UVNITŘ TABULKA A MAPY POKRYTÍ – Vypínání multiplexu 2 se dotkne i dokrývačů ve Frýdlantu v Čechách a Hejnici. Od zítřka bude možné nejsledovanější programy Novy, Primy a Barrandova sledovat jen ve finální síti 22 ve standardu DVB-T2.

Po České televizi a multiplexu 4 přijde Liberecký kraj o signál další celoplošné televizní sítě ve standardu DVB-T. Minutu před dnešní půlnocí přestane z libereckého Ještědu vysílat na kanálu 52 multiplex 2 s komerčními televizními stanicemi Nova, Nova Cinema, Prima, Prima Cool a TV Barrandov. Zároveň se odmlčí i Přechodová síť 12, která šíří na kanálu 31 stejné programy v novém standardu DVB-T2. Obě sítě od zítřejšího rána nahradí finální multiplex 22 ve standardu DVB-T2 na kanálu 28, který bude šířit stejnou programovou nabídku jako Přechodová síť 12. Vypínání se nedotkne pouze hlavního vysílače na Ještědu, ale také dvou návazných dokrývačů ve Frýdlantu v Čechách a Hejnici. Naopak dokrývač v Jindřichovicích pod Smrkem byl přeladěn na finální multiplex 22 již minulý týden.

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů multiplexu 2 v Libereckém kraji:

Pokrytí vypínaných vysílačů a dokrývačů Přechodové sítě 12 v Libereckém kraji:

Bude nutné přeladit STA na nový kanál 28

Noční vypínání multiplexu 2 a Přechodové sítě 12 se dotkne úplně všech diváků, kteří v Libereckém kraji přijímají televizní signál pozemní cestou. „Znamená to, že všichni diváci, i ti, kteří dnes chytají vysílání v DVB-T2, si musí přeladit své přijímače, připraveny musí být i společné televizní antény (STA),“ informovala mluvčí Českých Radiokomunikací (CRA) Petra Miterová. „Diváci, kteří dosud přechod na nový standard televizního vysílání neřešili a nemají DVB-T2 přijímač, budou potřebovat televizor nebo set top box, který umí toto vysílání přijmout. Jejich seznam najdou na webu www.dvbt2overeno.cz, kde jsou i veškeré další informace, včetně seznamu odborných servisních firem pro úpravu STA,“ dodala.

Domácnosti, které využívají individuální příjmovou anténu, a to jak venkovní, nebo pokojovou, si musí ve středu ráno spustit na televizoru nebo set-top boxu automatické nebo ruční ladění přijímače, aby se jim staronová programová nabídka načetla na novém vysílacím kanálu. V případě bytových domů a STA bude často nutná úprava kanálových vložek. V některých lokalitách už může být STA na příjem kanálu 28 připravena, protože na něm do letošního února vysílala Přechodová síť 13 společnosti Digital Broadcasting z českolipského vysílače Špičák a dokrývače ve Varnsdorfu. To se ovšem netýká Liberce, kde tato síť využívala kanál 24. I po přeladění STA na nový vysílací kanál musí domácnosti v bytovém domě ještě přeladit své přijímače, aby mohly sledovat programy z finálního multiplexu 22.

Poslední přelaďování na Liberecku nastane v srpnu

Po dnešku čeká diváky na Liberecku už jen jedno přelaďování. Přechod na DVB-T2 v tomto kraji dokončí celoplošný multiplex 3. „V srpnu, konkrétně v noci z 19. na 20. srpna, bude vypnuta poslední část stávajícího DVB-T vysílání s programy komerčních televizních stanic, a to multiplex 3. Zapnut bude finální DVB-T2 multiplex 23,“ uvedl Petra Miterová. Díky této síti budou moci lidé na Liberecku zachytit vysílání jediného Ultra HD programu v českém DVB-T2, dokumentární stanice NASA UHD. Úplnou tečku za přechodem na DVB-T2 pak v listopadu učiní multiplex 22, který změní programovou nabídku ze současné podoby, kdy šíří stejné stanice jako vypínaná Přechodová síť 12, na stanice televizních skupin Prima a Óčko, přičemž programy Primy by měly zároveň vylepšit kvalitu obrazu.

PŘEHLEDNĚ: Kdy se které televizní sítě vypínají a zapínají v Libereckém kraji

Všechny programy, mimo TV stanic skupin Prima a Óčko, budou začátkem listopadu v multiplexu 22 vypnuty. Ve finálním multiplexu 23 dnes vysílá a nadále bude vysílat Nova a Nova Cinema a tato síť bude šířit i programy skupin Barrandov, Šlágr a další stanice, které v éře DVB-T využívaly multiplex 3 a Regionální síť 8. Koncem října také dojde – zcela mimo termíny Technického plánu přechodu na DVB-T2 – k vypnutí zhruba poloviny z 20 regionálních sítí DVB-T. V Libereckém kraji se to bude týkat zejména Regionálních sítí 7 a 8, jejichž programy se ale přesouvají do finálních celoplošných multiplexů DVB-T2, konkrétně do sítí 23 a 24. Část regionálních sítí bude moci pokračovat i po roce 2020 ve vysílání ve standardu DVB-T nebo přejít na DVB-T2. Český telekomunikační úřad (ČTÚ) nebude jejich operátory nutit k přechodu na DVB-T2 a volba vysílacího standardu tak bude na rozhodnutí operátora konkrétního vysílače.

Štítky