AKTUALIZOVÁNO, UVNITŘ MAPA POKRYTÍ A VIDEO – První volně šířenou terestrickou televizní stanici ve 4K/UHD rozlišení v České republice šíří České Radiokomunikace.

AKTUALIZOVÁNO, 20:45: vyzkoušeno a plně funguje se 4K set-top boxem VBox Android TV XTi 4144 (recenze zde), a to jak přímo připojeným k televizoru přes HDMI, tak při streamování na mobil (zdroj: vboxcomm.cz).

Stanice NASA TV UHD na VBox Android TV XTi 4144 a zároveň streamováno do mobilu.

 

Čeští diváci mohou ode dneška v pozemním digitálním televizním vysílání nové generace DVB-T2 naladit první program v rozlišení 4K/UHD. Jedná se o tematický kanál Národní americké vesmírné agentury (NASA), který se zaměřuje na vesmírnou tematiku – NASA UHD. Znát jej mohou již diváci satelitní nebo IP televize. V pozemním vysílání je dostupný ode dnešní deváté hodiny ráno ve finálním multiplexu 23 ve standardu DVB-T2. Tato síť momentálně vysílá pouze v Praze, Středočeském a Jihočeském kraji a signálem pokrývá 33 procent populace. Do dalších regionů se začne rozšiřovat od srpna a celoplošného pokrytí dosáhne koncem letošního října. Zatím není jasné, zda v té době bude NASA UHD ještě v nabídce multiplexu 23.

K TÉMATU: Ultra HD – Jak vypadá česko-slovenské zkušební vysílání 4K v praxi (rok 2014, via satelit)

Pilotní vysílání programu, který má rozlišení 3 840 x 2 160 pixelů, tedy čtyřikrát vyšší než Full HD programy, totiž může být podle Českých Radiokomunikací kdykoli a bez předchozího upozornění ukončeno. Multiplex 23 totiž zatím není kapacitně využitý tolik jako budoucí multiplex 22 a NASA UHD tak zabere místo, které by později mohli obsadit platící klienti (náklady na šíření signálu NASA UHD jdou plně za Českými Radiokomunikacemi). Operátor tak ale zároveň veřejně deklaruje technické možnosti svojí vysílací sítě. Program ve 4K/UHD rozlišení zabere stejný prostor jako sedm programů ve standardním rozlišení obrazu.

Pro příjem programu NASA UHD je nutný televizor s rozlišením Ultra HD (4K) se schopností přijmout vysílání ve standardu DVB-T2/HEVC a v tomto ultravysokém rozlišením. Schopny jsou toho i některé set-top boxy.

V případě nekompatibilního přijímače se objeví pouze černá obrazovka, i když se kanál objeví v seznamu naladěných (zkoušeno se Strong SRT82).

Aktuální pokrytí multiplexu 23, v němž vysílá program NASA UHD (Zdroj: CRA)