V Karlovarském kraji bude hotovo v červenci, v Jihomoravském kraji se přechod všech čtyř celoplošných televizních sítí DVB-T2 natáhne na červenec až říjen.

Ani posun harmonogramu přechodu na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2 nevedl k většímu sjednocení termínů vypínání celoplošných sítí DVB-T, přechodových sítí DVB-T2 a zapínání finálních sítí DVB-T2 v jednotlivých krajích. Přesné termíny přechodu základních vysílačů zatím zveřejnily pouze České Radiokomunikace, které samy provozují nebo technicky zajišťují vysílání multiplexů 1, 2, 3, Přechodových sítí 11 a 12 a finálních multiplexů 21, 22 a 23. Konkurenční společnost Digital Broadcasting, která provozuje multiplex 4, Přechodovou síť 13 a finální multiplex 24, sice zatím nové termíny přechodu na DVB-T2 nezveřejnila, již dříve ale deklarovala zachování původních dnů, pouze o čtyři měsíce posunutých dopředu. Jak to tedy bude vypadat ve všech krajích?

Vypínání celoplošných sítí DVB-T

Jako první obnoví vypínání celoplošných sítí DVB-T společnost Digital Broadcasting ve východních Čechách. Již příští úterý 23. června předčasně ukončí vysílání multiplexu 4 v Královéhradeckém kraji. Následovat bude 8. července multiplex 2 v Karlovarském kraji a 14. července multiplex 3 v Jihočeském kraji (tam je to poslední celoplošná síť DVB-T, která je zatím ještě v provozu). Nejrychleji dokončí přechod na DVB-T2 Pardubický kraj, který to zvládne za pouhý měsíc: 27. srpna vypne multiplex 1, 29. srpna multiplex 4 a 22. září souběžně multiplex 2 a 3. Naopak nejdéle potrvá vypínání celoplošných sítí DVB-T na jižní Moravě, kde začne 29. července a skončí 30. září. Až na výjimky se v žádném kraji nebudoi vypínat ve stejný den dva a více multiplexů najednou.

Tou výjimkou, jak se můžete přesvědčit v tabulce níže, je pouze zmiňovaný Pardubický kraj (souběžné vypnutí multiplexů 2 a 3). Ten také vypne multiplex 2 ve stejný den jako kraj Vysočina (22. září). Česká televize ukončí DVB-T vysílání svého multiplexu 1 koncem srpna v jediný den hned ve čtyřech krajích: 28. srpna se odmlčí v Pardubickém kraji, na Vysočině, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji (ve stejný den skončí i multiplex 2 v Libereckém kraji). Také to vypadá, že první celoplošnou sítí, která zcela ukončí DVB-T vysílání v České republice, nebude veřejnoprávní multiplex 1 České televize, nýbrž multiplex 4 společnosti Digital Broadcasting. Všechny termíny se vztahují pouze na základní vysílače velkého výkonu.

Vypínání přechodových sítí DVB-T2

Co se týká přechodových sítí DVB-T2, ty budou vypínat už pouze provozovatelé multiplexů určených pro komerční televize. Česká televize totiž svoji Přechodovou síť 11, která vysílala na většině území na kanálu 26, již celoplošně přetransformovala na finální multiplex 21, kterému zůstane zachován 26. kanál. Jedinou výjimkou byl Jihočeský a Ústecký kraj, kde již k vypnutí Přechodové sítě 11 došlo a ČT zde již provozuje finální multiplex 21 na definitivních kmitočtech. Přechodová síť 12, která je určena pro programy z celoplošných multiplexů 2, 3 a Regionální sítě 8, obnoví vypínání vysílačů začátkem července v Karlovarském kraji. Poté bude pokračovat až v září a říjnu. Poslední vysílač vypne 21. října ve Zlínském kraji.

To Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting vměstná vypínání zbylých vysílačů do jediného měsíce (pokud nepočítáme výjimečnou situaci v Pardubickém a Královéhradeckém kraji, kde se tak stane již 22. a 23. června). Na Vysočině a ve všech moravských krajích tato síť skončí během září a jako poslední přijde na řadu 28. září Zlínský kraj. Digital Broadcasting ukončil vysílání Přechodové sítě 13 již v sedmi krajích, České Radiokomunikace stihly před pandemií koronaviru vypnout svoji Přechodovou síť 12 v pěti krajích ze čtrnácti. Na termíny vypínání přechodových multiplexů DVB-T2 budou navázané úpravy společných televizních antén, které je třeba přeladit na kmitočty finálních sítí nové generace.

Zapínání finálních sítí DVB-T2

Jak již bylo řečeno výše, Česká televize už má zapnutou finální síť 22 v celé republice a nic se na jejím vysílání ve standardu DVB-T2 už nebude měnit. Jinak to je u finálních multiplexů DVB-T2 pro komerční televize. Multiplex 22 provozovaný Českými Radiokomunikacemi, který ve finále bude sloužit programům Primy a Óčka (nyní obsahově kopíruje Přechodovou síť 12), nyní vysílá v pěti krajích, multiplex 23, jehož součástí je nyní i jediný Ultra HD program v českém DVB-T2 – NASA UHD – dokonce jen ve třech a multiplex 24 v sedmi krajích. Se zapínáním těchto sítí v nových krajích se začne postupně. Již příští týden odstartuje multiplex 24 v Královéhradeckém a Pardubickém kraji, začátkem července multiplex 22 v Karlovarském kraji. Multiplex 23 obnoví své rozšiřování začátkem srpna v Plzeňském kraji.

Multiplexu 22 bude dokrytí České republiky trvat dva a půl měsíce, multiplexu 23 téměř tři měsíce a multiplexu 24 pouhý měsíc (s výjimkou zmíněných východních Čech spustí vysílání na Vysočině a celé Moravě během září). Jakmile dosáhnou všechny finální celoplošné sítě DVB-T2 plného pokrytí, dojde ještě k úpravě programové nabídky multiplexu 22, který přestane šířit 19 programů Přechodové sítě 12 a místo nich si ponechá stanice skupiny Nova, Barrandov, Šlágr TV, TV Seznam a několik dalších tematických kanálů. Posledním vysílačem DVB-T2, který bude v rámci druhé televizní digitalizace zprovozněn, budou 29. října Ploštiny u Valašských Klobouků (multiplex 23).

Štítky