Samsung svými profesionálními panely vybavil jedno z nejmodernějších televizních studií v Evropě. A nejen to! Vybavil ho obrazovkami složenými z maličkatých LED žárovek.

Společnost momentálně nabízí videopanely třech typů. Jednak klasické LCD, jednak významně vylepšené LCD označované ve firemní hantýrce jako QLED (jiný druh tekutých krystalů) a jsou tu také obrazovky ze skutečných diod LED, a to v provedení LED Wall a MicroLED (Micro LED). Na rozdíl od LCD, technologie LED (další informace zde) nepotřebuje podsvícení, takže je v tomto ohledu stejná, jako OLED (Organic Light-Emitting Diode).

Světlo však nevyzařuje na organické bázi, ale zajišťují ho miniaturizované LED žárovky, které se v poslední době dostaly do zcela nové fáze.

Obrazový bod, pixel, je typu RGB, tedy složen z červené, zelené a modré LED diody a tohle pochopitelně nemá nic společného s podsvícením LCD obrazovek typu LED. Tohle je, jako kdybyste obrazovku udělali právě z onoho podsvícení…

Co se týče systému MicroLED, první přijímač představil Samsung na veletrhu CES 2018 v Las Vegas a měl úhlopříčku 191 cm (75″) při rozlišení Ultra HD (4K). V CNN Prima News je však instalován profesionální systém LED Wall (nebo také „Fine Pitch LED Wall“) i když na stránce s obrazovkami, panely, které k tomu byly použity (model IF012J) najdete i odskok na „LED for Home“ k čemuž se ještě dostaneme. Vše je navíc vymyšleno velmi chytře, takže máte k dispozici i webový konfigurátor videostěn a najdete v něm dokonce i variantu pro venkovní použití. Ostatně níže vidíte snímky odchycené právě z tohoto konfigurátoru na který se stojí za to podívat (je volně dostupný).

Videostěna na recepci není LED Wall, ale je složena z LCD displejů s úhlopříčkou 140 cm (55″). Jak vidíte, tady už jednotlivé obrazovky rozeznáte.

Základem technologie LED Wall, a v CNN Prima News tomu nebylo jinak, jsou moduly (pro naše přiblížení jim říkejme i panely) ze kterých si videostěnu skládáte právě prostřednictvím zmiňovaného konfigurátoru. V případě venkovního použití je rozměr metr na metr, v případě použití vnitřního je rozměr modulu, jednoho videopanelu, 0,806 x 0,453 m.

V CNN Prima News se však nenachází pouze unikátní LED Wall, ale jsou tu i desítky dalších obrazovek, včetně LCD QLED.

Celou instalaci jako integrátor zastřešovala společnost AVT Group, která také zajišťovala projektovou dokumentaci velké části televizní techniky, A/V techniky a obrazových stěn ve zpravodajském studiu, dalších dvou studiích a u odbavovacího pracoviště. Provedla rovněž instalaci infrastruktury, včetně režie a kabeláže, a také instalaci další audiovizuální techniky například v zasedacích místnostech, odpočinkových zónách, atd.

Fakta o instalaci v CNN Prima News

  • Rozměry dvou videostěn z panelů LED Wall jsou 8,064 x 3,175 m plus 6,451 x 1,814 m, celkem tedy 37,31 m2. Použito na ně bylo 70 (10 x 7) + 32 (8 x 4) modulů (šv).
  • Pro CNN Prima News byla zvolena verze IF012J (foto výše) pracující s LED žárovkami typu RGB s roztečí pixelů 1,26 mm, které jsou schopny zobrazit i obsah s technologií HDR, tedy s vysokým dynamickým rozsahem (HDR10 a HDR10+). A protože IF012J je bez u LCD obvyklého černého okraje a navíc prakticky bezrámečková, panely jsou těsně u sebe a stěna působí velmi jednolitě.
  • Další videostěna Samsung je na recepci, ale ta už je složena z 3x 5 bezrámečkových LCD displejů s úhlopříčkou 140 cm (55″), 50 monitorů zamířilo do redakce a kanceláří. Do studia byly dále instalovány čtyři LCD obrazovky s rozlišením Ultra HD s úhlopříčkou 216 cm (85″).

Studio CNN Prima News.

Charakteristika studia

Dvoupatrové, prosklené s podlahovou plochou 414 m² a výškou bezmála 7 m. Disponuje robotickými stativy Telemetrics, které jsou osazeny kamerami Sony a objektivy Fujinon. Obraz se dá promítat na třech velkoplošných panelech a čtyřech nastavitelných obrazovkách, zajímavé je, že studio dokáže kompletně změnit barevné schéma i náladu scény. K dispozici je také tzv. digitální horizont s plochou přes 202 m², což odpovídá rozměrům plátna v kinech.

