UVNITŘ MAPY A TABULKA – Zároveň skončí i vysílání Přechodové sítě 12 ve standardu DVB-T2, kterou od zítřejšího rána nahradí finální multiplex 22 na novém vysílacím kanálu 38.

Třetí vlna přelaďování televizních přijímačů čeká zítra ráno diváky v Karlovarském kraji, kteří přijímají televizní signál z pozemních vysílačů na klasickou nebo společnou televizní anténu. Po České televizi a multiplexu 4 se dnes minutu před půlnoci odmlčí vysílání DVB-T multiplexu 2 s programy televizí Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov ve standardu DVB-T na kanálu 35. Současně dojde i k vypnutí Přechodové DVB-T2 sítě 12, která na kanálu 31 šíří ty samé programy a dále stanice z multiplexu 3 a Regionální sítě 8. Místo obou sítí odstartuje zítra nad ránem finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2, který bude prostřednictvím vysílačů a dokrývačů Českých Radiokomunikací šířit stejné programy jako Přechodová síť 12.

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů multiplexu 2 v Karlovarském kraji:

Společné antény je třeba upravit na příjem z kanálu 38

Hlavní kanály Novy, Primy a Barrandova nově diváci naladí výhradně na kanálu 38 (přímo v Karlových Varech na kanálu 34) ve standardu DVB-T2. Pro ty, kteří již dříve přešli na pozemní příjem televizního vysílání nové generace, změna znamená jen jednoduché spuštění automatického vyhledávání programů, aby se jim do přijímače načetla nová programová nabídka. Pokud využíváte společnou televizní anténu, je nutné, aby byla upravena při příjem programů na kanálu 38 (resp. 34 v Karlových Varech). Tuto úpravu provede specializované servisní firma, již musí objednat majitel nebo správce domu. Diváci i tak potřebují pro příjem nového vysílání televizor nebo set-top box s tunerem DVB-T2 a kodekem HEVC. Diváci, kteří dosud přechod na DVB-T2 neřešili, si musí včas zajistit set-top box nebo televizor DVB-T2/HEVC.

K vypnutí multiplexu 2 a Přechodové sítě 12 v Karlovarském kraji měli dojít již 16. března. V tento den ale fakticky došlo k přerušení Technického plánu přechodu na DVB-T2, protože vzhledem k vládním opatřením proti šíření koronaviru a uzavření obchodů s elektrem bylo pozastaveno vypínání DVB-T vysílačů, aby byla zajištěna dobrá informovanost občanů o vládních nařízeních. Karlovarský kraj je také prvním regionem, který zahajuje přechod na DVB-T2 podle další novely Technického plánu přechodu na nový vysílací standard pozemní digitální televize, v němž jsou zbývající termíny posunuty o čtyři měsíce.

Pozor na správné nastavení antény

Kromě změny vysílacího kanálu DVB-T2 hlavních komerčních televizí se aktuálně nic dalšího nemění. Výraznější změna nastane až v srpnj, kdy se v karlovarském regionu bude vypínat multiplex 3 v DVB-T a odstartuje finální multiplex 23 v DVB-T2 s některými komerčními programy ve vysokém rozlišení obrazu (konkrétně TV Barrandov a Seznam TV) či dokonce v Ultra HD (NASA UHD). Tato změna bude pro diváky jednodušší, protože multiplex 23 využije kanál 31 po vypínané Přechodové síti 12, takže společné televizní antény už budou na jeho příjem připraveny. Zcela dokončený bude přechod na DVB-T2 v Karlovarském kraji 13. srpna, kdy zahájí multiplex 23 vysílání z jáchymovského Klínovce. Po tomto datu diváci v končícím standardu DVB-T naladí už jen Regionální sítě 7 a 8, které však budou vysílat pouze do konce října.

Při příjmu nového typu pozemního digitálního televizního vysílání je třeba více než u DVB-T dbát na správné směrování antény na konkrétní vysílač. V případě, že se divák nachází v přibližně stejné vzdálenosti od dvou či více vysílačů, které šíří signál na stejném kanálu při podobném nebo stejném výkonu, by špatně směrovaná anténa mohla způsobit zarušení signálu, případně by se danou síť nepodařilo vůbec naladit. Jako nevhodné se jeví skoro všechny typy pokojových antén se zabudovaným zesilovačem, které většinou působí spíše jako „rušičky“, protože zesilovač signál natolik zesílí, že anténu „přebudí“. Spíše než domácí anténa se spíš hodí menší venkovní anténa připevněná za oknem nebo na balkonu. Podrobněji jsme se tomuto tématu věnovali ve speciálním článku.

Štítky