Letos v únoru u CRA certifikovaný model pro příjem českého DVB-T2 vybavený HbbTV 2.0.1 nám zapůjčila společnost Alza (děkujeme!). Jde o novinku pro rok 2020 a obsluhuje ho stále lepší a lepší operační systém Tizen, takže můžete využít všech aplikací svých rozměrnějších kolegů.

Možná se ptáte, proč vám stále servírujeme televizory Samsung. Inu, „největší“ Korejec letos značně v uvádění novinek předběhl konkurenci o čemž jsme se už zmiňovali. Sehnat v této době něco jiného se nám přes všechnu snahu nepodařilo a jak říká klasik, „jsme stále v očekávání…“

Nicméně tento měsíce, resp. na přelomu června a července, se to už konečně změní a první známky cítíme už teď. tedy v době dopisování této recenze. Můžete se tak těšit i na výrobky dalších značek, zejména Sony a TCL.

Samsung UE32T4302 je postaven na platformě UA49RU7100K na které najdete například i přijímače s úhlopříčkou 140 či dokonce 191 cm (Samsung UE75TU7172UX). Certifikován byl s firmwarem „T-KTSU2DEUC-0207.50“ a na stejné platformě a se stejným firmwarem pracuje i vyšší model Samsung UE32T5372 nabízený za 8.490 Kč.

Testovaná T4302 a vyšší T5372 jsou letos také jediné dvě řady s rozlišením HD, které Samsung nabízí. V prvním případě jde o HD Ready a cenu 6.990 Kč, v druhém o Full HD a cenu 8.490 Kč. Obě řady jsou tak říkajíc chytré (zmiňovaný firemní o. s. Tizen) a zastupuje je v letošní nabídce jediná úhlopříčka, a to 81 cm (32″).

Televizor s obvyklou lesklou obrazovkou kupodivu nemá satelitní tuner, ale naopak – taktéž kupodivu (!) – má HbbTV 2.0.1 a protože je certifikován na příjem českého DVB-T2/HEVC u CRA, máme funkce potvrzeny, což je nejdůležitější právě u HbbTV 2.0 (na pokus o test u České televize nedbejte…).

Televizor Samsung UE32T4302 nám zapůjčila společnost Alza u níž ho také zakoupíte a na odkazu můžete vidět i zákaznické recenze a poradnu.

Televizory Samsung 2020: nové podsvícení, bezrámečkový design a poprvé Wi-Fi 6 i HbbTV 2.0

Pohodlná instalace s vynikajícím laděním kanálů na pozadí

Připojení anténního svodu je sice vzadu, ale připojení napájení překvapivě na pravém boku, kde je i druhá sada rozhraní. Montáž dvou plastových nožiček je snadná a rychlá a ani instalace netrvá dlouho. Pro připojení k internetu, resp. domácí síti, můžete využít i tlačítko WPS, jen Wi-Fi „n“ na frekvenci 5 GHz se nekonala, a to je určitě zklamáním.

Jinak se opět ladí na pozadí a k instalaci můžete využít i mobilní telefon. Mimochodem Samsung už před časem oznamoval, že nebude propagovat operační systém svých televizorů, ale po vynulování nastavení a spuštění instalačního procesu se objevilo „poháněn Tizenem…“

Co se týče třídění kanálů, volbu najdete v jejich seznamu a využijete buď seznamů oblíbených stanic, nebo fyzického přesunutí jedné stanice. I přesto, že se volba jmenuje „změnit číslo“, dělá se to výběrem stanice a jejím následným přesunutím šipkovými tlačítky.

EPG/Guide je na ovladači pěkně po ruce, OK však seznam kanálů nevyvolá. To zajišťuje tlačítko CH LIST, které nad horní šipkou stejně, jako vstup do domovské nabídky.

Tradiční dálkový ovladač, takže i přímé vyvolání HbbTV…

Na televizoru kupodivu není žádné ovládání, včetně tlačítka pro uvedení do pohotovostního režimu. Vše tedy řídíte dálkovým ovladačem klasického vzhledu a tudíž i s barevnými tlačítky pro vyvolání HbbTV a numerickou částí.

