštího týdne.

Programy vysílané v multiplexu 24

Urychlený start kvůli rušení s polským vysílačem

Digital Broadcasting musel urychlit start multiplexu 24 ve východních Čechách kvůli vzájemnému rušení jeho Přechodové sítě 13 a polského veřejnoprávního multiplexu 3 na kanálu 24. V Královéhradeckém kraji proto bude muset předčasně ukončit vysílání i multiplex 4 (jeho kanál 45 využije finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2), zatímco v Pardubickém kraji bude pokračovat ve vysílání až do 29. srpna (s výjimkou vysílače Ústí nad Orlicí – Andrlův Chlum, který vypne multiplex 4 rovněž příští týden). Původně k těmto změnám mělo dojít až koncem srpna, s čímž počítá i vládou novelizovaný Technický plán přechodu na DVB-T2. Do multiplexu 24 ve standardu DVB-T2 se přestěhují všechny programy z multiplexu 4 a také z Regionální sítě 7.

Finální multiplex 24 v současné době vysílá v Praze, Středočeském, Libereckém, Ústeckém, Plzeňském, Karlovarském a Jihočeském kraji. Šíří programy Nova, Nova 2, Nova Action, Nova Gold, Prima Comedy Central, Joj family, CS Mystery, Relax, Rebel, Galerie, TV ABC, Klenot TV, Sport 5 a regionální stanice Jihočeská televize, Zak TV, rtm+, V1, Info TV Brno a jižní Morava, TV Morava, TV Polar HD, LTV Plus a TVS.

Štítky