První televizor značky pro sezónu 2020/2021, který jsme obdrželi na vyzkoušení, patří k vyšší LCD třídě, má plošné podsvícení diodami LED, výbornou výbavu a Android TV 9.

Vyšší střední třída LCD, jak bychom mohli XH9 také nazvat, má klasicky hodně lesklou obrazovku s rozlišením Ultra HD (4K) a zmiňovaný Direct LED s lokálním tlumením (zóny nevedeny). Dvě série (XH90 a XH95), které řada zahrnuje, se od sebe poměrně dost liší. Cenově je to pak, při testovaných 140 cm (55″), asi osm tisíc. Ty jdou na vrub propracovanějšího obrazového procesoru, vylepšeného HDR a pár drobnostem typu podsvícený dálkový ovladač a hlasové vyhledávání (u nás stále nefunkční). Poměrně významnou odlišností může být režim optimalizace obrazu a zvuku podle podmínek okolí, Ambient Optimisation. A v praxi funguje i když ne tak dobře jak jsem očekávala, naladěn konkurencí.

A kam vlastně série XH95 s obrazovým procesorem X1 Ultimate patří? Nad ní jsou už jen dvě řady OLED a dvě vrcholové LCD řad ZH8 a ZG9. Těsně pod XH95, je XH90 s plošným podsvícením a obrazovým procesorem X1, stejný pak používají i řady, série, XH8. Jen už mají podsvícení v rámu, tedy Edge LED.

Tolik k uvedení do situace a nyní přímo k zapůjčenému modelu Sony KD-55XH9505, který zakoupíte za 46.999 Kč.

Zmiňovaný podsvícený dálkový ovladač najdete od 55 palců výše, daleko víc ale vezměte v potaz to, že nožičky jsou zcela po stranách obrazovky, takže pozor, aby se vám televizor v této podobě vůbec vešel na skříňku nebo nějaký televizní stolek. Dobře je to vidět na jednom snímku ve fotogalerii výše. Nožičky se však dají prohodit a otočit směrem dovnitř, čímž působí jako běžný podstavec.

Výbava televizoru zahrnuje Wi-Fi 5, Bluetooth 4.2, včetně podpory externího audia a Android TV 9 v opět upravitelné podobě. Více jsme se mu věnovali v přelomové verzi 8, které uživatelské prostředí devítky odpovídá.

Domácí obrazovka (Home, domeček) je upravitelná snadno, u prvních přijímačů s verzí 9 ale zlobila a úpravy se někdy sami vracely skoro k originálnímu stavu. I u této novinky 2020 jsme sice na některé nesrovnalosti narazili, ale domovská nabídka se v průběhu testu nezměnila ani jednou.

Audio systém je zajímavý i když bychom v této ceně čekali přece jen něco víc. Složen je totiž ze dvou plnorozsahových reproduktorů vyzařujících do podstavce, dvou výškových reproduktorů a dvou otvorů bassreflexu, který je umístěn taktéž na spodu panelu. Zesilovač pak rozděluje výkon ve stylu 2x 10 W plus 2x 5 W, stále se tak bavíme o systému 2.0, který má pouze posíleny výšky. Technologii Sony označuje jako Acoustic Multi Audio a najdete ji u modelů s úhlopříčkou 55″ a výše.

Klasicky náročná instalace Androidu, ale včetně třídění kanálů (!)

Smontovat podstavec složený ze dvou nožiček a dvou dílů na každou vyžaduje značnou dávku hlavoruční dřiny a když to všechno máte, začnete možná přemýšlet k čemu jsou pátý a šestý šroubek sice stejného průměru, ale zcela jiného tvaru. Nakonec zjistíte, že opět spojuje nožičku a stojinu, ale mezi dva plnohodnotné šrouby by se stejný třetí nevešel. Pokud o smontovaný televizor na nožičkách zavadíte, poměrně dost se kýve a tohle se japonským inženýrům poněkud nepovedlo.

Televizor v této ceně by měl na podstavci výrazně tužší i když si to nepředstavujete tak, že když do něj strčíte ohrožuje jeho stabilitu. To ani omylem! Jen to nepůsobí moc dobře.