Menu nastavení, stejně jako vstup do aplikací či do vyhledávání, najdete na Home, nicméně na dálkovém ovladači můžete přímo vyvolat vstupy a výstupy a také je tu menu nastavení – Settings.

OK v tuneru vyvolá informaci o kanálu a vysílaném pořadu, pokud chcete seznam naladěných stanic můžete jít buď přes domovské menu (Home, ikona domečku), přes EPG/Guide, nebo tlačítko CH LIST.

Multimédia se ovládají kombinací speciálních tlačítek, šipek a OK, je tu ale také softwarové ovládání na obrazovce, který ve spuštěném videu zobrazí právě OK.

Programová nabídka patří k tomu nejlepšímu co na českém trhu najdete. Přechod na další den byl u tohoto televizoru snadný a stačí se podívat na nápovědu vpravo nahoře, kde vidíte příslušné tlačítko. To ovšem u dříve testovaného a podstatně dražšího Samsung QE55Q70T chybělo.

Výtečné EPG, pohodlné chytré funkce

Programová nabídka je tradičně rychlá a bez zvukové prodlevy jak při vstupu, tak při odchodu. Jak vidíte ze snímku, je k dispozici pro celou řadu stanic a je tu také obrazový náhled.

Po EPG, nazývaném zde Guide, se můžete volně pohybovat, přechod na další den byl přes tlačítko „přetáčení videa“ (rychloposuv) bezproblémový. Programová nabídka se stahuje klasicky po vstupu na multiplex a představuje to nejlepší co můžete na trhu najít.

HbbTV je už konečně spuštěno hned po instalaci (mělo by to platit o všech letošních modelech TV) a na kanálech ČT a Primy bylo bez potíží. Jen při zkoušení „ČT testu HbbTV 2.0“ se opět ukázalo, že jde o nějakou podivnost, protože ani tento televizor s certifikovaným HbbTV 2.0 „neuspěl“ (výsledek 88 %). To ale ostatně žádný a už nám jich prošlo rukama hodně! ČT má ovšem svou hlavu a nic neřeší, resp. jen děsí majitele nových přijímačů, což je dosti neseriozní.

Co se týče aplikací, je tu standardní o. s. Tizen, takže tu najdete vše obvyklé a řeč o tom už byla několikrát. Nicméně mezi základními aplikacemi na liště ještě stále nejsou ty pro domácí podmínky, jak tomu bylo minulý rok. Tomu jsme se už ale věnovali u testu prvního televizoru značky z modelové kolekce 2020/2021, Samsung QE55Q70T.

Pokud chcete vědět, co „největší Korejec“ nabízí za aplikace, podívejte se na náš speciální článek na toto téma.

Televizor překvapivě nabízí tlačítko pro vyvolání menu nastavení ve kterém se nedá kolovat (to ani jinde). Obrazové volby mj. nabízejí i zvýraznění kontrastu, což tu bylo zapotřebí, nebo teplotu barev, či vyvážení na bílou. Na takového prcka…

Multimédia sice bez XviD, ale s výbornými titulky a s FLAC HD

Multimédia představují klasický Samsung jak ho známe už dlouho. Správce souborů je zcela stejný jako jinde a tudíž nabízí pouze ikonový náhled ve dvou řadách, takže toho moc nevidíte. A protože ikony někdy obsahují i obrazové náhledy (do textového výpisu se přepnout nedá), může zobrazení souborů chvíli trvat a tohle je jedno z mála míst, kde si trochu počkáte. A je tu ještě další věc. To, co se ukáže na obrazovce se nemusí přehrát a platí to bohužel i o videu v DivX 5 a XivD. Obrazové náhledy sice vidět byly, ale televizor soubory přehrát nedokázal a tato drobná chybka se táhne už několik let. Výborné je naopak to, že vůbec nevadí dlouhé názvy souborů. Pokud na jeden z nich najedete, televizor ho dole pod ikonovým výpisem ukáže celý.

