Pro sledování jediného Ultra HD terestrického vysílání v DVB-T2 NASA TV přicházejí v červenci na náš trh dva televizory vyráběné v Plzni firmou Hisense o velikosti obrazovky 55 a 65 palců.

Samozřejmě to není jediné využití televizorů řady U8QF s rozlišením 2160p x 3840, které výrobce řadí do kategorie UHD někdy též označované 4K. Toto rozlišení nabízí 4 x více detailů než je obvyklé a běžné Full HD, ve kterém své programy v DVB-T2 šíří ČT. Uplatnění jistě najdou i při příjmu ze satelitu nebo přes internet. Navíc, trh s audiovizuálními nosiči, nabízí Blue-ray disky označované UHD pro něž bude displej těchto televizorů také přínosem.

Co je nové oproti předchozí řadě U8B?

Nové televizory Hisense řady U8QF přinášejí pět zásadních novinek. Předně používají inovované ULED obrazovky s vrstvou kvantových teček, které jsou nově podsvícené celé – jedná se tedy o přímé, tzv. Full Array podsvícení. Tato změna zaručuje věrný obraz ve dne i v noci a široký pozorovací úhel. Nové obrazovky mají výrazně vyšší počet zón lokálního stmívání, a sice 180 oproti původním 16, a nabízejí proto skutečně hlubokou černou. Nové televizory jsou navíc vybaveny značkovým audiosystémem JBL s předními reproduktory pro dokonalý zvuk. Dalšího skokového vylepšení se dočkal i vlastní operační systém Hisense VIDAA U4.0, který nově nabízí i herní mód.

Pozor na pozorovací vzdálenost

Abychom mohli detaily UHD displejů vnímat, musíme podstatně zkrátit pozorovací vzdálenost. Britská BBC uvádí, že obvyklý „gaučový odstup“ v Evropě je 2,7m, což odpovídá optimální vzdálenosti u HD rozlišení zobrazovačům o velikosti 45“ až po 65“ u Full HD displejů, jak vyplývá z následujícího obrázku, kde je tato vzdálenost naznačena tečkovanou červenou linkou.

Pro UHD 4K displej je optimální pozorovací vzdálenost 1,2 m pro televizní obrazovku o úhlopříčce 65“ (165 cm). Teprve při této vzdálenosti vyniknou detaily čtyřnásobného rozlišení. Tato skutečnost pravděpodobně unikla reklamním tvůrcům výrobce, kteří distribuují pro tisk fotografie s mnohonásobně větší vzdáleností s názvem „Životní styl s ULED obrazovkou“.

 

Dívat se ze vzdálenosti 1,2m beze zbytku platí i pro nový 4K Ultra HD televizor Hisense 65U8Q s úhlopříčkou 65“ (165 cm), který se může pochlubit i dalšími špičkovými technologiemi i elegantním designem za skvělou cenu. Použité technologie v mnoha případech používají softwarové aproximace, které přibližují výsledný vjem signálům, které nemají všechny náležitosti standardizovaného UHDTV podle doporučení ITU R-BT.2020 (WCG-široký barevný gamut a HFR-vysoká snímková frekvence) resp. BT 2100, co se týká vysokého dynamického rozsahu HDR.

Co znamená ULED televizor?

Nejedná se novou zobrazovací technologii, ale ULED neboli Ultra LED je termín, který výrobce Hisense používá pro soubor 20 různých patentů kolem čtyř klíčových oblastí, jimiž jsou: HDR, WCG, Local Dimming (lokální stmívání) a MEMC. Co tyto technologie znamenají, a hlavně, k čemu jsou dobré?

HDR (vysoký dynamický rozsah) je zcela zásadní inovací na poli televizorů, srovnatelnou s přechodem na Full HD. Obraz získá – díky rozšířené reprodukci detailů v tmavých i světlých částech obrazu současně – větší dynamiku a přirozenější podání. Technologie HDR, tedy vysoký dynamický rozsah (s podporovanými standardy HDR10, Hybrid Log-Gamma, HDR10 + a Dolby Vision) zase zajišťuje rozšířenou reprodukci detailů v tmavých i světlých částech obrazu současně, větší dynamiku a přirozenější podání obrazu.

Široký barevný gamut (WCG) umožňuje rozšířené barevné podání bez přesycených barev (avšak pouze podle amerického standardu DCI-P3 a ne BT. 2020) a tak nabízí rozšířené barevné podání bez přesycených barev. K tomu slouží technologie Ultra Local Dimming, což přináší hlubokou černou a dokonalý kontrast řízeným lokálním stmíváním podsvícení panelu – ten je v případě ULED TV Hisense modelového roku 2020 podsvícený celý, jedná se tedy o přímé, tzv. Full Array podsvícení, nikoliv nepravé, tzv. Edge podsvícení pouze při krajích nebo v malé části obrazovky. Navíc se širokým pozorovacím úhlem. Centrem je rychlý čtyř jádrový procesor. Má špičkový jas 1 000 nitů, díky němuž poskytuje brilantní obraz i za dne bez zastínění. Rozdíl v kvalitě obrazu je značný.

A čtvrtou oblastí je Ultra Smooth Motion Rate (nahrazující HFR), který používá vyšší vnitřní obnovovací rychlost snímků (až 120 Hz) s vkládáním dalšího mezisnímku (MEMC) i v progresivním řádkování. Tím se dosáhne ostřejšího ohraničení při rychlých pohybech kamery, zejména u sportovních přenosů nebo akčních scén.

Televizor má zvukový systém JBL Audio založený na stereofonních předních reproduktorech a 20W zesílení. Podporuje Dolby Atmos, a s vestavěným interním dekódováním a aplikací psychoakustického zpracování poskytuje pohlcující zvukovou technologii, kterou znáte z kina.

Další možnosti sledování programů

Televizor 65U8QF využívá, stejně jako ostatní chytré TV Hisense, vlastní inteligentní platformu VIDAA U 4.0, která je jednoduchá, čistá, intuitivní a pohotová a nabízí podporu pro řadu streamovaných služeb, včetně YouTube, Netflix a Amazon Prime. Umožňuje využívat velké množství předinstalovaných aplikací včetně českých (VOYO, Filmbox Live, Lepší.TV, SLEDOVÁNÍ TV, Stream.cz ad.).

Další rozšíření šířeného obsahu, i archivního, představuje hybridní vysílání HbbTV po přepnutí pomocí červeného tlačítka. I když u nás televizní společnosti šíří hybridní vysílání ve verzi 1.5, společnost HISENSE byla první, která u nás přišla na trh s nejnovější verzí HbbTV 2.02 již v loňském roce.

Na zadní straně TV najdete čtyři vstupy HDMI 2.0, dva porty USB 2.0, CI (slot pro společné rozhraní), duální RF tunery, optický digitální výstup a ethernetový port. K dispozici je také vestavěné rozhraní Bluetooth a rychlé dvoupásmové Wi-Fi pro bezdrátová připojení.

Televizory HISENSE řady U8QF, které zaujmou i elegantním designem, budou k dispozici už v průběhu července ve velikostech obrazovky 55 a 65 palců za doporučené ceny v rozmezí 24 990 Kč až 32 990 Kč. Vyrábějí se v Plzni. Samozřejmě zde budou pro ty, kteří dosud nepřešli na nový standard DVB-T2 a jsou velmi vhodné pro ty, kteří chtějí sledovat NASA TV na vysílací síti 23.

Přehled parametrů podle webových stránek výrobce.