Za překvapivě rozumnou cenu 37.990 Kč (140 cm) si můžete pořídit naprosto unikátní přijímač nejen co do vlastností, ale hlavně co do vnějšího designu, tedy stylu.

K tomu získáte hladkou zadní stranu (je tu rozlehlý kryt), jednoduchý, ale apartní podlahový stojan (tyčky) a celkově něco, co vás nejspíše na dlouho uchvátí. Nebude divu…

Samsung uvedl The Serif loni a také jsme ho vyzkoušeli v méně rozměrné verzi QE43LS01. A protože je zabudovaná obrazovka stejná, článek pojmeme trochu jinak. Vše další, společné, najdete u recenze loňského modelu.

I letos tato stylová řada přichází ve třech úhlopříčkách – 109 cm (43″, 29.990 Kč), 124 cm (49″, 32.990 Kč) a 140 cm (55″) – a jsou tu dvě (pastelové) barvy: klasická bílá, které výrobce říká „Cloud White“ (nádech slonové kosti – zapůjčená varianta), a světle modrá nebo-li „Cotton Blue“.

Na zcela unikátní podobě televizoru se podíleli průmysloví designéři Ronan a Erwan Bouroulleceovi a krom toho vytvořili i motivy s listem či texturou tkaniny určené zejména pro obrazovku v režimu Ambient. Motiv se zobrazuje například když je televizor vypnutý, pustit si k němu můžete i čas, počasí, atd.

The Serif ale není jen prostá designová hříčka. Je přímo nabit poslední technologií Samsungu a někdy takovou, jakou u jiných televizorů hned tak nenajdete. Třeba NFC.

Jinak je zabudována obrazovka LCD (QLED) s rozlišením Ultra HD (4K), kompletní tunerová sada, HbbTV 2.0.1 a je tu také prakticky bezchybně provedená funkce Multi View dovolující náhled na dva různé zdroje videa, včetně zrcadlení obrazovky z mobilu (PgP – obraz v grafice, nikoli PiP – je tu jedna sada tunerů).

Unikátní televizor Samsung QE43LS01 Serif v domácích podmínkách aneb „Extra těžká designovka“

Jednoduchá montáž podstavce, skvělé ladění na pozadí…

Instalace je opět rychlá, dodávané nožičky podlahového podstavce buď našroubujete nebo nikoli. Pokud ne, Serif bude stát na zemi nebo na nějaké skříňce sám o sobě – proto profil ve tvaru „I“ – a na tohle si vystačí sám.

Po zapojení do zásuvky s 230 V se objeví nejprve výběr jazyka (bohužel abecedně neseřazený), pak následují dotazy týkající se tuneru, země a připojení k domácí síti. Samsung si opět vše ladí na pozadí, zatímco vy dokončujete další kroky. Posledními dotazy jsou případné použití adaptivních režimů pro obraz a zvuk (asi se vyplatí i u vás doma) a tzv. Tap View díky kterému jen ťuknete o okraj obrazovky a TV spárujete s mobilem. Potřebujete k tomu ovšem mobil Samsung a Android 8.1 a vyšší a aplikaci SmartThings. Jinak na horním okraji najdete místo pro NFC a po zapnutí této funkce je vám taktéž automaticky nabídnuto spárování se vcelku libovolným mobilem.

Třídění kanálů, ovládání či práce s domovským menu jsou naprosto stejné, takže vás odkážeme na další recenze.

 

Western Digital WD40EFRX: velmi slušná práce nejen pro domácnosti

TESTOVALI JSME S TELEVIZOREM: Nejen s tímto přijímačem jsme vyzkoušeli disky WD Red určené speciálně pro servery a provoz ve stylu 24/7. Pracují se zápisem typu CMR (Conventional Magnetic Recording) a jsou tak vhodné i pro oblíbená disková pole typu RAID.

Disky WD Red určené speciálně do datových serverů si své dobré jméno získaly už dávno. Western Digital je momentálně nabízí v provedení 2,5″ a 3,5″ a v kapacitách od 1 TB do 14 TB většinou ve verzi CMR (více zde).