Architekt Jaroslav Holota, který se na všem společně se Samsungem a AVT Group podílel k tomu říká: „Kamery můžou zabírat jakékoli místo a nevznikne prostor, který by divák nemohl vidět.“

Technické řešení obrazových stěn s panely LED Wall

V CNN Prima News byly použity obrazovky, panely, typu Fine Pitch LED Wall IF012J (RGB LED) pro vnitřní provedení s roztečí pixelů 1,26 mm a s jasem 600, resp. vrcholově 1200 cd/m2, při maximálním kontrastu 8000:1. Jak bylo řečeno, Samsung nabízí i on-line konfigurátor, v němž si můžete videostěnu navrhnout v rozlišení Full HD nebo Ultra HD (4K) s libovolným poměrem stran a klidně i na výšku, což vidíte ve fotogalerii výše. Vše pochopitelně v rámci modulu o kterém se v konfigurátoru bavíme, tedy vnitřních 806 x 453 mm (šv). Můžete si tak například navrhnout podlouhlou obrazovku o rozměrech 2,419 x 0,907 m, nebo v konfigurátoru použít volbu „Fit to Wall“, tedy „zaplnit stěnu daných rozměrů“, což vidíte na posledním snímku.

V tomto okamžiku je třeba si uvědomit, že jednotlivé moduly, obrazovky, jsou nejen bezrámečkové (rámeček je částečně pouze z boku), ale jsou také bez typického černého okraje, který známe ze všech plochých televizorů. Tedy až na letošní vlajkovou loď, Samsung Q950. Videopanel tak jde skutečně až do stran, navíc prakticky zmizela mezera mezi jednotlivými obrazovkami.

Pohledové úhly jsou udávány na 160° (vertikálně i horizontálně), zpracování obrazu je se 16bitovou barevnou hloubkou, frekvence 50/60 Hz, barevná teplota LED diod je nastavitelná v rozmezí 2.800 K až 10.000 K (v základu 6.500 K) a zpracování obrazu probíhá (může probíhat) i s vysokým dynamickým rozsahem HDR (HDR10 nebo HDR10+).

Kalibrace studiové videostěny se dělá buď pixel po pixelu, modul po modulu nebo za celou videostěnu.

Životnost diod v obrazovce Fine Pitch LED Wall (nebo i MicroLED) je udávána na 100.000 hodin, což při profesionálním provozu v televizní stanici, řekněme 18 hodin denně, znamená více než 15 let. Zajímavá je i spotřeba. Ta typická je udávána na 237 W/m2, maximálně pak 711 W/m2, hmotnost jednoho modulu, panelu, je 11,8 kg. V případě největší videostěny v CNN Prima News složené ze 70 obrazovek LED Wall se tak bavíme o hmotnosti panelů 826 kg!

Vše řídí upravený operační systém Tizen, který znáte z televizorů Samsungu.

Instalace hodně náročná

Projektové práce začaly pro AVT Group už na jaře 2018, vlastní instalace odstartovala v létě 2019 a skončila na jaře 2020. Vzhledem k návaznosti na dekoraci studia probíhala postupně, tj. nejdříve konstrukce a kabeláž a následně osazení panelů. Stěny LED Wall byly ve studiu instalovány asi měsíc, a to na sklonku léta 2019.

Video (velmi zrychlené) z výstavby ve studiu CNN Prima News vidíte níže, naopak výše je několik vybraných fotografií od integrátora, společnosti AVTG.

„Na celé operaci byl asi největší problém sladit instalaci LED stěn s ostatními pracemi ve studiu,“ říká systémový inženýr Jiří Hulík z AVT Group a pokračuje: „Obecně byl celý projekt náročný svou velikostí (největší televizní instalace prováděná najednou u nás) a potřebou vyřešit nejen stěhování do nové budovy, ale i požadavky na nový zpravodajský kanál.“

Instalace televizní infrastruktury, vedle dvou zmiňovaných LED Wall u kterých se při případné poruše jednotlivé moduly mění zepředu pomocí magnetického držáku, rovněž zahrnuje asi 50 km nejrůznější kabeláže. Tu představují především kabely koaxiální, datové a optické.

Vybavení zázemí CNN Prima News

Zajímavé ale není jen to, co je vidět na televizních obrazovkách. Jsou tu totiž další pozoruhodné věcičky, jako desítky obrazovek v redakci, v prostorách budovy a v kancelářích. A zejména je tu videostěna na recepci složená z 3x 5 bezrámečkových LCD displejů Samsung s úhlopříčkou 140 cm (55″).

„Dodávali jsme ještě čtyři LED panely 4K UHD s úhlopříčkami 85″ (poznámka autora článku: 216 cm), které dohromady tvoří plochu téměř sedm metrů čtverečních,“ říká Aleš Růžička, B2B Biz Dev Strategist ve společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak.

Obrazovky z LED diod – co dál? Inu domů, domů, domů… 🙂

Samsung vyrábí panely LED ve spoustě variant jak ve vnitřním, tak venkovním provedení a nově také v provedení pro „luxury homes“, tedy skutečně luxusní nemovitosti. Ve fotogalerii výše vidíte ukázky různých variant instalací, včetně například orámované à la obraz, tedy v podstatě à la Samsung The Frame, což je ovšem LCD (QLED).

Co se týče nabídky pro „luxusní domy“, najdete ji zde a jak vidíte, vybrat si v tomto případě můžete mezi systémem The Wall, používajícím panely typu IW nebo sérií IF (LED Wall) použitou v CNN Prima News. Výsledek ale asi bude impozantní vždy.

Pro domácnosti jsou k dispozici dvě provedení: The Wall a LED Wall IF. Obě jsou modulární a dovolují navrhnout obrazovky třeba i s pravoúhlým výřezem.