Sony o nožičkách mluví jako o „nenápadných“, což lze přejít jen s úsměvem (nebo jiným výrazem), protože jsou všechno jen ne nenápadné! Dají se namontovat ve dvou polohách a v té nejčastěji zobrazované jdou zároveň s boční stranou obrazovky. Oba smontované díly podstavce se pak do panelu je zespoda zastrčí, což jde patřičně ztuha. Celek s nožičkami po stranách působí tak nějak podivně. Mimochodem ani samotný panel není příliš odolný na zkrut a chová se tak trochu jako jednoduchá plastovka o pomalu 35.000 levnější. Ostatně hmotnost panelu je jen 16,8 kg…

Balení televizoru představuje kombinaci klasicky drobivého a už trochu potrhaného polystyrenu a kartónové krabice, která se však dá otevřít i na spodu, čehož si asi před tím nikdo nevšiml, takže ji otevíral shora.

A aby legraci nebyl konec, baterie Panasonic v dálkovém ovladači se zmohly na jedinou akci – zapnout televizor. Pak se tiše odebraly do věčných lovišť, takže našinec nutně musí přemýšlet (společně se stavem obalové techniky), kolik toho vlastně má zapůjčený přijímač za sebou. Pojďme ale ke zprovoznění televizoru.

Osvětlení dálkového ovladače se zapíná automaticky, což sice není zcela ideální, nicméně když ho chvíli necháte v klidu, vypne se. Pak ho stačí jen (v příšeří nebo ve tmě) vzít do ruky a hned se tlačítka osvítí a funguje to výborně. Jejich popisky, pokud jsou mimo tlačítka, ale vidět nejsou, takže si například pozici vypnutí zvuku musíte zapamatovat.

Tzv. Rychlé nastavení pomocí telefonu Android je něco tak složitého, že raději zvolte nastavení tradiční nebo možná vyrostete z kůže. Letošní novinkou v instalaci je možnost nechat si rovnou a na jeden zátah, po přihlášení k vašemu účtu na Google Store, nainstalovat některé nejen lokální aplikace. Například šlo o Markízu, Skylink Live TV, MX Player či VLC Player, což je hodně šikovné a hlavně to šetří čas.

Poté následuje krátký průvodce Android TV, videoukázka a pak se konečně dostáváte k instalaci jako takové u níž si ani letos společnost Sony neodpustila nutnost zadat rodičovský zámek, který je pro většinu (nejspíše drtivou) domácností naprosto zbytečný (nejspíše požadavek nějakého velkého trhu). Pak teprve následuje výběr tuneru a ladění (včetně přímého výběru CZ/SK seznamu Skylinku). Celé je to androidovsky únavné a o ladění na pozadí si můžete jen nechat zdát. A to tu ještě máme nabídku aktivace Apple Airplay, která nešla odmítnout, jen přeskočit, a následně se neustále zobrazovala v oznámení, takže bylo třeba (po instalaci), jít hlouběji do nastavení Androidu, kde se už naštěstí vypnout dala. Tak to vypadá, když se nám robotek zaplete s nakousnutým jablkem…

Pokud budete chtít pro připojení k domácí síti, potažmo k internetu, využít Wi-Fi, odehraje se to bez rychlého připojení přes tlačítko WPS, které se vůbec nenabídlo. K dispozici je však slušná softwarová klávesnice, takže heslo nejspíše zvládnete zadat rychle. Daleko lepší je ale dokoupit něco jako výtečnou bezdrátovou mini klávesnici s dotykovou destičkou Tesla TEA-0001, protože s ní je vše snazší nejen u úvodní instalace.

Na závěr celého martyria, ale budete – po zásluze – odměněni! Sony totiž jako jedna z mála značek nabídne navýsost logickou věc, totiž seřazení kanálů. Dělá se to sice po jednom, ale chytře! Jednak prostým přesunutím na novou pozici, jde to ale také přes výběr stanice a přímé zadání čísla pozice. Takhle nějak by to mělo vypadat i když výběr třeba jen souvislého bloku by se hodil.

