Přijímač jakých na českém trhu moc není je určen ke skryté instalaci jak pro starší, tak pro novější televizory. Zabudován má totiž i otočný konektor SCART.

Za 699 Kč dostanete dalšího zástupce nezvyklé konstrukce s externím infračidlem a anténním vstupem i výstupem. A protože má zároveň i HDMI, nainstalujete si DVB-T2 prakticky na jakýkoli televizor.

Di-Way 2020 má externí zdroj i rozhraní USB pro přehrávání multimédií, a má také vše, co má každý klasický set-top box, včetně programové nabídky EPG. Navíc má i místo pro uložení tisíce rozhlasových a televizních kanálů a možnost programově nahrávat s využitím osmi časovačů.

Na takového prcka (a při takové ceně) je výbava více než slušná a podobný a stále ještě prodávaný Sencor SDB 550T z roku 2018 je navíc dražší (790 Kč). Di-Way může mít výhodu i v externím infračidle se zabudovaným displejem, které v pohotovostním režimu ukazuje čas.

Porovnejte si je…

Levný set-top box Sencor SDB 550T nabízí neobvyklé možnosti, dobré DVB-T2 i vynikající multimédia

Tradičně postavené menu nastavení je velmi dobře ovladatelné. A jak vidíte, má i zajímavé možností i když je bez regulace jasu externího displeje.

Snadné třídění kanálů

Provedení malého plastového, asi devadesáti gramového přijímače je slušné, instalace v rámci jedné obrazovky nabídla přednastavenou češtinu a Česko a rovnou také obrazový výstup nastavení na nižší Full HD (1080i). Mimochodem při jeho případné změně (vždy byste se měli snažit nastavit maximum toho, co umí váš televizor), Di-Way způsobně čeká na potvrzení operace. Tohle se dnes bohužel málo vidí a pokud to chybí a vy se netrefíte, můžete skončit hledáním kompatibilního televizoru nebo zkusit mačkat tlačítka poslepu. Právě tomu zabraňuje potvrzení, že nastavený režim video výstupu televizoru skutečně sedí.

Po zahájení ladění vidíme, že se stanice ukládají do dvou seznamů – jednoho pro televizní kanály a druhého pro rozhlasové, a to vždy od čísla jedna. V tomto okamžiku můžete začít s řazením kanálů (přes oblíbené položky nebo přes jednoduché fyzické přesunutí stanice na novou pozici), pokud ovšem nepotřebujete napájení antény. Jestliže ano, musíte do menu nastavení, povolit ho a znovu přeladit.

Televizní signál DVB-T/T2 chytám odrazem, což některým set-top boxům a televizorům vadí. Di-Way se k tomu sice často stavěl čelem a svých osmdesát, sto kanálů u mě obvyklých, naladil. Někdy jich ale byla třeba jen třetina. To je dnes bohužel běžné a těžko to set-top boxu vyčítat. V každém případě je tu výborné manuální ladění, a to jak podle frekvence, tak podle čísla kanálu a tak by to mělo vypadat!

Dálkový ovladač není ani kompaktní, ani „dospělý“. Je tak akorát, což se příznivě podepsalo na rozložení tlačítek.

Dobré ovládání

Menu nastavení je pohodlně ovladatelné kombinací šipek a Exit a dá se v něm pohodlně kolovat stejně, jako ve výpisu multimediálních souborů. Multimédia se ovládají prostřednictvím speciálních tlačítek na horní straně ovladače, pouze po časové liště vyvolatelné OK se dá šipkami skokově pohybovat, což nahrazuje funkci „jít na čas“, která tu není. A není tu ani softwarové ovládání na obrazovce.

Univerzálnější dálkový ovladač schopný částečného řízení televizoru se programuje stejně, jako například ten u Di-Way Pro-2020 DVB-T2 HEVC a v případě televizoru Panasonic VT20 spolupráce po chvíli snažení skutečně klapla.

Dálkový ovladač má rozumnou velikost a je bez samostatných tlačítek hlasitosti a volby kanálů, což obstarávají šipky.

Blízko OK, které v tuneru vyvolává seznam naladěných stanic, najdete i EPG a také přepnutí mezi rozhlasovými a televizními stanicemi. V případě těch prvních ale počítejte s tím, že zcela chybí šetřič obrazovky, takže v tomto směru je pro řadu majitelů set-top box nepoužitelný.

