UVNITŘ MAPY POKRYTÍ – Digital Broadcasting dnes ukončil vysílání svojí Přechodové sítě 13 z jihočeských vysílačů České Budějovice – Kleť a Dačice – Urbanecký vrch.

Pokud jste z jižních Čech a dosud jste si nepřeladili přijímač DVB-T2 na nový vysílací kanál tematických programů skupiny Nova, Primy Comedy Central, Joj family, CS Mystery a dalších programů Přechodové sítě 13, ode dnešního rána místo nich vidíte černou obrazovku. Provozovatel této sítě, společnost Digital Broadcasting, totiž ukončil souběžné vysílání Přechodové sítě 13 a finálního multiplexu 24, které v novém standardu DVB-T2 nahrazují již vypnutý multiplex 4, jenž vysílal v normě DVB-T. Ke změně došlo v noci na dnešek na vysílačích České Budějovice – Kleť a Dačice – Urbanecký vrch, kde zmíněné programy přestaly vysílat na kanálech 24 a 32 a dostupné jsou už pouze na kanálu 30.

Pokrytí vysílačů, na nichž skončilo vysílání Přechodové sítě 13 (kanály 24 a 32) a lze z nich zachytit finální multiplex 24 (kanál 30):

Telekomunikační úřad problém nevyřešil

Přechodová síť 13 měla na jihu Čech původně ukončit vysílání již 20. února, kdy Digital Broadcasting ukončil v regionu vysílání multiplexu 4 a spustil finální multiplex 24 v novém standardu. Protože se však tato finální síť 24 na kanálu 30 vzájemně rušila s vysíláním multiplexu 3 z vysílače Jihlava – Javořice, operátor nadále zachoval i vysílání Přechodové sítě 13. Diváci v dosahu vysílačů Kleť a Urbanecký vrch, kteří chtěli nadále pozemní cestou zdarma přijímat vysílání tematických kanálů Novy a dalších programů komerčních televizí ze sítě Digital Broadcasting, tak měli jedinou možnost, jak si je zachovat: naladit Přechodovou síť 13 na kanálu 24. Operátor zároveň ponechal v provozu multiplex 24, který se na kanálu 30 rušil s multiplexem 3.

Situaci řešil Český telekomunikační úřad (ČTÚ), na který se obrátila jak společnost Digital Broadcasting, tak České Radiokomunikace, jejichž dceřiná společnost Czech Digital Group provozovala multiplex 3 z jihlavské Javořice. Problém se však nepodařilo eliminovat: v právu byli oba provozovatelé sítí, protože se řídili platným Technickým plánem přechodu na DVB-T2. Vzájemné rušení Přechodové sítě 13 a multiplexu 3 tak pokračovalo až do 25. května, kdy České Radiokomunikace multiplex 3 na Javořici vypnuly (šlo o jediný zachovaný termín původního harmonogramu přechodu na DVB-T2, který nebyl dotčen posunem druhé televizní digitalizace kvůli vládním opatřením proti šíření koronaviru). Digital Broadcasting ale pokračoval ve vysílání Přechodové sítě 13 na jihu Čech i poté.

Programy šířené ve finálním multiplexu 24

Kolize na kanálu 30 skončila již 25. května

Teprve dva dny po vypnutí multiplexu 3 na Vysočině a ukončení vzájemného rušení na kanálu 30 Digital Broadcasting oznámil, že Přechodovou síť 13 vypne začátkem druhého červnového týdne: „V noci z 8. na 9 června 2020 dojde k vypnutí šíření televizních programů v rámci Přechodové sítě 13 z lokalit České Budějovice Kleť (kanál 32) a Dačice Urbanečský vrch (kanál 24). Vaše oblíbené televizní programy můžete z uvedených lokalit sledovat od 20. února 2020 na kanálu,“ uvedl operátor v tiskové zprávě. Kanál 30 je pro celoplošnou síť Digital Broadcasting definitivní, přechodem na něj změny ve vysílání tohoto operátora na jihu Čech končí. Ostatní celoplošné sítě DVB-T již na finální kanály DVB-T2 přešly a čeká se pouze na vypnutí DVB-T vysílání České televize v multiplexu 1.

Finální multiplex 24 společnosti Digital Broadcasting šíří programy Nova, Nova 2, Nova Gold, Nova Action, Prima Comedy Central, Joj family, CS Mystery, Relax, Rebel, Galerie, Klenot TV, TV ABC a Jihočeská televize. Kolize na kanálu 30 se netýkala všech lokalit v Jihočeském kraji. Digital Broadcasting v řádném únorovém termínu ukončil vysílání Přechodové sítě 13 z vysílačů Prachatice, Vimperk a Volary, z nichž bylo možné výše zmíněné programy naladit už pouze na kanálu 30 ve standardu DVB-T2.

Štítky