Na závěr vám televizor nabídne optimalizaci na vaše domácí podmínky a pokud souhlasíte, zjistí situaci (u zvuku odrazem, jinak přes čidla) a upraví parametry. A to i obrazové. Možná se to vyplatí, ale v domácnosti autora nebyl rozdíl nijak velký, u obrazu spíše minusový.

Menu nastavení je sjednocené s Google Android TV. Pokud do něj ale vstoupíte přes tlačítko na ovladači, narazíte nejprve na tzv. Rychlá nastavení, kde si můžete upravit položky, což je vynikající.

Přepracovaný ovládací styl, stále bez kolování v nabídkách

Na televizoru není žádné ovládání, pouze na spodní straně uprostřed je elektronické tlačítko pro „vypnutí“ televizoru. Vše tedy obstarává nový dálkový ovladač Sony TV VRC 001 představující kombinaci infračerveného a Bluetooth, který kupodivu nebylo zapotřebí úvodem párovat.

Jak můžete vidět ze snímků, jeho rozložení není špatné i když z nepochopitelných důvodů se málo používané tlačítko vstupů a výstupů přestěhovalo ke kurzorovému kříži. EPG/Guide je tak trochu bokem (dá se na to zvyknout), což je dvojnásobná škoda, protože se zároveň používá k vypsání seznamu kanálů. Rozložení tlačítek posuďte sami…

Jsme u Sony, a to už hodně, ale hodně dlouho používá pro přepínaní mezi naladěnými kanály právě EPG. OK v tuneru nevyvolá žádnou funkci, v multimédiích záleží už na konkrétní aplikaci a třeba VLC fungovalo s OK bezproblémově jako Pause/Play.

Sony také v posledních letech zlikvidovalo své dodatečné Action menu. Nyní na dálkovém ovladači vidíte tlačítko s ozubeným kolečkem, které nejprve vyvolá rychlé volby, můžete ale z něj vstoupit do celého nastavení, které je nyní totožné se vstupem přes Home. Sony tak menu nastavení sjednotilo, což je na jednu stranu dobré, na druhou Google televizorům právě nerozumí, takže má menu nastavení Androidu uspořádáno jinak, než by bylo zapotřebí. Částečně absenci voleb (a špatného pořadí v menu) kompenzují právě Rychlá nastavení a s výhodou můžete využít toho, že položky jsou zde upravitelné. Zatím se nový systém jeví spíše kladně (kolovat se nikde bohužel nedá), uvidíme u dalších přijímačů.

Spolu se změnami na dálkovém ovladači, ale počítejte s tím, že zvykat si budou nejen ti, kteří přejdou z jiných značek, ale i ti, kteří vlastnili Sony. Zvláště matoucí to může být pro majitele starších TV.

EPG, zde nazývané Guide, nabíhá bez prodlení a zvukového výpadku a má i malý obrazový náhled. Škoda, že tlačítko pro jeho vyvolání není více po ruce.

Vynikající programová nabídka, bezproblémové HbbTV

EPG je rychlé a bez zvukové prodlevy, což je příjemné překvapení nemluvě o tom, že tohle dokáže málokdo. Navíc je se zvukem a obrazovým náhledem a pokud si zadáte upozornění na pořad a televizor vypnete, probudí se z pohotovostního režimu. Takhle má nějak vypadat výtečné EPG a tohle je nejen výtečné, ale přímo jedno z nejlepších na domácím trhu! Navíc televizor nezaváhá ani když se chcete přepnout na kanál u něhož není stažena nabídka pořadů (stahuje se po vstupu na multiplex). V tomto případě se po stlačení OK na kanálu objeví jen tlačítko Sledovat, pořady se stáhnou vzápětí.