A co televizor zvládá přehrát ve videu? Zejména čistý MPEG-4, AVC a AVCHD. Poradí si i s kontejnerem MKV, pokud je v něm kompatibilní formát, třeba X.264 nebo H.265/HEVC, a velmi příjemně zachází s externími titulky, kterým jde nastavovat všechno možné a výborně jsou vybrány i velikosti písma. Po napojení na server se navíc ukázalo, že to zvládá i u videa ze sítě, a to dnes skutečně není zvykem!

Jinak si Samsung poradil i s nahrávkou z BBC (TS) s tokem kolem 8 Mb/s a bez zaváhání zvládl i profesionální záznam s tokem přes 20 Mb/s ve Full HD (BDAV).

V případě fotografií přehraje 3D snímky v MPO jako 2D JPG, zvládne ale také klasické JPG, PNG a kupodivu i BMP. Formátová kompatibilita u hudby je taktéž vynikající a problém například nedělal ani FLAC HD na různých vzorkovacích frekvencích. Kdyby nebylo absence zejména často používaného XviD, bylo by to prakticky na jedničku s hvězdičkou.

((Samsung UE32T4302 – Info, 2. zmáčknutí.jpg))

Obrazově jednoduší, ale přece jen se dá vylepšit

Televizor není nejlevnější i když na druhou stranu je platforma Tizen spolehlivá a vyzrálá a také rychlá. Nicméně konkurovat mu nepochybně hodně bude o tisícovku levnější TCL 32S615 s Android TV mající výhodu minimálně v satelitním tuneru, což pro někoho může být rozhodující. Ten u Samsungu najdete až u vyššího, a dražšího, modelu T5.

Televizoru by rozhodně slušelo Wi-Fi 5, tedy „ac“, bohužel ho ale nemá, navíc má Wi-Fi 4 (vysvětlení zde) jen na 2,4 GHz, a to je za danou prodejní cenu málo. Na stránkách Samsungu se ještě píše, že je zakázáno zrcadlení obrazovky, ale to se nepotvrdilo a bez problémů jsme se s Galaxy Note 8 napojili.

Aplikací je tu více než dost a jsou tu i slušná multimédia, i když absence DivX a Xvid mrzí a pochopitelně také podpory DTS, což ale platí o všech televizorech nejen z letošního roku. Multimédia přes USB i velkokapacitní síťové médium patří k silným stránkám televizoru nemluvě o výtečném a rychlém EPG a celé řadě lokálních, nebo dobře lokalizovaných aplikací nejen pro IPTV/VoD.

Obrazově byl televizor na první pohled poněkud nemastný a neslaný a v režimu Standardní bylo vidět příliš mnoho jasu a méně kontrastu a například i zvláštní poměr zelená/červená. Nakonec se ukázalo, že přednastavené obrazové režimy nestojí za moc nikdy, což asi bude pro řadu zákazníků poněkud nešťastné. Nebojte se ale obraz upravit a k dispozici máte řadu parametrů. Navíc se vždy (!) můžete vrátit k výchozím hodnotám. Pokud tomu věnujete trochu času, určitě dostanete něco více koukatelného i když se dnes v těchto úhlopříčkách na obrazovou kvalitu moc nehledí. Ostatně řada značek už je ani sama nevyrábí a Samsung momentálně nemá nic menšího než 81 cm.

Ve výsledku je televizor dobrý až velmi dobrý i když je pochopitelně škoda pár zbytečných omezení, které by přijímači v této ceně dodaly trochu šťávy. V každém případě pokud vám finance nevadí (a samozřejmě vzhledem k ceně např. i rozlišení HD Ready) a požadujete spolehlivý „chytrý“ televizor, solidní operační systém, rychlé EPG a také řadu domácích aplikací IPTV/VoD, tady budete nejspíše doma.

Hodnocení

  • PRO: stabilní operační systém, výborné HbbTV 2.0 spouštěné nyní hned po instalaci, spousta dobrých aplikací, rychlý náběh TV a rychlé a kvalitní EPG, klasický ovladač s barevnými tlačítky, výtečné externí titulky v multimédiích, ale…
  • PROTI: …nepřehrává ani XviD, ani DivX, pouze Wi-Fi 4/2,4 GHz, pro někoho i to, že chybí ovládání na televizoru

Štítky