Zkoušíme první z novinek oznámených pro český a slovenský trh letos v květnu. A zkoušíme ji v úhlopříčce 140 cm v úvodní řadě C71 s cenou od zhruba 18.000 Kč.

Jak už jsme vás před časem informovali, společnost TCL dvě klíčové řady televizorů střední, resp. vyšší třídy – C71 a C81 – představila pro český a slovenský trh na virtuální tiskové konferenci (odkaz níže). I když se občas píše něco jiného, obrazovka s rozlišením Ultra HD (4K) je u obou řad vždy LCD QLED (nikoli OLED), což je dáno i tím, že TCL je členem aliance zaměřené na prosazování tohoto typu panelu.

Jak se obě řady liší, najdete v našem dřívějším článku, zde se věnujme zapůjčenému modelu s operačním systémem Android TV 9, HbbTV 2.0.2 a plošným podsvícením Direct LED. Za cenu 18.490 Kč je už jen tohle slušné!

C715 přichází v bezrámečkovém designu (rámeček jen po stranách, s výjimkou spodní strany) s lesklou obrazovkou (50 Hz) s rozlišením Ultra HD (4K) v úhlopříčkách 127 cm (50″), 140 cm (55″) a 165 cm (65″). Už i tato řada podporuje audio systém Dolby Atmos a dokonce i DTS-HD. A zejména obsah s vysokým dynamickým rozsahem HDR (více zde), a to v podobě HDR10, HDR10+ a Dolby Vision. Dvojice širokopásmových reproduktorů klasicky vyzařuje do podstavce, tunerové osazení je kompletní a kodek H.265/HEVC podporuje TCL, jak na DVB-T2, tak na DVB-S2.

TCL uvedlo na evropský trh televizory vyšší střední třídy s Android TV 10

Na Android poměrně svižná instalace, kovové nožičky

Rozhraní najdete na pravém boku, pod nimi je pak mechanické vypnutí zabudovaného mikrofonu a joystickový ovladač s OK/vypnutím/zapnutím uprostřed. Při montáži na stěnu se k němu nejspíše dostanete (záleží na montáži), navíc je tato část zezadu skosená a od kraje je ovladač necelých 11 cm. Bude to ale nejspíše těsné.

Montáž kovových kvalitně zpracovaných nožiček je snadná – pasují jen jedním směrem, a to ven. Následně zjistíte, že stabilita přijímače je bezproblémová a panel se ani nervózně neklepe, když do něj například ťuknete.

Instalace televizoru, potažmo o. s. Android TV, je dlouhá, ale nebyla tak únavná jako jinde i když na ladění v pozadí můžete zapomenout. Nicméně po výběru češtiny se najede na ČR, některé věci jdou přeskočit avšak při připojování přes Wi-Fi musíte zadávat heslo. V klávesnici na obrazovce se však dá kolovat, což jde i v menu nastavení TCL (v menu Androidu už nikoli), takže je vše svižnější.

Tunery vybíráte na závěr, přednastaveny byly ty pozemní a pouze digitální. Následně ještě vyplňuje celou řadu souhlasů s čímsi, pozor si dejte jen u ochrany osobních údajů, kde kupodivu nebyla zaškrtnuta automatická aktualizace firmwaru.

Po završení instalace skončíte v domovské nabídce Android TV, bohužel TCL neudělalo to, co mělo, totiž nedalo ikonu pro přepnutí do TV vysílání na první místo, takže jsme se nacházeli na Netflixu, což na druhou stranu může být (placený) zájem. Nicméně jsme u Android TV 9, takže aplikace mažte a přesouvejte a pochopitelně hned na první místo je nejlépe dát zmiňovanou ikonu TV. Zajímavé také je, že po instalaci nebyla mezi doporučenými aplikacemi jediná lokální a tohle jde určitě udělat lépe.

Třídění kanálů zajistíte buď přes oblíbené položky, nebo fyzickým přesunem a funguje výtečně třeba i v rámci prohození dvou kanálů.

Rozměry jsou 595 x 57 x 104 mm (švh) a dálkový ovladač má jen pár tlačítek. Vpravo dole vidíte zvýraznění dialogů, ikona Bluetooth obstará přepnutí na vstup a po jejím delším podržení se přejde do párovacího režimu.

Zvuková lišta Bose TV Speaker je výborným doplňkem pomalu každého televizoru

VYZKOUŠELI JSME S TELEVIZOREM: Nijak velká, přesto výborně hrající a vhodná skutečně pro drtivou většinu televizorů. Sice není nejlevnější, ale obstará vám i docela slušné basy bez externího „basáku“, který ovšem jde napojit přes kabel.

