UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Digital Broadcasting vyřeší rušení svojí sítě DVB-T2 signálem z Polska rychlejším přechodem na finální multiplex 24. Neobejde se to ale bez komplikací.

Nikoli v červenci, ale již koncem června se v České republice obnoví přechod na pozemní digitální televizní vysílání nové generace DVB-T2. Uspíší ho rušení, ke kterému dochází od spuštění polského veřejnoprávního multiplexu 3 na kanálu 24 z vysílače Jelení hora – Sněžné jámy v Krkonoších. Tento vysílač kompletně zarušil vysílání Přechodové sítě 13 v Královéhradeckém kraji, v níž na kanálu 24 vysílají v novém standardu DVB-T2 programy z celoplošného multiplexu 4 a Regionální sítě 7. Rušení postihlo i ty diváky v Pardubickém kraji, kteří mají příjmové antény otočeny na sever na vysílač Hradec Králové – Chlum, případně na další lokalitu Ústí nad Orlicí – Andrlův Chlum.

Přeladění proběhne 22. a 23. června

Bezproblémový příjem Přechodové sítě 13 na kanálu 24 ve východních Čechách zůstává pouze u vysílačů Pardubice – Slatiňany a Svitavy – Hřebečov. Operátor sítě, společnost Digital Broadcasting, proto intenzivně jednal s Českým telekomunikačním úřadem (ČTÚ) o řešení. Polská strana postupovala podle mezinárodních koordinačních dohod, protože v době přechodu tamního multiplexu 3 na kanál 24 měla být česká Přechodová síť 13 na východě Čech již vypnutá (podle původního harmonogramu od 29. dubna). Vládní opatření proti šíření koronaviru ale přechod na DVB-T2 v Česku pozastavila a celý harmonogram se od poloviny března posouvá o čtyři měsíce. Přechodová síť 13 tak měla na východě Čech vysílat na kanálu 24 až do 29. srpna. K tomu však nakonec nedojde.

„Výsledkem jednání s ČTÚ a našimi zákazníky, jak řešit rušení Přechodové sítě 13 DVB-T2 na kanálu 24 v Královéhradeckém a Pardubickém kraji polským vysílačem Sněžné jámy, je rozhodnutí přeladit na definitivní kmitočty multiplexu 24 v Pardubickém regionu 22. června a v Královéhradeckém regionu 23. června 2020. K tomuto kroku jsme rozhodli také po konzultaci s místními zástupci servisních společností,“ informoval operátor v pondělí pozdě večer na webu www.multiplex24.cz. Zároveň zveřejnil tabulku s termíny přelaďování, z níž vyplývá, že v obou krajích dojde nejen k vypnutí zarušené Přechodové sítě 13 na kanálu 24, ale také multiplexu 4, který v Královéhradeckém kraji vysílá na kanálu 45 určeném finálnímu multiplexu 24 ve standardu DVB-T2 (ten má nahradit jak multiplex 4, tak Přechodovou síť 13).

Pokrytí vysílačů Digital Broadcasting, které by se mohly od 23. června vzájemně rušit na kanálu 45:

Multiplexy 4 a 24 se mohou navzájem rušit

Aby Digital Broadcasting mohl uspíšit spuštění finálního multiplexu 24 ve standardu DVB-T2, musí tedy nejprve v Královéhradeckém kraji vypnout multiplex 4 ve standardu DVB-T. K této změně dojde 23. června. O den dříve proběhne stejná změna v Pardubickém kraji, ovšem s tím rozdílem, že operátor zachová vysílání multiplexu 4 ze dvou vysílačů: Pardubice – Slatiňany (kanál 48) a Svitavy – Hřebečov (kanál 45). Stejné vysílače ale vypnou Přechodovou síť 13 na kanálu 24 a zapnou finální multiplex 24 na kanálu 21. A zde bude kámen úrazu: v celém Královéhradeckém kraji totiž bude od 23. června vysílat na kanálu 45 finální multiplex 24 ve standardu DVB-T2 a z vysílače Svitavy – Hřebečov bude na stejném kanálu do 29. srpna dostupný multiplex 4 ve standardu DVB-T.

Jinými slovy, řešení, které má eliminovat rušení DVB-T2 vysílání společnosti Digital Broadcasting ve východních Čechách z polské strany, přinese další kolizi, kdy se ale bude tento operátor rušit navzájem ze svých dvou vysílačů na kanálu 45 (Hradec Králové – Chlum a Svitavy – Hřebečov). „O situaci víme a budeme ji bedlivě sledovat. Pokud by došlo k rušení, jsme připraveni ho řešit,“ uvedl na dotaz serveru Televizníweb.cz Martin Roztočil, ředitel vnějších vztahů Digital Broadcasting. Asi nejjednodušším řešením by pak bylo urychlit přechod multiplexu 4 na vysílání DVB-T2 i na vysílači Svitavy – Hřebečov.

Štítky