12. ročník odborné konference o médiích a digitalizaci proběhne krátce před dokončením přechodu na DVB-T2 – 15. října v Kongresovém sálu České televize v Praze na Kavčích horách.

Zajímavou diskusi zasvěcených odborníků i odpovědných úředníků v oblasti digitalizace televizního vysílání, přípravy a realizace aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz pro budoucí mobilní sítě 5G a rozvoje digitálního rozhlasového vysílání nabídne již 12. ročník odborné konference DIGIMEDIA, který se uskuteční 15. října v Praze. Do Kongresového sálu České televize na Kavčích horách dorazí například nová předsedkyně Rady Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ) Hana Továrková, náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko, generální ředitel Českých Radiokomunikací Vít Vážan, majitel a ředitel společnosti Digital Broadcasting Radim Pařízek či různí představitelé rozhlasového trhu.

Sledovali jsme živě: konference DIGIMEDIA 2019 o přechodu na DVB-T2, DAB+ a mobilních sítích 5G

Jak se povedl přechod na DVB-T2?

Konferenci na půdě největšího českého veřejnoprávního média si nenechají ujít ani generální ředitelé České televize a Českého rozhlasu Petr Dvořák a René Zavoral. Stejně jako v uplynulých ročnících se i DIGIMEDIA 2020 rozdělí do tří tematických bloků, z nichž každý se bude věnovat trochu odlišným věcem. První blok tradičně zamíří na digitalizaci televizního vysílání, zejména pak na končící přechod k vysílání v novém standardu DVB-T2/HEVC. Jeho realizaci za ministerstvo průmyslu a obchodu zhodnotí náměstek Petr Očko. O zkušenostech s provozem přechodových sítí DVB-T2 a přepínáním na finální multiplexy pohovoří Marcel Procházka, ředitel sekce regulace Českých Radiokomunikací.

Regionálnímu vysílání v éře DVB-T2 se bude věnovat Radim Pařízek ze společnosti Digital Broadcasting a otázce vysílání v HD či SD rozlišení v DVB-T2 technický ředitel televize Nova Josef Uher. Dokončením přechodu na nový vysílací standard ale rozvoj DVB-T2 nekončí. O připravovaných rozvojových a regionálních sítích proto promluví Jiří Duchač, ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ. O změnách, které v souvislosti s druhou televizní digitalizací nastaly v českých domácnostech, bude informovat Tereza Šimečková ze společnosti Nielsen Admosphere. Pohled reklamního trhu na tuto změnu zhodnotí společnost Atmedia a DVB-T2 jako příležitost pro nové tematické kanály posoudí generální ředitel FTV Prima Marek Singer.

Aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz a vznik sítí 5G: Co na konferenci DIGIMEDIA 2019 nezaznělo?

Co přinesou sítě 5G a jak se bude rozvíjet DAB+

Prakticky kompletní druhý blok konference se bude věnovat tématu 5G sítí. Nejprve Jiří Duchač z ČTÚ přednese aktuální stav aukce kmitočtů v pásmu 700 MHz, které bude uvolněno vypnutím pozemního digitálního televizního vysílání ve standardu DVB-T. O implementaci a rozvoji sítí 5G v České republice a projektu 5G smart měst pohovoří zástupci ministerstev průmyslu a obchodu a pro místní rozvoj. Hosté rovněž zabrousí k tématu možného vzniku plnohodnotného čtvrtého mobilního operátora na českém trhu, vývoji datových tarifů u tuzemských mobilních operátorů a jak by se mohly změnit vlivem spouštění sítí 5G. Jedním z témat tohoto bloku bude také bezpečnost a online hrozby, kterým musí čelit uživatelé mobilních zařízení v České republice.

Třetí a poslední blok konference DIGIMEDIA 2020 se zaměří na rozvoj digitálního rozhlasu v tuzemsku. Debatu na toto téma zahájí generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral prezentací o aktuálním stavu a dalším rozvoji sítě ČRo DAB+. Od zástupců ČTÚ zazní nejnovější informace o plánovaných licenčních řízeních na celoplošné sítě DAB+ ve III. pásmu a Roman Kropáček z plzeňské společnosti RTIcz pohovoří o vývoji vybavenosti domácností digitálními rozhlasovými přijímači. Marcel Procházka z Českých Radiokomunikací představí síť CRA DAB+ pro komerční rádia a její plánovaný rozvoj, Tomáš Řapek promluví o přechodu sítí společnosti Teleko z L-bandu do III. pásma a Martin Hroch ze společnosti Radio United sdělí aktuální postoj českých komerčních rádií k DAB+. O projektu čistě dopravního rádia v DAB+ bude hovořit Radim Pařízek z Rádia Dálnice.

Více o programu konference DIGIMEDIA 2020, partnerech této akce a možnosti registrace účastníků se dozvíte na webu www.acra-mk.cz.

Štítky