Zajímavá a na pohled dobře zpracovaná i vybavená zvuková liště za 7.690 Kč je bez displeje, což trochu komplikuje ovládání, se zprovozní vysloveně během chvíle. Je určena těm, kteří si chtějí dopřát kvalitního zvuku bez toho, aby museli „soundbar“ různě nastavovat a ladit. Prostě ho zapojíte a jedete a můžete mít i automatické zprovoznění v okamžiku, kdy televizor zapnete a on začne hrát. Delším podržením tlačítka on/off se totiž přepnete do režimu automatického spuštění zvukové lišty zároveň se zapnutím televizoru, resp. zvuku, a tady nejde o žádné nespolehlivé HDMI (CEC), nýbrž o vlastní detekci signálu, takže to fungovalo i na optickém audio vstupu.

Mínusem je nepochybně příliš stručná příručka, takže na některé funkce musíte přicházet sami. Škoda absence displeje nebo nějakého lepšího uskupení více LED, protože nevidíte nastavenou hlasitost. U basů je to už lepší. Jakmile totiž zapnete jejich zvýraznění, dvě LED vám ukazují v jaké jste fázi. Zvýraznění ne vždy funguje a záleží na druhu muziky. Co fungovalo výborně bylo zvýraznění dialogů, což dnes hodně potěší a je to i jeden z důvodů pro nákup. Dalším může být třeba obava před složitou prací se zvukovou lištou, což bohužel často platí, ale nikoli zde. Prostě ji vemte, napojte k televizoru přes dodávaný optický kabel (ideálně) a máte vystaráno i při běžném televizním vysílání na DVB-T2, kde je lepší zvukový projev taktéž hodně znát. Potěší ale i ve filmovém zvuku a Warcraft – První střet v 5.1 rozezněl menší místnost více než slušně. A že je to více peněz a že nemá přehrávání z USB a třeba rádio? Inu idea Bose udělat tuhle velmi příjemnou hračičku co nejjednodušší má něco do sebe! Navíc dovoluje přímé přehrávání přes Bluetooh a klidně mohou být spárovány i dva telefony.

Kompletní test zvukové lišty najdete na digirevue.

Udané parametry: žádné zvukové, vstupy/výstupy: HDMI (ARC), digitální optický audio vstup, stereo audio vstup (jack, 3,5 mm), výstup na externí subwoofer.

 

Na úzkém dálkovém ovladači televizoru je prakticky všechno nejdůležitější pěkně po ruce.

Výborné ovládání, důležitá tlačítka hned po ruce

Jsou tu dvě menu nastavení: TCL do kterého se dostanete z dálkového ovladače přes ikonu s ozubeným kolečkem a menu Google Android TV do kterého se vstupuje přes domovskou nabídku, ale jde to i přes menu TCL a volbu „Více nastavení“.

V prvním menu se dá s výhodou kolovat a nastavíte tu základní věci jako obraz a zvuk, v druhém už to nejde a zde například zjistíte verzi Android TV, ovlivníte napájení či televizor vrátíte do továrního nastavení.

Dálkový ovladač představuje tyčinku jakou známe i z jiných přijímačů značky a do ruky padne výborně. Výborné je i rozložení tlačítek, takže máte po ruce, jak EPG/Guide, tak Home, menu nastavení i kontextovou nabídku.

OK v tuneru vypisuje seznam kanálů, což nemá chybu; většinou, někdy je třeba použít speciální tlačítko List a tohle by mělo TCL dořešit! V multimédiích se chová podle aplikace, například ve VLC Playeru či firemním přehrávači obstará minimálně Pause/Play.

Programová nabídka ukazuje spoustu stanic, stažení pořadů se klasicky provádí po vstupu na multiplex.

EPG se zvukem, pohodlná úprava domovské nabídky

Programová nabídka je bez obrazu ale se zvukem, který se navíc nepřeruší v případě vstupu a odchodu. Na zapůjčeném přístroji, resp. na dané a aktuální verzi firmwaru, se sice chovala trochu různě, ale funkčnost zůstala zachována. Po EPG jsme se totiž mohli volně pohybovat, někdy (okolnosti se nepodařilo specifikovat) si však televizor po přechodu na novou stanici provedl i její přepnutí v tuneru. Jiná potíž nebyla.

OK na aktuálním pořadu vyvolá vstup na kanál, na pořadu budoucím si pak může nastavit připomenutí na pořad. Televizor se dokonce probudí z pohotovostního režimu.

EPG by bylo vynikající, kdyby se pro změnu dne nemuselo vystoupat na kanál na pozici jedna a je škoda, že tohle není na kontextovém menu, které pouze vyvolává filtry pořadů. Posun na první stanici v pořadí je naštěstí docela svižný, protože se jak v EPG, tak v seznamu naladěných stanic můžete pohybovat hned po několika kanálech najednou (po vypsaných na jedné obrazovce).

Domovská nabídka na tlačítku Home upravená podle potřeby (úpravu provedete po vyjetí na vodorovné liště zcela vlevo a také delším podržením OK na ikoně aplikace. Škoda, že se na liště TV neobjevovaly nejsledovanější stanice.