Varianta s kapacitou 4 TB (3.599 Kč, 3,5″) nahradila – ve čtyř šachtovém multimediálním serveru Synology DiskStation DS414j, který je už nějaký čas součástí všech testů TV a STB, které s ním zvládnou pracovat – tutéž verzi se 3 TB (WD30EFRX). Idea je taková, že jeden vyměněný disk bude sloužit jako vzdálená fyzická záloha, druhý bude k serveru připojen přes USB a poslouží jako doplňková záloha okamžitá (nikdy nevíte…). Nové WD40EFRX jsou pak i nadále provozovány v systému RAID 1, což autorovi, který je na svých datech veskrze závislý, přišlo po konzultacích jako nejvhodnější.

Pokud po něčem obdobném taktéž pokukujete, vyhraďte si na dosti náročnou výměnu hodně času a v případě Synology DS414j bylo hotovo za asi 25 hodin i když v průběhu operace je prý možné s daty nadále pracovat, byť sníženou rychlostí (zkoušeno jen velmi opatrně).

Disky WD WD40EFRX už zabudované v serveru Synology.

Po několika letech provozu disků typu WD Red (3 TB a nyní krátce 4 TB) nemá smysl mluvit o spokojenosti (jen by se to zakřiklo), ale snad postačí, když budeme mluvit o „bezproblémovosti“ (pokud se neporouchá hned na začátku, většinou už drží) a příjemně tichém běhu. Výměna byla sice trochu náročnější, ale s pomocí společnosti Kobe, se to podařilo. Ne všechno si totiž obslužný software Synology DSM udělá sám a v tomto ohledu ještě potřebuje dopracovat. WD Red (CMR) se však zatím zdají být příjemně dotažené, s výtečnou zárukou a konec konců i s dobrým poměrem cena/výkon, protože i data (a jejich případná obnova…) něco stojí. Pokud byste si je srovnávali s tzv. desktop edicí, což disky vhodné do serveru právě nejsou, nezapomeňte se podívat na stránku u Kobe, kde se mimo jiné píše: „WD Red je mimořádně dostupná alternativa k enterprise diskům (Red Pro, Gold). Cenový rozdíl proti desktop Blue edici je do 15%, neplatí se autorské poplatky!“ Možná pak usoudíte, že to skutečně nemá smysl. Mimochodem je tu i hezké porovnání s dalšími řadami disků.

Western Digital vedle WD Red s 5400 otáčkami, nabízí i verzi Pro se 7200 otáčkami. Rozhraní je stále stejné – SATA, 6 GB/s, záruka se ovšem prodloužila ze tří let na pět.

Parametry WD WD40EFRX: 3,5″, rozhraní SATA 6 Gb/s, 5400 ot./min., 64 MB vyrovnávací paměti, přenosová rychlost až 150 MB/s (samostatné rychlosti pro zápis a čtení nejsou udávány), technologie zápisu CMR, MTBF 1 mil. hodin, 25 až 28 dBA, rozměry (švh) 102 x 26 x 147 mm, záruka 3 roky.

 

Zrcadlení obrazovky z mobilu. Na televizoru se pak nejprve objeví náhledová okna režimu Multi View (zrcadlená obrazovka plus aktuální stanice z tuneru, foto níže) a vy si vybíráte, zda ponecháte obě okna, nebo jen jedno.

EPG (skoro) opět bez diskusí, excelentní kvalita zrcadlení z mobilu

Ovládání je stejné, jako u jiných televizorů s operačním systémem Tizen poslední doby a v ceně také dostanete stejný kompaktní dálkový ovladač i když tentokráte v „šik“ bílé podobě.

Programovou nabídku nemá smysl rozebírat, je opět výtečná, takže jediný problém, který jsme s jedním modelem 2020 měli (Samsung QE55Q70T), je skok na další den. Funkci jsme bohužel nenašli ani tady i když s jiným televizorem z letošní kolekce, Samsung UE32T4302, problém nebyl.

HbbTV je spuštěno hned po instalaci, což je proti minulým letům velmi příjemná změna, krátké vyzkoušení na hlavních kanálech neukázalo problém. Vnořené reklamy navazovaly, změna kvality fungovala i když u FTV Prima to nejsme schopni vyzkoušet stejně, jako iPrimu bez reklam; nemáme přístup a tentokráte si ho autor už odmítl zaplatit.

