UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Nová síť je dostupná nejen z královéhradeckého vysílače Chlum a dokrývačů ve Vrchlabí, Náchodě a Kutné Hoře, ale nově také z rozhledny na Černé hoře. Diváci ji naladí na kanálu 45.

Akce „Kulový blesk“ proběhla v noci na dnešek na vysílačích společnosti Digital Broadcasting v Královéhradeckém kraji. Mezi půl jednou a půl čtvrtou operátor vypnul na vysílači Hradec Králové – Chlum a dokrývačích Vrchlabí, Náchod – Dobrošov a také ve středočeské Kutné Hoře vysílání multiplexu 4 ve standardu DVB-T (kanály 44 a 45) a Přechodové sítě 13 ve standardu DVB-T2 (kanál 24). Obě sítě nahradil finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2, který využil kanály po vypnutém multiplexu 4: na Chlumu a ve Vrchlabí kanál 45 a v Náchodě a Kutné Hoře kanál 44. Pro diváky v dotčených lokalitách to znamená, že musí přeladit své přijímače, aby si zachovali pozemní příjem tematických kanálů Novy a dalších komerčních televizí původně šířených v multiplexu 4 a Přechodové síti 13.

Všichni diváci musí přeladit přijímače

Ke změně dochází předčasně kvůli vzájemnému rušení Přechodové sítě 13 a polského multiplexu 3 na kanálu 24. Po spuštění polské sítě z krkonošského vysílače Jelení hora – Sněžné jámy byl příjem Přechodové sítě 13 na většině území Královéhradeckého a částečně i Pardubického kraje zcela zarušen. Jediným schůdným řešením bylo urychlení přechodu na finální kanál DVB-T2, který však využíval multiplex 4. Proto tato síť v Královéhradeckém a částečně i Pardubickém kraji končí dříve, než by podle Technického plánu přechodu na DVB-T2 musela (již včera došlo k ukončení vysílání multiplexu 4 a také Přechodové sítě 13 na vysílači Ústí nad Orlicí – Andrlův Chlum a Přechodová síť 13 skončila také na vysílačích Pardubice – Slatiňany a Svitavy – Hřebečov).

Vzhledem k tomu, že nový multiplex 24 využívá vysílací kanál po vypnutém multiplexu 4, není nutné kvůli jeho příjmu upravovat společné televizní antény (STA). Diváci ale musí být vybaveni přijímačem DVB-T2/HEVC, tedy buď set-top boxem nebo televizorem s tunerem pro příjem pozemní digitální televize nové generace. Poté stačí spustit automatické vyhledávání nových kanálů a programy multiplexu 24 se samy načtou do programové nabídky. Přelaďovat musí i diváci, kteří již programy multiplexu 4 přijímali v novém standardu DVB-T2 z Přechodové sítě 13. Opět stačí jen spustit automatické vyhledávání programů a nová síť se sama naskenuje do přijímače. Pokud divák zvolí možnost načtení programů DVB-T2 i DVB-T, může se mu načíst i polský multiplex 3 s veřejnoprávními programy TVP.

Odstartoval nový vysílač multiplexu 24 na Černé hoře

Digital Broadcasting k dnešním dni spustila také zcela nový vysílač, z něhož multiplex 4 ani Přechodová síť 13 nevysílaly, ale multiplex 24 z něj diváci naladí. Jde o trutnovskou Černou horu, ovšem ne o stejnojmenný vysílač Českých Radiokomunikací, nýbrž blízkou rozhlednu, z níž již vysílá sesterská Regionální síť 7. Operátor původně plánoval tento vysílač spustit s nižším výkonem a postupně jej zvyšovat, podle Martina Roztočila, ředitele vnějších vztahů Digital Broadcasting, však nakonec Černá hora šíří multiplex 24 maximálním povoleným výkonem 20 kW, a to na kanálu 45. Uvítají to i diváci z Pardubického kraje, kteří přijímají sítě Českých Radiokomunikací (CRA) z Černé hory. Ze stejného směru tak budou moci přijímat všechny čtyři finální celoplošné sítě DVB-T2 – multiplexy 21, 22, 23 a 24. Ne všichni diváci, kteří přijímají vysílací sítě CRA, ovšem naladí z Černé hory i programy šířené Digital Broadcasting. Důvodem je o něco vyšší nadmořská výška vysílacích antén vysílače Černá hora a pět krát vyšší výkon vysílačů CRA.

„Chceme tím zlepšit pokrytí v Královéhradeckém a Pardubickém kraji a prostřednictvím tohoto vysílače z Černé hory usnadnit příjem zemského televizního vysílání řadě domácnostem, protože na jednu anténu a směr nyní zachytí všechny čtyři stávající celoplošné DVB-T2 multiplexy včetně multiplexu 24. Tím významně přispějeme k dostupnosti v těchto regionech nejen televizních programů Nova a Nova Cinema, ale zejména Nova Action, Nova 2 a Nova Gold. Výkon tohoto vysílače bude od počátku v rámci povolených parametrů a přivítáme vaše reakce na adrese helpdesk@multiplex24.cz,“ uvedl Martin Roztočil. Programy Nova a Nova Cinema šíří z Černé hory také multiplex 22 Českých Radiokomunikací na kanálu 28.

Štítky