O aplikacích pro Android TV 8 a 9 toho bylo na těchto stránkách napsáno dost, takže jsme se omezili na krátké vyzkoušení funkčnosti u HBO GO, Lepší.TV a VLC Playeru, a zejména firemní aplikace TCL pro práci s hudbou, videem a fotografiemi, Centrum médií. A tu je třeba pochválit. Například po přerušení si pamatuje pozici ve videu, umí vše přehrávat na jeden zátah.

HbbTV není po instalaci spuštěno a musíte si to zařídit sami v menu nastavení. Stačí ho jen povolit. „Červené tlačítko“ bylo zkoušeno na hlavních kanálech kde fungovalo, včetně vnořených reklam, pokud byly k dispozici. Pokus o test HbbTV 2.0 České televize opět prokázal, „nekompatibilitu“ přijímače (výsledek 85 %), tedy přesněji řečeno údajnou nekompatibilitu, což je ovšem problém všech u nás zkoušených TV a tudíž jen a jen problém ČT. Obavu tak mít netřeba, protože představa, že jsou nekompatibilní všichni světoví výrobci je poněkud absurdní.

Test obsahu s vysokým dynamickým rozsahem HDR jsme provedli jak se systémy HDR10, tak s Dolby Vision (zkušební video s HDR10+ se stále sehnat nepodařilo). Televizor obsah slušně oznámí v levém horním rohu a Dolby Vision byl tak říkajíc na úrovni; nemám odzkoušeno tolik TV, abych to dokázal lépe posoudit. HDR10 se projevoval lépe v přesvětlených scénách, ty zatmavené byly podávány jemněji než má autor rád, ale je to vysoce individuální, což je třeba vždy zdůraznit. Mimochodem televizor si dobře rozuměl se zvukovým systémem Dolby Atmos a skutečně ho prověří. Vše bylo zkoušeno s oficiální aplikací TCL pro multimédia.

Seznam kanálů na tlačítku OK. Přes položku Organizovat vstoupíte do třídění stanic.

Jaký je? Opět výborná nabídka

Pokud chcete televizor s operačním systémem Android TV, což má svá pro i proti, TCL opět ukázalo, že ho umí navrhnout a vyrobit tak, aby byl na úrovni s nejlepším firemním systémem současnosti, což je Tizen od Samsungu. Pracuje rychle, což potvrzuje v EPG i při běžných operacích. Dá se – díky vlastnímu menu nastavení a výbornému menu kontextovému – lépe ovládat než obdobně vybavená konkurence a je spolehlivý (upravit jen potřebuje chování OK v tuneru). Právě implementace operačního systému a schopnost nasadit jeho novou verzi rychleji než ostatní a přitom stále kvalitně, je nejsilnější zbraní TCL. A samozřejmě i to, že společnost je schopna u daného přijímače aktualizovat o. s. minimálně dvakrát. V této souvislosti je si třeba uvědomit, že dnes u „Smart TV“ nejde o výdrž televizoru jako takového, nýbrž o schopnost o. s. a aplikací udržet vámi zakoupený přijímač tak říkajíc up-to date co nejdéle. V tom je výhoda firemních o. s. a jedna z nevýhod Androidu. To a nespolehlivý Google, který dokáže aplikaci Youtube na TV odříznout po třeba čtyřech, pěti letech provozu.

Pokud se ptáte po obrazu zvuku, stačí to jen stručně: obojí je nadprůměrné, a to včetně resamplování z horší kvality vstupu a práce s pohybovou ostrostí (Bose ovšem zvuku dodal ještě více šťávy…). I když televizor na sportovní přenosy není příliš vhodný (který v této cenové relaci je?) snaží se, a to se nutně musí zamlouvat.

V jednom obchodě se ještě někdo ptal po času mezi přepnutím stanice. To trvá asi 4 s, resp. o trochu méně, zapnutí TV většinou kolem 30 s, ale i o třetinu méně, avšak pokud si v menu Googlu povolíte volbu rychlého zapnutí nastartujete televizor z pohotovostního režimu za asi 7 s, ovšem za cenu zvýšené spotřeby (neudává se).

TCL dělá co umí a dělá to dnes lépe než konkurence, nebo v některých ohledech minimálně stejně. Potvrzují to nejen výše zmiňovaná slova, ale například i schopnost nabídnout ve vlastním menu kolování, což urychluje a zpříjemňuje ovládání. Nemluvě tom, že poměr cena/výkon, na který čeští kupující naštěstí stále hodně slyší, je tu opět hodně vysoko.

Hodnocení

  • PRO: design bez rámečků s kovovými nožičkami, cena/výkon, svižný a spolehlivý o. s., výborný dálkový ovladač a dobré ovládání, dostupné vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku, EPG bez zvukového výpadku a s probuzením z pohotovostního režimu, ale…
  • PROTI: …bez obrazu, HbbTV není po instalaci spuštěno, pro někoho možná i to, že chybí USB 3.0