HbbTV je spuštěno hned po instalaci a je tu ve verzi 2.0.2 , výrobky pro Slovensko pak mají pouze HbbTV 1.5. Zkoušeno bylo na ČT, FTV Prima a na Nově. Na obou komerčních stanicích fungovalo přepnutí mezi pořadem a reklamou, a to i v případě té vnitřní. Na ČT byl opět vyzkoušen tzv. „test HbbTV 2.0“ a opět to nedopadlo (77 %), stejně, jako u spousty dalších výrobků a výrobců. Jak se zdá, jediný, kdo má HbbTV 2.0 správně je Česká televize. Všichni ostatní světoví výrobci televizorů ho mají implementováno chybně.

U ČT, ale už nepřekvapí nic!

Nabídka na tlačítku Home je stejná, jako loni a skončíte v ní hned po instalaci. Sony ale udělalo to, co mnozí další nedělají – vezme vás totiž přímo na ikonu TV, kterou tak stačí jen odmáčknout. Stejné tlačítko máte i na ovladači a můžete si ho naprogramovat třeba na přepnutí na nějaký vstup nebo na tuner.

Výborné aplikace, zrcadlení přes Chromecast i Bluetooth Audio

Co se týče aplikací, už jsme je zmiňovali v instalaci. Zkoušeny byly jen namátkově a zrychleně, podrobněji se k nim dostaneme v některých dalších testech. Pracoval VLC Player, a to včetně přehrávání ze sítě, což loňský rok zlobilo, při krátkém vyzkoušení fungovala i Lepší.TV, Skylink Live TV (stačí ji jen spárovat s aplikací v mobilu přes vyfocení QR kódu), Pohádky a také například předinstalovaná Markíza. U HBO GO tentokráte neklaplo připojení přes webovou aktivační stránku, nakonec se ukázalo, že je daleko lepší a jednodušší spustit aplikaci třeba na mobilu a v menu nastavení zadat přímo aktivační kód. HBO by mělo v tomto duchu změnit nápovědu na obrazovce televizoru.

Sony doporučená Rakuten TV ohlásila, že není dostupná v naší zemi (na jiných TV jiných značek se ale použít dala) a taktéž doporučenému MX Playeru se dálkovým ovladačem vůbec nedalo říci, kde má hledat soubory.

Velkým pomocníkem byla v tomto okamžiku, pro zadání přístupových údajů, mini klávesnice Tesla TEA-0001. Mimochodem při stahování dalších aplikací, resp. jejich vyhledávání, se snad nikdy nenabídla softwarová klávesnice, takže řetězec znaků přes ovladač zadat nešel. Ještě, že zafungovala klávesnička…

Operační systém Android TV 9 a firmware televizoru byly v době testu plně aktuální, pro sdílení obrazovky je k dispozici Google Chromecast, Wi-Fi Miracast nikoli, což bylo ověřeno díky mobilu Sony Xperia XZ, který používá Miracast v certifikované podobě.

Zrcadlení bylo opět zkoušeno se třemi mobilními telefony různých výrobců s různými operačními systémy. Zmiňovaná Xperia XZ (F8331) se systémem Android 6.0 šla bez potíží přes Chromecast napojit, a to přehrávala video v podstatě v kvalitě zdroje. Samsung Note 8 s o. s. Android 9.0 má, stejně jako Sony, oboje, ale o výběru si aplikace rozhoduje sama. Nicméně využit byl zjevně Chromecast stejně, jako u TCL Plex s Android 10.

Vše probíhalo přes Wi-Fi směrovač (router) Strong Dual Band Gigabit Router 1200 (více informací najdete tady) s Wi-Fi 5.

Při pokusu použít televizor jako vstupní audio systém pro mobil jsme úspěšní nebyli. Televizor se sice například s TCL Plex dokázal spárovat, ale tímto způsobem využít nešel. Opačný způsob jsme vyzkoušeli s výtečným Bluetooth reproduktorem Sencor Sirius SSS 6400N. A klapl skoro okamžitě, takže sloužil jako audio výstup televizoru, přičemž jeho reprosystém byl automaticky odpojen. V tomto okamžiku se televizoru navíc dá vypnout i obraz, což je zajímavá funkce. A můžete to udělat i při TV vysílání, včetně rozhlasové DVB stanice. To bude ostatně nutné, protože si to televizor neudělá sám a jen spustí na obrazovce pohyblivé logo. Název stanice byl ale ve spodní části nadále vysvícen.