Abyste mohli nainstalovat aplikace, musíte se přihlásit k účtu u Samsungu. V základu na liště dostanete ty na placených pozicích, lokální, či dobře lokalizované, tu už ale nejsou, takže je třeba jít do tržiště aplikací výrobce. Aplikace jsme ale v minulosti vyzkoušeli mnohokrát i když nová verze Tizenu vyžaduje jejich nové schválení (uvidíme, jak to vlastně bude, protože v tomto ohledu zatím dostáváme různé informace).

Pokud chcete vědět, co mají televizory Samsung k dispozici, podívejte se do našeho aktualizovaného článku.

Zrcadlení obrazovky z mobilu bylo, přes Wi-Fi směrovač (router) Strong Dual Band Gigabit Router 1200, pohodové a v případě Samsung Galaxy Note 8 bylo i obrazově vynikající a v kvalitě zdroje (rozdíl nebyl k poznání). Bohužel Samsung stále neodstranil hlášení ve spodní části obrazovky televizoru říkající, že „pro návrat do Multi View stiskněte…“.

Hlášení tak bylo celou dobu vysvíceno na obrazovce, což dosti rušilo.

Sony Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 a certifikovaným Wi-Fi Miracast se přes všechnu snahu nepodařilo s televizorem propojit, naopak u TCL Plex (Android 10) šlo vše jak po drátku a kvalita přeneseného obrazu byla stejná jako u Note 8, takže naprosté a často neviděné maximum. Včetně opět nemizejícího hlášení na spodní straně obrazovky. Jediný rozdíl mezi Plexem a Note 8 spočíval v tom, že u TCL Plex nezhasla obrazovka, takže se zbytečně vybíjel.

Režim Multi View po připojení mobilu se zrcadlením obrazovky (vyfotil sám sebe… :).

Jaký je Serif 2020? Výtečný…

Multimédia jsou na tom stejně, jako u loňského modelu, nemluvě o chování při práci s obsahem HDR. Čím se tedy liší Serif 2020 od Serifu 2019? Obrazovka je stejná a stejné je podsvícení v rámu. Je tu ale jiná verze firmwaru u níž prý jde především o režim Ambient a také mírné odlišnosti v domovské nabídce. To je ale zcela jedno! Daleko důležitější je to, že obraz i resamplování z nižší kvality či rozlišení, včetně příjmu DVB-T2,  jsou stále vynikající. Pokud jste slyšeli o problémech s tunery, nemůžeme sloužit, protože tohle posoudit nelze. K tomu by bylo zapotřebí obkroužit republiku a zkoušet na desítkách míst. Navíc se síť DVB-T2 stále buduje a tudíž mění, takže je to třeba nechat na dobu, kdy bude vše alespoň trochu ustáleno. U autora dnes v tomto ohledu zlobí i jiné televizory jiných značek a také řada set-top boxů.

A závěr? Samsung Serif QE55LS01T představuje nejen designovou perlu, ale také televizor s výtečnými vlastnostmi a pokročilými technologiemi, které nezastarají ani za pět let. Potěší ale třeba i obraz v režimu zrcadlení z mobilu či obousměrné Bluetooth Audio, takže si můžete poslat muziku do televizoru a využít i nějaký externí reprosystém pro zvuk z TV (vnitřní repro se následně automaticky vypne). Serif by si ale rozhodně zasloužil zdvojené tunery, a to i přesto, že umí obraz v obraze z vnějšího zdroje (mimo tunery). Jak vidno, nemůžeme mít všechno. Včetně například kovového provedení.

P. S. Modrá? Hm…

Hodnocení

  • PRO: parádní styl, možnost umístit TV na podlahový stojan i na skříňku (vše v ceně a panel je navíc v prvním případě umístěn ve správné výšce), výtečný obraz i resamplování, parádní obousměrné Bluetooth s NFC, stabilní a rychlý o. s., excelentní kvalita zrcadlení obrazovky z mobilu, ale…
  • PROTI: …stále s rušivým a nemizejícím hlášením na TV, někomu bude chybět konektor RJ-45 (Ethernet LAN), bez Dolby Atmos, Dolby Vision a DTS