EPG zabírá výrazně menší část obrazovky než by mohlo a mělo. Výsledek vidíte sami…

Příliš drobné EPG

Programová nabídka je vzhledem k velikosti obrazovky zbytečně malá, má jeden náhled a ukazuje pořady pro pět kanálů na asi hodinu a půl. Přepínání mezi dny obstarávají nevýrazná tlačítka na obrazovce (volba „Čas“), jinak se v ní běžně pohybujete šipkovými klávesami. Změna stanice v EPG zároveň vyvolá změnu v tuneru, pořady se stahují po vstupu na multiplex.

U nahrávání z EPG jde upravit čas začátku a doba trvání (volba „Časov“). Můžete pochopitelně také nahrávat přímo tlačítkem Rec. Pokud ale tuto funkci vyžadujete (a platí to i o TimeShiftu), je třeba po zakoupení set-top boxu kontaktovat prodejce kvůli heslu (PIN), které funkce zprovozní. TimeShift je pak ještě třeba povolit v menu nastavení. Pokud se ptáte, zda to stojí za to, posuďte sami…

Nahrávky se ukládají do adresáře ALIDVRS2 a dále do podadresářů „[TS]2020-05-28.05.22.02-CT sport HD T2-73“. V ní už jsou jednotlivé soubory, jako „000.ts“ ovšem segmentované (i na NTFS) po asi 1 GB.

Nahrávat jde jeden kanál a na jiný, na témže multiplexu se můžete dívat. Di-way vám navíc správně omezí výpis stanic jen na příslušný multiplex z něhož nahráváte.

Tak by to mělo vypadat!

Ve správci souborů se dá kolovat a můžete se v něm přepnout mezi jednotlivými druhy multimédií. I tato funkce se poslední dobou vytrácí…

Výtečná kompatibilita ve videu

Správce souborů je výborný a zvyknete si na něj nejspíše rychle. Dá se v něm kolovat a video i fotografie spouští – po stlačení OK – do plné obrazovky. Problém je v podstatě jediný – nikde nevidíte celý název souboru, a to ani po spuštění, ani na tlačítku Info. Název také nerotuje, takže v tomhle směru budete často „chodit“ poslepu. Zejména u seriálových dílů.

Kompatibilita ve fotografiích a muzice je slabá a v prvním případě se přehrálo pouze JPG a BMP, v druhém jen MP3 a Di-Way nezvládl ani prostý WAV nemluvě o FLAC.

Ve videu je na tom set-top box nesrovnatelně lépe, popravdě výtečně! Přehrál se například čistý MPEG-4, AVC, AVCHD, XviD a DivX 5 (poslední dva formáty často nezvládnou ani výrazně dražší STB a TV) a potíže nedělal ani kodek HEVC, jak v podobě Full HD, tak v HD Ready. Di-Way zvládl i Full HD nahrávku z BBC (TS, cca 8 Mb/s) i profesionální nahrávku s tokem přes 20 Mb/s. A protože titulky (externí i interní) jsou překvapivě dobré (i když se jim nedá nastavit nic) a mají také dobře vybraný font jediné, co u videa vadí, je neschopnost zapamatovat si pozici při přerušení.

Jinak ovace a rozhodně možnost využít i jako přehrávač videa.

Výpis po druhém zmáčknutí tlačítka Info. První ukáže základní informace o pořadu a kanálu, třetí informace o vysílání, včetně například transpondéru a kvality signálu.

Nejen jako přijímač DVB-T2, ale také jako video přehrávač

Koncepce je obdobná jako u Sencor SDB 550T z roku 2018, což není nic proti ničemu. Přijímač je lehounký (95 g), slušně zpracovaný a příliš nehřeje se ani po několika hodinách provozu. Vylepšení představuje dobře čitelný displej umístěný na externím infračidle a ve výbavě najdete i oboustrannou samolepku pro jeho připevnění typicky na rámeček televizoru.

Firmware je dobře odladěn, potíže nebyly v tomto ohledu žádné. Škoda, že nejde regulovat jas displeje a škoda, že ve videu přes USB nejde nastavit čeština i když si s ní přijímač rozuměl snad vždy. Multimédia typu foto a hudba sice nejsou nic moc, ale video to bohatě vynahrazuje. Použití je tak všestranné, obrazová kvalita i na DVB-T2 slušná a díky koncepci a velikosti set-top boxu ho uplatníte třeba i na chatě. Nemluvě o tom, že převážet se dá velice snadno, takže pokud potřebujete i toto, tady budete doma.

Hodnocení

  • PRO: cena/výkon, excelentní výbava, včetně samolepky a kabelu HDMI, dobré ovládání a rozumný dálkový ovladač, vynikající kompatibilita ve videu přes USB, včetně na set-top box výborných titulků, ale…
  • PROTI: …při přerušení se nepamatuje pozici, rozměrově zbytečně malé EPG

Štítky