Multimédia nemá smysl u Android TV rozebírat, záleží na zvolené aplikaci, ale podívejme se na podání obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR, který jsme vyzkoušeli ve standardech HDR10, HLG a Dolby Vision.

A i když ho televizor nijak neoznámí, podání bylo slušné zejména v přesvětlených scénách. V těch zatmavených bylo nastavení jemnější než by možná zasluhovalo, ale vždy je třeba zdůraznit poměrně vysokou subjektivnost této funkce. HDR je o tom, že jste „přítomni natáčené scéně a vnímáte ji vlastníma očima“. K tomuto podání se snaží dobrat všichni výrobci, ale protože je to vysoce individuální, a seřídit se nedá, je to tak, jak to je.

Po zmáčknutí tlačítka Info+ vidíte toto. Nic dalšího se neobjevovalo ani na jiných kanálech.

Dobrý, ale…

Na jednu stranu trochu zaráží málo bytelný návrh a složitější montáž podstavce. Doplňkové funkce, resp. výbava, včetně Bluetooth Audio, jsou však vynikající, EPG taktéž.

Obraz je sice při dobrém zdroji velmi dobrý a stejně jako resamplování, ale podle našeho názoru ceně neodpovídá stejně, jako například udržení pohybové ostrosti na méně kvalitním zdroji videa. Jinak řečeno: Pokud televizoru dodáte na vstupu kvalitu, odmění se kvalitním výstupem. To v případě DVB-T2 platilo jen o kanálech šířených v HD, včetně České televize, a samozřejmě i o 4K kanálu NASA TV UHD. Bohužel horší vstup s nižším a nízkým datovým tokem či rozlišením, jakoby se televizor vůbec nesnažil vylepšit a působí to, jakoby s ním prakticky nic nedělal. A bylo to znát i přes USB a u videa přes lokální síť. Takovýto výsledek bychom čekali od televizoru za patnáct, dvacet tisíc, ale nikoli zde!

Když se to sečte, byl by to výborný televizor při ceně někde pod 30.000 Kč, ale za dané peníze poměr cena/výkon, resp. cena/obraz, prostě neodpovídá. Co se v tomto okamžiku děje s obrazovým procesorem, který najdete i v dvou vyšších řadách s obrazovkou OLED je záhadou. A právě kvůli němu jsme si navíc televizor půjčovali.

Co se týče případné úpravy obrazu, jsou tu dobře přednastavené režimy, kterých je celá řada a najdete mezi nimi například i Dolby Vision Bright, Dolby Vision Dark či Kalibrovaný Netflix. V menu nastavení pak můžete něco málo upravit, ale voleb není příliš mnoho, resp. jedná se zejména o hrátky s firemními elektronickými udělátky typu Motionflow, Reality Creation, apod. V tomto okamžiku překvapil po instalaci zapnutý režim Film, nikoli jako přednastavený obrazový režim, ale jako položka hluboko v menu nastavení Googlu. Zdálo se také, že je problém s obrazovou auto kalibrací, která nefungovala jak měla, a to ani po opětném použití.

Co můžeme ocenit, vedle toho co je uvedeno v hodnocení, je to, že Android TV 9 nevykazoval problémy, které se objevovaly v minulém roce a v průběhu krátkého, ale intenzivního testování se tak například neukázaly potíže se znovuobjevováním odebraných vodorovných lišt v nabídce Home. To a výborná výbava je ovšem při ceně skoro padesát tisíc korun trochu málo.

Hodnocení

  • PRO: zajímavý nový ovládací styl, vynikající a rychlé EPG, Bluetooth Audio, podsvícený dálkový ovladač, ale…
  • PROTI: …na rozložení, stejně jako na ovládání, si budou muset zvyknout nejspíše i dlouholetí majitelé Sony TV, zvukově maximálně průměrný, pokud nedostane kvalitní video na vstupu, obrazově rychle vadne, poněkud málo bytelný návrh